H κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειές της για να μας «σώσει» και να βρει «λύση» στο Σκοπιανό εκχωρώντας τα δικαιώματα της Μακεδονίας καθώς με κοινό ανακοινωθέν, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ τονίζουν ότι θα συνεχιστούν οι επαφές μεταξύ τους υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών μετά την ολοκληρώθηκε η τριμερής συνάντηση στη Βιέννη, με τη συμμετοχή του ειδικού απεσταλμένου Μάθιου Νίμιτς.
Η χθεσινή συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών διήρκησε έξι ώρες αλλά το περιεχόμενό της δεν έγινε γνωστό. «Προχωράμε καλά», περιορίστηκαν να σχολιάσουν κύκλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ.
Προφανώς ο Ν.Κοτζιάς θεωρεί ότι είναι σπουδαία «λύση» να δώσει το όνομα της Μακεδονίας στα σλαβικά ή στα… ινδικά. Πιστεύει ότι αυτό θα είναι επιτυχία και μάλιστα ιστορική.
Η ονομασία «Gorna Makedonija» βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών, και το όνομα «Μακεδονία» θα παραχωρηθεί στη γείτονα καθώς Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ θα συναντηθούν εκ νέου αυτή τη φορά στη Σόφια την Πέμπτη και Παρασκευή, στο άτυπο συμβούλιο ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η ελληνική κυβέρνηση θυμήθηκε να ενοχληθεί με την επίσκεψη του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ στην Αγκυρα, όπου ζήτησε και έλαβε δημόσια στήριξη από την Τουρκία.
Και όλα αυτά εν μέσω διαπραγματεύσεων και νέας κρίσης στα Ίμια.
Στη γείτονα χώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, δημοσιεύματα ισχυρίζονται ότι «το θέμα του ονόματος θεωρείται τελειωμένο ζήτημα». Θα υπάρχει ο όρος “Μακεδονία” και μένει να επιλυθεί το ζήτημα του Συντάγματος και των αλλαγών σε αυτό, ίσως μέσω μιας διεθνούς συνθήκης.
Δηλαδή δεν θα αλλάξει τίποτα αλλά θα υπογράψουν μια συνθήκη ότι θα το κάνουν. Όλοι γνωρίζουν τι αξία έχουν οι συνθήκες και πως ιστορικά παραβιάζονται και δεν ιδρώνει το αυτί κανενός.
Τη στιγμή πάντως που το όνομα θεωρείται ότι έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο χωρών, τα αλβανικά κόμματα εμφανίζονται αντίθετα στην πρόταση μετονομασίας της ΠΓΔΜ σε «Gorna Makedonija», αφού οι Αλβανοί απορρίπτουν μια συμφωνία με «μακεδονικό» όνομα.
Φαίνεται τελικά πως η σωτηρία μας εναπόκειται στους Αλβανούς αλλά και στους Βούλγαρους.
«Είμαστε αντίθετοι σε προτάσεις για ονόματα στην “Μακεδονική” γλώσσα, όπως είναι η περίπτωση της “Gorna Makedonija”. Και είμαστε αντίθετοι επειδή υπάρχει μια τάση για σλαβικές επιρροές με την υιοθέτηση αυτού του ονόματος», δήλωσε ο ηγέτης της «Συμμαχίας των Αλβανών» Ζιγιαντίν Σέλα. Από την πλευρά του ο Artan Grubi, σύμβουλος του ηγέτη του μεγαλύτερος αλβανικού κόμματος των Σκοπίων (BDI), δήλωσε ότι το όνομα πρέπει να αντανακλά τον πολυεθνικό χαρακτήρα της χώρας. Στο ίδιο μήκος κύματος και το «Φόρουμ Αλβανών διανοουμένων των Σκοπίων», το οποίο απέστειλε επιστολή στα διεθνή θεσμικά όργανα και στο διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς επιστολή, ζητώντας να «απορριφθεί ως απαράδεκτη η πρόταση Gorna Makedonija χωρίς μετάφραση, διότι αποκλείει τους Αλβανούς, τη δεύτερη μεγαλύτερη κοινότητα της χώρας».