Δραματικές στιγμές ζουν οι Έλληνες του Σουδάν, όπου μαίνεται εμφύλιος πόλεμος από προχθές και η μαρτυρία της εγκλωβισμένης στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Χαρτούμ, Αλεξάνδρας Καλημέρη, είναι συγκλονιστική.
Όπως αναφέρει είναι αδύνατον για τους Έλληνες που έχουν εγκλωβιστεί να φύγουν από την εκκλησία και τα τρόφιμα που διαθέτουν είναι λιγοστά, ενώ οι δύο τραυματίες ΔΕΝ μπορούν να εγχειριστούν λόγω απουσίας ιατρικού υλικού!
Αλήθεια, τι σκοπεύει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση γι’ αυτό, πριν να είναι πολύ αργά;
“Μέχρι τώρα δίνουμε μάχη. Περνάμε πολύ δύσκολα μέσα στη Μητρόπολη, σχεδόν δεν κοιμόμαστε, γιατί ακούμε φωνές συνέχεια, οι πυροβολισμοί δε σταματάνε. Σταμάτησαν για λίγο μόνο μετά τα μεσάνυχτα και μετά τα ίδια, αλλά έχουμε άγχος και ανησυχία”, ανέφερε η κ. Καλημέρη, μιλώντας χαμηλόφωνα ώστε να μην ακουστεί.
Η ίδια δήλωσε: “Δεν είναι καθόλου ασφαλές να μετακινηθούμε. Ήρθε τώρα πριν λίγο ο θυρωρός να μας πει ότι εδώ είναι πεθαμένοι κάποιοι άνθρωποι σήμερα το πρωί, τους έχουν πυροβολήσει, και μας παρακάλεσε να μη βγούμε έξω στο δρόμο. Οι πυροβολισμοί δεν έχουν σταματήσει από τις 5 το πρωί“.
Ερωτηθείσα αν οι εγκλωβισμένοι Έλληνες έχουν τρόφιμα και νερό, απάντησε: “Τρόφιμα έχουμε, λίγα τρόφιμα, που κάποια μέρα θα τελειώσουν, μπορεί αύριο-μεθαύριο, μακαρόνια. Δεν έχουμε ψωμί. Επειδή έχουμε λίγο πετρέλαιο, όταν το ανοίγουμε έχουμε ρεύμα και μετά το κλείνουμε για να έχουμε λίγο νερό και φως για λίγο, και μετά το κλείνουμε. Αλλά όλο το Σουδάν δεν έχει ρεύμα, δεν έχει νερό“.
Επεσήμανε ακόμα ότι οι δύο Έλληνες τραυματίες βρίσκονται σε νοσοκομείο αλλά δεν μπορούν να υποβληθούν σε εγχείρηση λόγω έλλειψης ιατρικών μέσων!
Σημείωσε ακόμα ότι μεταξύ των εγκλωβισμένων είναι και τρία μικρά παιδιά.
Τουλάχιστον 97 άμαχοι σκοτώθηκαν και 365 άλλοι τραυματίστηκαν από τις σφοδρές συγκρούσεις που σημειώνονται στο Σουδάν, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση της Ένωσης Σουδανών γιατρών.
Οι εχθροπραξίες μεταξύ του σουδανικού στρατού και παραστρατιωτικών ξέσπασαν το Σάββατο (15.04.2023) αρχικά στο Χαρτούμ και πλέον έχουν γενικευτεί σε πολλές περιοχές της χώρας.
Επισημαίνεται ότι στο Σουδάν δεν υπάρχει μόνιμη ελληνική διπλωματική αποστολή και εξυπηρετείται από την Πρεσβεία στο Κάιρο, που έχει παράλληλη διαπίστευση στην αφρικανική χώρα, η οποία βρίσκεται σε μια ιδιότυπη εμφύλια διένεξη, καθώς ακόμα συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά το πραξικόπημα του 2021.
Η επικοινωνία του Έλληνα πρέσβη, Νικόλαου Παπαγεωργίου, γίνεται με τον Μητροπολίτη Νουβίας Σάββα και τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας στο Χαρτούμ. Επίσης, ο Έλληνας πρέσβης στο Κάιρο είναι σε συνεχή επαφή και με τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στο Χαρτούμ, δηλαδή με τον πρέσβη Έινταν Ο’Χάρα.
Ο Ιρλανδός διπλωμάτης έχει αναλάβει το βάρος για την ασφάλεια των πολιτών της Ε.Ε. που βρίσκονται στο Σουδάν, καθώς η παροχή προξενικής προστασίας αποτελεί αμοιβαία υποχρέωση των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προβλέπεται στο άρθρο 23 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στο άρθρο 46 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν καθώς μαίνονται οι ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και παραστρατιωτικών ένοπλων ομάδων, ενεργοποίησε τη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών για τους Έλληνες που διαβιούν στο Σουδάν αλλά επί του πρακτέου δεν έχει γίνει τίποτε ακόμα.
Έλληνες εγκλωβισμένοι στο Σουδάν: “Οι πυροβολισμοί πέφτουν πίσω μου”! pic.twitter.com/c317WUjcw2
— Καθίκι (@KYTKYTKYTKYTKYT) April 16, 2023
Ο αριθμός τους είναι δύσκολο να προσδιοριστεί εφόσον αρκετοί έχουν φύγει από τη χώρα λόγω των εορτών του Πάσχα, αν και υπολογίζονται σε περίπου 60 άτομα.
Το Υπουργείο Εξωτερικών που εξέδωσε ανακοίνωση για την ασφάλεια των Ελλήνων, τους προέτρεψε να λαμβάνουν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, μετά και τον σοβαρό τραυματισμό δύο Ελλήνων κοντά στον ελληνορθόδοξο ιερό ναό στο Χαρτούμ.