Σε φιάσκο έχει εξελιχθεί η «φιλία» της Ελλάδας με την Αίγυπτο, καθώς το Κάιρο αναμένεται να υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία για ΑΟΖ μέσα στις επόμενες εβδομάδες, μέσα από την οποία θα κατακερματιστεί η ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Όπως σας έχουμε αναφέρει στο pronews.gr η κίνηση της Αιγύπτου να αποδεχθεί όρια της τουρκικής και όχι της ελληνικής εν δυνάμει ΑΟΖ ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού, γραμμή που προκύπτει από την συμφωνία για την ελληνική και αιγυπτιακή ΑΟΖ, έχει προκαλέσει ντελίριο ενθουσιασμού στην Άγκυρα, ενώ από την άλλη πλευρά η Αθήνα δείχνει παγωμένη.
Τις προηγούμενες ημέρες τόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όσο και ο Τούρκους υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, αναφέρθηκαν στην επικείμενη συμφωνία με την Αίγυπτο.
Υπό το πλαίσιο αυτό ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μεταβαίνει σήμερα στην Αίγυπτο και την Κύπρο.
Ο κ. Δένδιας, κατά την παραμονή του στο Κάιρο, θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι (Sameh Shoukry), καθώς επίσης και με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γάιτ (Ahmed Aboul Gheit).
Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Κύπρο, όπου θα συναντηθεί με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.
Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο υπουργών Εξωτερικών αναμένεται να βρεθούν οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Μεταξύ αυτών των ζητημάτων, σοβαρό προβληματισμό έχει δημιουργήσει στην Αθήνα το γεγονός ότι η Αίγυπτος, με την προκήρυξη οικοπέδων προς εκμετάλλευση στην Ανατολική Μεσόγειο, φαίνεται να αποδέχεται, μέσω του οικοπέδου «W18», τα εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως αυτά έχουν κατατεθεί από την Αγκυρα στον ΟΗΕ (γραμμή Ερτζιγές).
Το οικόπεδο «W18» εκκινεί από το τελευταίο σημείο της ελληνο-αιγυπτιακής οριοθετημένης ΑΟΖ και εκτείνεται ανατολικά πέραν του 28ου μεσημβρινού, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες για πιθανή αναγνώριση εκ μέρους της Αιγύπτου της «γραμμής Ερτζιγές», η οποία αγνοεί ουσιαστικά πλήρως τα ελληνικά δικαιώματα στο σύμπλεγμα του Καστελλορίζου.
Ενόψει των γεωπολιτικών κινδύνων που εγείρουν για την Ελλάδα οι πρόσφατες κινήσεις της Αιγύπτου, το τελευταίο δεκαήμερο υπήρξαν δυο τηλεφωνικές επαφές των κυβερνήσεων των δύο χωρών. Η πρώτη ανάμεσα σε Δένδια και Σούκρι στις 26 Φεβρουαρίου και η δεύτερη ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Αλ Σίσι την προηγούμενη Τετάρτη. Σε συνέχεια των δύο αυτών επαφών αποφασίστηκε η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, προκειμένου να ξεκαθαριστούν οι θέσεις των δύο πλευρών.
Άλλωστε, η κίνηση της Αιγύπτου να αναγνωρίσει, μέσω του οικοπέδου «W18», τα νότια εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας προκάλεσε αφενός ερωτήματα στην Αθήνα για τη στάση ενός σημαντικού συμμάχου στην περιοχή και αφετέρου έδωσε τη δυνατότητα στην Αγκυρα να επενδύσει επικοινωνιακά σε ένα κρεσέντο δηλώσεων που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και για άμεση οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα σε Αίγυπτο και Τουρκία.
«Πρέπει να τονίσω πως η απόφαση που πήρε η Αίγυπτος, σεβόμενη τη δική μας περιοχή θαλάσσιας ευθύνης, είναι σύμφωνη και με τη δική μας θέση αλλά και είναι προς το συμφέρον των δικαιωμάτων του λαού της Αιγύπτου. Εκτιμούμε πως την ερχόμενη περίοδο με την Αίγυπτο μπορούμε να υπογράψουμε συμφωνία, μνημόνιο καθορισμού θαλάσσιων ζωνών ευθύνης που να είναι σύμφωνο με τα σύνορα των περιοχών ευθύνης μας, τα οποία έχουμε δηλώσει στον ΟΗΕ. To υπουργείο Εξωτερικών μας κάνει τις απαραίτητες εργασίες με τις αρμόδιες υπηρεσίες και ευχόμαστε να έχουμε θετικό αποτέλεσμα», υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σε δηλώσεις του το Σάββατο.
Από την πλευρά της, η Αθήνα σημείωνε μέσω διπλωματικών πηγών, το Σάββατο, ότι «παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις της τουρκικής πλευράς σχετικά με ενδεχόμενο προσέγγισης μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας και την έντονη κριτική της Αιγυπτιακής πλευράς στο πλαίσιο του Αραβικού Συνδέσμου που καταδίκασε τον τουρκικό παρεμβατισμό στην περιοχή, αρχής γενομένης από τη Λιβύη και τη Συρία».
Παράλληλα, οι ελληνικές διπλωματικές πηγές υπενθύμιζαν ότι ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε πρόσφατα στη συνεδρίαση της Αραβικής Υπουργικής Επιτροπής για την παρακολούθηση των τουρκικών παρεμβάσεων, «όπου επιβεβαιώθηκε η κατηγορηματική απόρριψη των τουρκικών παρεμβάσεων στην περιοχή, οι οποίες περιλαμβάνουν την παρουσία τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στα εδάφη των αραβικών χωρών».
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «ο κ. Σούκρι στην τοποθέτηση του τόνισε ότι αυτές οι πολιτικές δεν έχουν αποφέρει παρά μόνο την εμβάθυνση της πόλωσης και των διαφορών».