Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, μετά από ημέρες διαψεύσεων, τελικά ανέλαβε την ευθύνη για τη χορήγηση υπηκοότητας στον Πάβελ Ντούροφ, υποστηρίζοντας πως ήταν μια συνειδητή επιλογή του με στόχο να προσελκύσει αθλητές, καλλιτέχνες και καινοτόμους.
Σημειώνουμε ότι τα ΗΑΕ εγκατέλειψαν το τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Γαλλία για την αγορά 80 μαχητικών Rafale μετά την σύλληψη από τις γαλλικές Αρχές του ιδρυτή και CEO της πλατφόρμας Telegram Πάβελ Ντούροφ και μάλλον τώρα προσπαθεί να το μαζέψει.
Μόλις πριν από μερικές ημέρες, μετά τη σύλληψή του Πάβελ Ντούροφ στη Γαλλία, ο εκπρόσωπος του Εμανουέλ Μακρόν είχε ισχυριστεί στο Politico πως η χορήγηση υπηκοότητας του ιδρυτή και ιδιοκτήτη του Telegram ήταν μια απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών και ο Γάλλος Πρόεδρος δεν είχε καμία εμπλοκή σε αυτήν.
«Έδωσα στον κ. Ντούροφ τη γαλλική υπηκοότητα, ο οποίος έμαθε γαλλικά, όπως έδωσα στον κ. Σπίγκελ, έναν Αμερικανό επιχειρηματία, όπως έδωσα υπηκοότητα και σε ορισμένους αθλητές και καλλιτέχνες, και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που είναι πολύ καλό για μας, για τη χώρα και θα συνεχίσω να το κάνω», δήλωσε ο Μακρόν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Βελιγράδι.
Υπενθυμίζεται πως ο Ντούροφ, που είναι επίσης υπήκοος Ρωσίας αλλά Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, συνελήφθη από τη γαλλική αστυνομία το περασμένο Σαββατοκύριακο, μια ποινική υπόθεση που προκάλεσε διπλωματική κρίση λόγω των διασυνδέσεων του ιδιοκτήτη του Telegram με τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Προκάλεσε επίσης διεθνείς αντιδράσεις, αναζωπυρώνοντας τη συζήτηση σχετικά με την ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο και τα όρια ελέγχου των χρηστών από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.