Με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας καταδικάζει τη χθεσινή εκτόξευση βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου από την Λαϊκή Δημοκρατίας της Κορέας.
«Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα τη χθεσινή εκτόξευση βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, η οποία παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα, αψηφώντας τις σχετικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
«Παράλληλα εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στη Δημοκρατία της Κορέας και στην Ιαπωνία», προσθέτει.
«Σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη για την παγκόσμια ειρήνη, καταδικάζουμε, από όπου και αν προέρχονται, ανάλογες ριψοκίνδυνες πρακτικές, οι οποίες δεν συμβάλλουν στη σταθερότητα και δεν προάγουν τις σχέσεις καλής γειτονιάς», καταλήγει το υπουργείο Εξωτερικών.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM), που κατέπεσε σε θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Ιαπωνίας.
Πρόκειται για νέο επεισόδιο της σειράς οπλικών δοκιμών-ρεκόρ των τελευταίων εβδομάδων, την ώρα που η Σεούλ, το Τόκιο και η Ουάσιγκτον λένε πως επίκειται άμεσα νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου από την Πιονγκγιάνγκ, η πρώτη από το 2017.
Το νοτιοκορεατικό γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας «εντόπισε βαλλιστικό πύραυλο, που εκτιμάται πως ήταν μεγάλου βεληνεκούς» και εκτοξεύθηκε «περί τις 10:15» (τοπική ώρα, 03:15 ώρα Ελλάδας) από την περιοχή Σουνάν της Πιονγκγιάνγκ «προς την κατεύθυνση της ανατολικής θάλασσας», ή Θάλασσας της Ιαπωνίας.
Το Τόκιο ανακοίνωσε πως ο πύραυλος κάλυψε απόσταση περίπου 1.000 χιλιομέτρων και ότι οι ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις δεν αποπειράθηκαν να τον καταστρέψουν εν πτήσει.
Ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας, Γιασουκάζου Χαμάντα, δήλωσε πως έφθασε σε μέγιστο ύψος 6.000 χιλιομέτρων, από το οποίο συνάγεται πως επρόκειτο για «βαλλιστικό πύραυλο κλάσης ICBM», αν και οι υπόλοιπες λεπτομέρειες «τελούν υπό ανάλυση».
«Ο βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύθηκε από τη Βόρεια Κορέα μοιάζει να κατέπεσε μέσα στην ΑΟΖ μας, δυτικά της Χοκάιντο», της μεγάλης νήσου στο βόρειο τμήμα του ιαπωνικού αρχιπελάγους, τόνισε από την πλευρά του ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Φουμίο Κισίντα.