Ανατριχιαστικά είναι τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί στον έναν μήνα λειτουργίας της πλατφόρμας MeNow_MeToo, της πρωτοβουλίας κατά της σεξουαλικής βίας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν σε σχετική εκδήλωση, που έγινε στις 3 Φεβρουαρίου, έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 200 αναφορές κακοποίησης, ενώ στην πλατφόρμα υποβάλλονται κατά μέσο όρο σχεδόν 4 μαρτυρίες την ημέρα.

Η καταγγελία κακοποίησης 4χρονου αγοριού

Δυο σοβαρές καταγγελίες, οι οποίες έφτασαν μεταξύ άλλων και στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας, έφερε στο φως η Σοφία Μπεκατώρου την ίδια μέρα. Η μία αφορά σε ασελγείς πράξεις εις βάρος τετράχρονου αγοριού και η άλλη στην κακοποίηση αθλητή της Εθνικής ομάδας ενόργανης γυμναστικής. Η Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας διάβασε τη μαρτυρία του πατέρα του μικρού αγοριού.

H μαρτυρία του πατέρα

«Πρόκειται για αγοράκι τεσσάρων ετών. Το αγοράκι αυτό, τα πρωινά, έμενε στο σπίτι του με μία κυρία 52 ετών, την νταντά του. Στον χώρο υπήρχαν κάμερες για παρακολούθηση σχεδόν σε όλα τα δωμάτια, εκτός από τις τουαλέτες. Ξαφνικά παρατηρήσαμε μία απότομη αλλαγή συμπεριφοράς, την οποία δεν μπορούσαμε να κατανοήσουμε θεωρώντας ότι το παιδί είναι απόλυτα ασφαλές.

Τελικά, αποδείχθηκε -έπειτα από καιρό- ότι όταν η νταντά έμενε μόνη με το παιδί, χωρίς την παρουσία των γονέων, ερχόταν ο γιος της, ο οποίος ήταν φαντάρος σε γειτονική πόλη και προέβαινε σε ασελγείς πράξεις στο τεσσάρων χρόνων αγοράκι.

Το χειρότερο ήταν ότι η νταντά, μητέρα του δράστη, τον κάλυπτε και του επέτρεπε να έρχεται ξανά και ξανά στο σπίτι. Η νταντά ασκούσε ψυχολογική βία στο παιδί, για να μη μιλήσει. Τελικά, η κόλαση του μικρού παιδιού σταμάτησε όταν εκφράστηκε μέσω της ζωγραφικής και απεικόνισε όσα συνέβαιναν στο σπίτι και αφορούσαν την νταντά και το φαντάρο γιο της. Μετά την πρώτη ζωγραφιά το παιδί εξετάστηκε από έμπειρους παιδοψυχιάτρους και έγινε η καταγγελία στις αρχές».

Σοφία Μπεκατώρου: «Νιώθω θλίψη και θυμό»

«Πέρασαν τρεις με έξι μήνες από τότε που έκανε ο πατέρας την καταγγελία. Θέλω να πω σε αυτό το σημείο ότι ο πατέρας εξέφρασε τις ευχαριστίες προς την εισαγγελία που έκανε άμεση παρέμβαση, η υπόθεση προχώρησε και βρίσκεται στα χέρια της δικαιοσύνης», είπε η Σοφία Μπεκατώρου για το θέμα και συνέχισε:

«Διαβάζοντας τις καταγγελίες αυτές μόνο θλίψη και θυμό νιώθω. Διαπιστώνουμε ότι ως κοινωνία έχουμε χάσει τον έλεγχο των ορίων της ανθρώπινης συμπεριφοράς και της διαχείρισης εξουσίας. Επικαλούμενοι το επάγγελμα και την αυθεντία ή τις καλές προθέσεις διαπράττουμε ψυχολογικά βασανιστήρια αντλώντας δύναμη και υπερηφάνεια.

Είναι σαφές ότι πρέπει να τραβήξουμε άμεσα μια γραμμή και φροντίσουμε να αναδιαρθρώσουμε όλα τα πλαίσια, όπου εμφανίζεται η βία ξεκινώντας από τον ίδιο μας τον εαυτό και την οικογένεια. Ο τρόπος μου μιλάμε, συμπεριφερόμαστε και λειτουργούμε μεταφέρουν μηνύματα φανερά και κρυφά που αναπαράγουν τη βία.

Πρέπει να αρχίσουμε να συνειδητοποιούμε πως μένοντας αμέτοχοι στη θέα της βίας, την ενισχύουμε και είναι δική μας ευθύνη να διαχωρίσουμε τη θέση μας και να παρέμβουμε όταν βλέπουμε κακοποιητικές. Είναι φανερό ότι αναγκαία είναι η παρέμβαση μέσω της παιδείας με στόχο την πάταξη της έμφυλης βίας και την ενίσχυση της συμπεριληπτικότητας στην κοινωνία μας.

Οι αλλαγές του εκπαιδευτικού μας συστήματος μέσω δράσεων, καλλιέργειας, δεξιοτήτων ζωής στα θέματα φύλου, των δικαιωμάτων, της ψυχικής και σωματικής βίας, της ασφάλειας, του σεβασμού της γενετήσιας αξιοπρέπειας και ισότητας είναι μια αρχή».

Τι χρειάζεται για να πετύχει το πρόγραμμα

«Για την επιτυχία του προγράμματος είναι απαραίτητη η υλοποίησή του σε όλες τις βαθμίδες, αρχίζοντας από το νηπιαγωγείο έως το λύκειο. Είναι απαραίτητο να υπάρχει συνέπεια και συνέπεια στη νέα γνώση, ώστε τα παιδιά να μπορούν να αφομοιώσουν τις αλλαγές στον τρόπο σκέψης και δράσης τους.

Επίσης, προϋπόθεση για αποτελεσματική διδασκαλία είναι η εκπαίδευση των ίδιων των δασκάλων και των καθηγητών. Αυτές οι αλλαγές στο εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν είναι ένα πείραμα με αμφίβολο αποτέλεσμα. Έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και έχει δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα.

Η καταγραφή μέσω της πλατφόρμας #MeNow_MeToo είναι εδώ για να μείνει. Να καταγράψει τα περιστατικά βίας από διαφορετικούς χώρους, ώστε να μας δώσει αξιόπιστα στοιχεία προκειμένου να γίνουν οι σωστές παρεμβάσεις. Είναι η πλατφόρμα που θα βοηθήσει έμπρακτα να χαρτογραφηθεί το μέγεθος του παγόβουνου που αναλύουμε. Είναι κατανοητό ότι για την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας χρειάζονται συνέργειες, χρόνος και ολιστική διαχείριση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Προσωπικά στόχος της συμμετοχής μου στην προσπάθεια αυτή συνεργαζόμενη με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της βίας είναι ο συντονισμός διαφορετικών δημόσιων φορέων και μη κυβερνητικών οργανώσεων, ώστε επιτευχθεί ένα ξεκάθαρο πλαίσιο που θα παρέχει σε ένα θύμα υποστήριξη προκειμένου να είναι λειτουργικό και να επανενταχτεί ομαλά στην κοινωνία».