«Πριν πάω διακοπές θα έχω λύσει τα θέματα που είναι σε εκκρεμότητα με την Αλβανία» είχε πριν πριν λίγες μέρες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και αρκετοί φοβούνται μήπως είναι άλλη μια “επιτυχημένη” συμφωνία ανάλογη αυτή για το Μακεδονικό που με την δική μας υπογραφή κερδίζουν … οι άλλοι.
Έτσι σύμφωνα με τις πληροφορίες προς συμφωνία διευθέτησης των διμερών διαφορών τους, εντός των επόμενων 24ώρων (ει δυνατόν, πριν από το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις 25 Ιουνίου), οδεύουν Ελλάδα και Αλβανία κάτι που θα ανοίξει τον δρόμο για ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ.
Η Αλβανία, η οποία έχει ακυρώσει μονομερώς τη συμφωνία του 2009 για τη χάραξη ΑΟΖ μεταξύ των δυο χωρών. Η χάραξη είχε γίνει με βάση τη «μέση γραμμή» ανάμεσα στις δύο χώρες, όμως τώρα οι Αλβανοί ζητούν άλλη βάση χάραξης της ΑΟΖ, που τους παραχωρεί μέρος της υφαλοκρηπίδας των Διαπόντιων νησιών, βόρεια της Κέρκυρας και δυο θαλάσσια οικόπεδα.
Η ελληνική κυβέρνηση τώρα βρίσκεται σε μυστικές συνομιλίες με την Αλβανία για νέα συμφωνία και ο αλβανικός τύπος μιλά για πρόθεση της Ελλάδας να παραχωρήσει τα δύο οικόπεδα της ΑΟΖ του Ιουνίου.
Όμως η επαναχάραξη σε άλλη βάση, πέραν της «μέσης γραμμής» μπορεί να έχει ολέθριες επιπτώσεις με τον κίνδυνο να αποτελέσει τετελεσμένο για την Άγκυρα στο Αιγαίο, η οποία σταθερά αρνείται αυτή την πολιτική για τη χάραξη θαλασσίων συνόρων.
Ο οποιοσδήποτε μπορεί να φανταστεί τι προβλήματα θα προκληθούν στην περιοχή του Καστελόριζου, αν αρνηθούμε έστω και σ’ ένα σημείο των θαλασσίων συνόρων μας τη «μέση γραμμή».
Και όλα αυτά γίνονται εν κρυπτώ από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν έχει ενημερώσει κανέναν ενώ κανείς δεν γνωρίζει αν θα συζητηθεί και το ζήτημα των Τσάμηδων που εγείρει η Αλβανία ειδικά από την στιγμή που το τσάμικο κόμμα είναι συγκυβερνών με το κόμμα του Έντι Ράμα (παρά τις περί αντιθέτου διαψεύσεις).
«Λύσαμε το πρόβλημα με τους βόρειους γείτονες που υπάρχει εδώ και 25 χρόνια» είπε ο κ. Κοτζιάς σημειώνοντας στη συνέχεια ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχουν λυθεί και τα ζητήματα που είναι σε εκκρεμότητα με την Αλβανία.
Σε ερώτηση του πρακτορείου ειδήσεων για τα αποτελέσματα των επιμέρους διμερών υποθέσεων στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως, αντιθέτως με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, η συνάντησή του με τον Αλβανό ομόλογό του, Ντίτμαρ Μπουσάτι, περιστράφηκε στους τρόπους, με τους ο οποίους η Ελλάδα δύναται να προωθήσει στην ΕΕ θέματα που αφορούν την Αλβανία.
«Μας απασχόλησε περισσότερο πώς θα στηρίξουμε τις αλβανικές θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι υπάρχουν σειρά αντιρρήσεων από ορισμένα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ανοίξει η διαπραγμάτευση με τη Βόρειο Μακεδονία και με την Αλβανία» είπε ο Νίκος Κοτζιάς.
Για όποιον κατάλαβε, αν πρέπει να ελπίζουμε σε κάτι είναι η ομάδα των χωρών που δεν θέλουν την Αλβανία στην ΕΕ. Και πιο συγκεκριμένα η Αυστρία, Πολωνία, Τσεχία κλπ. ακόμα και η Ιταλία, πλέον, αλλά και όχι μόνο: Υπάρχει μία επιστολή Δανίας, Λουξεμβούργου, Γαλλίας, Γερμανίας και Ολλανδίας, που λένε πως υπάρχει πρόβλημα.
Η συμφωνία ίσως υπογραφεί στην συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Έντι Ράμα, το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.
Και το ζήτημα της ΑΟΖ, είναι που κρατά την Αθήνα από την άρση του εμπολέμου .