Χαρούμενοι οι Ουκρανοί από την δήλωση του Έλληνα υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, ο οποίος δήλωσε ότι η Ελλάδα δίνει πρόθυμα τα αντιαεροπορικά συστήματα S-300 στην Ουκρανία αρκεί αυτά να α αντικατασταθούν από (ισάριθμα;) συστήματα Patriot.
Η ουκρανική αμυντική σελίδα DefenceExpress αναφέρει πως ο Έλληνας υπουργός δήλωσε πως θα παραδοθούν τα συστήματα S-300PMU-1 στην Ουκρανία μόνο υπό την προϋπόθεση πως οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν την χώρα μας με συστήματα Patriot, τα οποία θα τοποθετηθούν στην Κρήτη.
Οι Ουκρανοί τονίζουν πως οι Έλληνες είναι έτοιμοι να στείλουν συστήματα αεράμυνας S-300, αλλά και τα συστήματα SHORADS Tor-M1 και Osa-AKM, από τα οποία μόνο το TOR ενδιαφέρει τους Ουκρανούς, καθώς το OSA θεωρείται ξεπερασμένο.
«Οι Έλληνες είναι ανοιχτοί στην ανταλλαγή των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-300PMU1 με τα αμερικανικής παραγωγής αντιαεροπορικά συστήματα PATRIOT» έγραψαν.
Βέβαια το θέμα της αντικατάστασης των TOR δεν τέθηκε από τον Έλληνα υπουργό, ο οποίος δεν είπε με ποιο αντάλλαγμα η Ελλάδα θα έδινε και τα περίφημα αυτά αντιαεροπορικά, τα οποία χαρακτηρίζονται ως «δολοφόνου των UAV».
Και θα τα έδινε με μεγάλη ευχαρίστηση αφού για το ΥΠΕΘΑ δεν υφίσταται ουσιαστική απειλή από τα τουρκικά UAV, την οποία επιτελείς του ΓΕΕΘΑ χαρακτηρίζουν ως «υπερεκτιμημένη». Οπότε δεν χρειάζονται και τα TOR.
Όσο για το ποιο δυτικό σύστημα θα μπορούς ένα αντικαταστήσει το TOR πολλοί μιλούν για το NASAMS το οποίο δεν είναι Α/Κ , όπως το TOR αλλά μεταφερόμενο.
Η DefenseExpress συνεχίζει αναφέροντας πως η Ελλάδα θέλει να ξεφορτωθεί και τα εναπομείναντα παλιά οχήματα μάχης πεζικού BMP-1, στέλνοντάς τα στην Ουκρανία.
Αλλά και πάλι δηλώνουν πως θα προβούμε σε αυτήν την κίνηση μόνο εάν οι Γερμανοί μας στείλουν ως αντικατάσταση οχήματα μάχης πεζικού τύπου Marder, της εταιρείας Rheinmetall.
Στη συνέχεια η ουκρανική ιστοσελίδα μας κάνει και μάθημα, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν θέλει να δώσει στην Ουκρανία τίποτα δωρεάν, παρά το γεγονός ότι ο Ζελένσκι αγωνίζεται για να κρατήσει τις ρωσικές στρατιές μακριά από την Ευρώπη!
«Γενικά κανείς δεν θέλει να δώσει τίποτα δωρεάν, παρά τις δηλώσεις του Ζελένσκι πως ο ουκρανικός στρατός θυσιάζεται για να κρατήσει τους Ρώσους μακριά από την Ευρώπη,» τονίζει χαρακτηριστικά η σελίδα.
Το ΥΠΕΘΑ θέλει να… «απεξαρτηθεί» από τα ρωσικά συστήματα!
Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους πιέζουν την Ελλα΄δα να δώσει τα S-300 στην Ουκρανία, με αμφίβολα όμως ανταλλάγματα.
Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το ζητούμενο είναι η «απεξάρτηση» από την ρωσική οπλική τεχνολογία, η οποία -υποτίθεται- κρατά εξαρτημένες τις ΕΔ από την Ρωαία.
Ο λόγος για τα S-300PMU-1, τα SHORAD TOR M1 και OSA-K, αφήνοντας έξω τα ΠΤΜ Zubr.
Όπως φαίνεται ο στόχος είναι κυρίως η απομείωση της ελληνικής αντιαεροπορικής άμυνας.
Προτάσσεται μάλιστα και ένα αμερικανικό χρηματοδοτικό εργαλείο το FMF για την αντικατάσταση των συστημάτων αυτών με αντίστοιχα αμερικανικά.
Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι συστήματα όπως τα S-300 ή τα TOR θα μπορούσαν να καταλήξουν στην Ουκρανία.
Μάλιστα αναφέρεται ότι η Αθήνα «απέρριψε» το αμερικανικό αίτημα γιατί θα πρέπει να δοθεί άδεια τελικού χρήστη από την Ρωσία, ενώ υπάρχει… ανησυχία για το αν τα ουκρανικά εργοστάσια μπορέσουν να συντηρήσουν τα συστήματα.
Καταρχάς είναι πλέον αμφίβολο εάν η Ελλάδα θα λάβει υπόψη της την άδεια χρήστη και κατά δεύτερον εάν την απασχολεί εάν τα ουκρανικά εργοστάσια καταφέρουν να συντηρήσουν τα συστήματα.
Πρόκειται, λέγεται, για δύο όρους που έθεσε η ελληνική πλευρά και οι Αμερικανοί έδειξαν «πλήρη κατανόηση».
Αφού έδειξαν «κατανόηση» τότε γιατί επιμένουν να φύγουν τα ρωσικά συστήματα; Και εάν η κυβέρνηση θεωρητικά βρει αντικαταστάτη για τα ρωσικά συστήματα, που θα καταλήξουν αυτά εφόσον η Ρωσία δεν θα δώσει άδεια για να πάνε στην Ουκρανία; Σε κάποια μάντρα ίσως; Αστεία πράγματα.
Στο θέμα αναφέρονται και τα ρωσικά ΜΜΕ.
Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας είχε πρόσφατα δηλώσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πιέσουν την Ελλάδα να εγκαταλείψει τα ρωσικά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα «S-300» και «Tor-M1» προκειμένου να τα μεταφέρουν αργότερα στην Ουκρανία.
«Πρόκειται για τη μεταφορά από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις των σχετικών ρωσικών συστημάτων, στην προκειμένη περίπτωση, συστημάτων αεράμυνας και συγκροτημάτων, στην Ουκρανία μέσω των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Ιγκόρ Κοροτσένκο, διευθυντής του Κέντρου Ανάλυσης του Παγκόσμιου Εμπορίου Όπλων [The Centre for Analysis of World Arms Trade (CAWAT) ], που έχει έδρα τη Μόσχα.
Ας μην έχουμε αυταπάτες. Δυστυχώς η αλήθεια είναι ότι οι ΗΠΑ πιέζουν και μάλιστα πολύ την Αθήνα να εγκαταλείψει πολυτιμότατες α/α μονάδες τις οποίες ζητά μετ΄ επιτάσεως η Ουκρανία, γιατί εκεί θα καταλήξουν.
Και αν για τα S-300 πούμε ότι θα αντικατασταθούν από Patriot με τα TOR που όμοιό του σύστημα απλά δεν υπάρχει στις ΗΠΑ, τόσο στις επιδώσεις όσο και ως Α/Κ SHORADS τι θα γίνει;
Και αυτό το περίφημο εργαλείο FMF τι μέρος του κόστους θα καλύψει και πόσο θα βάλουμε το χέρι στην τσέπη για ακόμη μια φορά; Σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα πρόκειται για «απεξάρτηση» αλλά για σαφή υποβάθμιση της ελληνικής αεράμυνας.
Όσο για τα Zubr που δεν γίνεται λόγος, αφού θέλει το ΥΠΕΘΑ να «απεξαρτηθεί» και από αυτά, αυτό είναι γιατί πολύ απλά δεν τα θέλει η Ουκρανία