Επιστολή προς τον Ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, έστειλε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, με θέμα την τουρκική προκλητικότητα.
Μάλιστα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ τονίζει ότι ο διάλογος και η καλοπροαίρετη προσέγγιση είναι τα «εργαλεία» της ΕΕ που έχουν χρησιμοποιηθεί πολλές φορές με την Τουρκία χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο Ν. Δένδιας τονίζει ότι «η μόνη οδός προς τα μπρος για την ΕΕ είναι να παραμείνει προσηλωμένη στις αρχές της, ειδικά σε ό,τι αφορά την εσωτερική αλληλεγγύη και την αμοιβαία βοήθεια μεταξύ των μελών της, όπως επισημαίνουν οι Συνθήκες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Άρθρου 42.7 ΣΕΕ».
Επίσης, σημειώνει πως κάνει και μια ειδική αναφορά στο Άρθρο 42.7 των Συνθηκών της ΕΕ, (ρήτρα αμοιβαίας άμυνας), δηλαδή όταν ένα κράτος-μέλος είναι θύμα ένοπλης επιθετικότητας στην επικράτειά του, τα άλλα κράτη μέλη έχουν την υποχρέωση να το βοηθήσουν με όλα τα μέσα που διαθέτουν, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Νωρίτερα, ο κ. Δένδιας έστειλε επιστολές στους ομολόγους του από Γερμανία, Χάικο Μάας, Ισπανία, Αράντσα Γκονζάλες Λάγια, και Ιταλία, Λουίτζι ντι Μάιο, αναφορικά με την παραβατική συμπεριφορά της Άγκυρα, ζητώντας την αναστολή στις εξαγωγές στρατιωτικού εξοπλισμού προς τρίτες χώρες, οι οποίες τον χρησιμοποιούν για ενέργειες που οδηγούν σε περιφερειακή αποσταθεροποίηση ή για επιθετικές ενέργειες.
Ζητά να μην υπάρχει εξαγωγή συγκεκριμένου στρατιωτικού υλικού στην Άγκυρα, όπως υποβρύχια, φρεγάτες, αεροσκάφη αλλά και να μπει στον «πάγο» η αναβάθμιση τεθωρακισμένων.
Παράλληλα, ο κ. Δένδιας έστειλε επιστολή και στον Επίτροπο Διεύρυνσης της Ε.Ε, Όλιβερ Βάρελι, ζητώντας την αναστολή της τελωνειακής σύνδεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η τουρκική πλευρά παραβιάζει την τελωνειακή ένωση, με την υιοθέτηση μη προβλεπόμενων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων.