ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα μελετήσει κάποιος στα Επιτελεία την κατάρρευση του συριακού Στρατού; Ή νομίζουν ότι «Δεν μας αφορά»;
prodeals

Γ.Γεραπετρίτης: «Μόνο η διαφορά της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μπορεί να τεθεί σε διεθνή δικαιοδοσία»

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ρωτήθηκε και για τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και χαρακτήρισε «δυσανάλογη» την αντίδραση της Τουρκίας

Γ.Γεραπετρίτης: «Μόνο η διαφορά της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ μπορεί να τεθεί σε διεθνή δικαιοδοσία»

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μια ημέρα πριν να υποδεχθεί στην Αθήνα τον ομόλογό του της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν παραχώρησε συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ δηλώνει ότι «μπορούμε να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση με συντονισμένο τρόπο, με αμοιβαία εποικοδομητική κατανόηση, για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ)» προσθέτοντας ότι «η οριστική λύση του ζητήματος θα είναι καθοριστική για την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε όλα τα επίπεδα και την αποτροπή πιθανών εντάσεων».

Παράλληλα στέλνει το μήνυμα ότι «η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ είναι η μόνη διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που μπορεί να τεθεί σε διεθνή δικαιοδοσία».

Στο πλαίσιο αυτό διευκρινίζει ότι αυτή δεν είναι η θέση μόνο της Ελλάδας «αλλά είναι προβλέψεις και του διεθνούς δικαίου που απαιτεί η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ κρατών με αμοιβαίες ή παρακείμενες ακτές να πραγματοποιείται με συμφωνία βασισμένη στο διεθνές δίκαιο και ότι, εάν δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, τα ενδιαφερόμενα κράτη μπορούν να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης με βάση το ναυτικό δίκαιο».

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ρωτήθηκε και για τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και χαρακτήρισε «δυσανάλογη» την αντίδραση της Τουρκίας στο ζήτημα αυτό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η ελληνική πλευρά, όπως πάντα, είναι ανοιχτή και ειλικρινής και δεν έχει καμία πρόθεση να παραπλανήσει. Δύο θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και στο Ιόνιο Πέλαγος, τα όρια των οποίων καθορίζονται με αυστηρά περιβαλλοντικά κριτήρια, δεν παραβιάζουν τα δικαιώματα άλλων κρατών. Αυτές οι πρωτοβουλίες πρέπει να ενώσουν τους ανθρώπους μας, ειδικά σε μια εποχή που αντιμετωπίζουμε και οι δύο τις ίδιες προκλήσεις. Ο σχεδιασμός του θαλάσσιου χώρου στο Αιγαίο αποτελεί υποχρέωση βάσει της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι ένα θέμα που η Τουρκία πρέπει επίσης να λάβει υπόψη στην ευρωπαϊκή της διαδρομή» προσθέτει ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.