ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Ν. Δένδιας για προστασία ελληνικής μειονότητας: «Πιστεύουμε ότι η Αλβανία αντιλαμβάνεται την ανάγκη να συμμορφωθεί»

Ν. Δένδιας για προστασία ελληνικής μειονότητας: «Πιστεύουμε ότι η Αλβανία αντιλαμβάνεται την ανάγκη να συμμορφωθεί»

«Η θέληση και η ελπίδα της Ελλάδας είναι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και για τη Βόρεια Μακεδονία και για την Αλβανία», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μίλησε στη υψηλού επιπέδου για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων με τίτλο «Από τη Θεσσαλονίκη στο Ζάγκρεμπ», στην οποία συμμετέχουν υπουργοί Εξωτερικών και αξιωματούχοι όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

«Η χώρα μας από το 2003, σταθερά, επιδιώκει τη διεύρυνση της ΕΕ στην περιοχή και τη συμμετοχή των Βαλκανικών χωρών και των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο ενιαίο ευρωπαϊκό εγχείρημα. Θεωρεί ότι αυτό βοηθάει τις χώρες αυτές, βοηθάει την Ευρώπη, μας βοηθάει όλους στη δημιουργία μιας κοινωνίας ελευθερίας κίνησης και ανάπτυξης της ανθρώπινης προσωπικότητας και της οικονομίας», είπε ο κ. Δένδιας.

Παράλληλα, τόνισε πως «βεβαίως μένουν να πληρωθούν ορισμένες αιρεσιμότητες, ιδίως από την αλβανική πλευρά, το παρατηρούμε, ελπίζουμε ότι και οι δύο χώρες (Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία) θα είναι έτοιμες και δεν θα χρειαστεί να βρεθούμε μπροστά σε επώδυνα διλήμματα».

Σε ερώτηση σχετικά με την Αλβανία και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την προστασία των δικαιωμάτων και της περιουσίας της ελληνικής εθνικής μειονότητας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι αυτά έχουν να κάνουν με τη συμμόρφωση της γειτονικής χώρας με τον σκληρό πυρήνα του ευρωπαϊκού κεκτημένου και αφορούν τις διμερείς σχέσεις.

«Δεν βλέπουμε τις αιρεσιμότητες σαν μια εξωγενή επιβολή απέναντι στις κυβερνήσεις και στις κοινωνίες των χωρών. Τις βλέπουμε σαν μία εσωτερική διαδικασία συμμόρφωσης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Τα θέματα που αφορούν την προστασία των μειονοτήτων, όπως και τα θέματα που αφορούν την προστασία των περιουσιών, της περιουσίας γενικά, είναι ο σκληρός πυρήνας του Ευρωπαϊκού Δικαίου, δεν είναι ένα ζήτημα που να αφορά τις δικές μας διμερείς σχέσεις. Είναι θέμα συμμόρφωσης της χώρας αυτής με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Εμείς θέλουμε να το βλέπουμε θετικά. Πιστεύουμε ότι η Αλβανία αντιλαμβάνεται την ανάγκη να συμμορφωθεί, δεν θέλουμε να της επιβάλλουμε κάτι, δεν εκβιάζουμε μια κατάσταση, ούτε η Αλβανία προσλαμβάνει την πορεία της προς την ημερομηνία και μετά την πορεία των διαπραγματεύσεων ως μια διαδικασία συμμόρφωσης και ενσωμάτωσης του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο αμφισβήτησης της Συμφωνίας των Πρεσπών στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές το VMRO στα Σκόπια και τι θα πράξει τότε η ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Δένδιας τόνισε πως δεν μπορεί να απαντήσει σε υποθετικά σενάρια για τη μελλοντική στάση της ελληνικής κυβέρνησης.

Παρατήρησε, ωστόσο, πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει ένα παράδειγμα για το πως τα κράτη, στη σύγχρονη ζωή και στις σύγχρονες κοινωνίες, έχουν συνέχεια».

Ο κ. Δένδιας δήλωσε πως η κοινή θέση όσων συμμετείχαν στη Διάσκεψη είναι η εξής: «Υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων υπό την αυτονόητη προϋπόθεση της πλήρους τήρησης από την πλευρά τους του ευρωπαϊκού κεκτημένου, καθώς και των όρων και προϋποθέσεων της ενταξιακής διαδικασίας, της λεγομένης αιρεσιμότητας. Ο λόγος είναι προφανής: διότι θεωρούμε ότι η πλήρης πολιτική, οικονομική ένταξη όλων των χωρών στην ΕΕ, αφενός θα ωφελήσει την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα αποκτήσει γεωγραφική συνέχεια, από την Ιρλανδία μέχρι την Κύπρο, αφετέρου διότι η ένταξη αφ εαυτής αλλά και ως φυσική συνέχεια των μεταρρυθμίσεων που έχουν προηγηθεί, αποτελεί το πιο ισχυρό εχέγγυο για την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών των Βαλκανίων και τη σταθερότητα στη ΝΑ Ευρώπη».

Επισήμανε ότι «στην προσπάθεια της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης των Δυτικών Βαλκανίων, η Ελλάδα αποτελεί διαχρονικά την ατμομηχανή» και πρόσθεσε πως η Θεσσαλονίκη είναι ιστορικά ταυτισμένη με το ευρωπαϊκό μέλλον των χωρών της περιοχής, καθώς με την «Ατζέντα της Θεσσαλονίκης» άνοιξε ο δρόμος για την προσέγγιση των χωρών αυτών με την ευρωπαϊκή οικογένεια. Σήμερα 17 χρόνια μετά η Θεσσαλονίκη αποτελεί εκ νέου σημείο αναφοράς για την ενταξιακή προοπτική της περιοχής, σε μια προσπάθεια που θα κορυφωθεί με τη Διάσκεψη Ευρωπαϊκής Ένωσης-Δυτικών Βαλκανίων, στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας.

Η σημερινή Διάσκεψη προετοίμασε το δρόμο ενόψει της Συνόδου Κορυφής στο Ζάγκρεμπ, είπε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και υπογράμμισε πως «η επιβεβαίωση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων αποκτά ιδιαίτερα αξία, αποτελώντας στρατηγική επένδυση για μια Ευρώπη ενωμένη, σταθερή και ισχυρή, στον απόηχο της δυσάρεστης συγκυρίας του Brexit, αλλά και στη σκιά των διαρκώς αυξανόμενων περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων, τις οποίες αν όχι κανένα, ελάχιστα κράτη μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνα τους».

Στη Διάσκεψη πήραν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας (προεδρεύουσα της ΕΕ), του Μαυροβουνίου, της Βόρειας Μακεδονίας, της Σερβίας, της Σλοβενίας, ο ασκών χρέη υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, οι αρμόδιοι για ευρωπαϊκά και περιφερειακά θέματα γενικούς γραμματείς του υπουργείου Εξωτερικών της Ρουμανίας, εκπρόσωποι της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, ο υπουργός Εξωτερικών του Κοσόβου, ενώ δεν κατάφερε να παραστεί ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας (λόγω των προβλημάτων με τον κοροναϊό) και εκπροσωπήθηκε από τον Ιταλό πρέσβη.

«Η διαδικασία διεύρυνσης θα πρέπει να οδηγήσει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων»

Στην προσήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίτευξη του στόχου διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια, αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το τρέχον εξάμηνο, Γκόρνταν Γκρλιτς Ράντμαν, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Διάσκεψης Υψηλού Επιπέδου με τίτλο «Από τη Θεσσαλονίκη στο Ζάγκρεμπ», που οργάνωσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη το υπουργείο Εξωτερικών, υπό την προεδρία του Νίκου Δένδια.

Ο κ. Ράντμαν ευχαρίστησε την Ελλάδα για την «σταθερή στήριξη της στη διεύρυνση» και στην πορεία της Κροατίας προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφερόμενος στην προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., ο κ. Ράντμαν μίλησε για μια «ιστορική στιγμή» για τη χώρα του, προσθέτοντας ότι η διεύρυνση αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες της κροατικής προεδρίας της ΕΕ.

«Ευθύνη μας είναι να προωθήσουμε τη διαδικασία της διεύρυνσης. Η κροατική προεδρία καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την αποκατάσταση της ενότητας της Ε.Ε., όσον αφορά τη διεύρυνση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε δε, ότι, «βασικοί στόχοι είναι, πρώτον η απόφαση έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία τον Μάρτιο και δεύτερον η επιτυχία της Διάσκεψης Κορυφής στο Ζάγκρεμπ τον Μάιο. Εκεί θα επιβεβαιωθεί για άλλη μια φορά η προσήλωση της Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια. Η ΕΕ θα πρέπει να στείλει ένα καθαρό, σαφές μήνυμα ότι παραμένει προσηλωμένη στην ευρωπαϊκή προοπτική των άμεσα γειτονικών της χωρών».

Σύμφωνα με τον κ. Ράντμαν, «στη σημερινή διάσκεψη όλες οι χώρες μας δεσμεύθηκαν πλήρως στον στόχο αυτό[…] Θα πρέπει η διαδικασία διεύρυνσης να είναι και να φαίνεται αξιόπιστη και να οδηγήσει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Κροάτης υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «δεν χωρά αμφιβολία ότι η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να στηριχθούν στην πορεία αυτή και σύμφωνα με τη κοινή δήλωση θα θέλαμε να δούμε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων φυσικά πριν από τον Μάιο, πριν από τη Σύνοδο Κορυφής στην Κροατία, κατά προτίμηση τον Μάρτιο και είμαστε αισιόδοξοι εν προκειμένω».

Και οι δύο χώρες – συνέχισε ο κ. Ράντμαν – «έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις […] αναμένεται θετική έκθεση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και, υπό αυτή την έννοια, εστιάζουμε το ενδιαφέρον μας για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για αυτές τις δύο χώρες ακόμα και τον Μάρτιο».

Ο κ. Ράντμαν σημείωσε, επίσης, ότι «καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για τη στήριξη των γειτόνων μας […] Όλοι οι εταίροι στην Ε.Ε. (είναι) υπέρ της στήριξης της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Καθήκον και υποχρέωσή μας είναι να πείσουμε κάποιες χώρες […], όμως η ατμόσφαιρα μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων είναι θετική και προσβλέπουμε σε θετικά αποτελέσματα τον Μάρτιο, αυτό ενδιαφέρει το σύνολο της ευρωπαϊκής οικογένειας».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ΕΕ θα πρέπει – υπογράμμισε ο Κροάτης υπουργός Εξωτερικών – «και είμαι βέβαιος ότι θα λάβει θετική απόφαση της περαιτέρω διεύρυνσης και θα δώσει ένα απτό σήμα περί έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων όσον αφορά την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.