Ακόμα και την παρέμβαση του Κρεμλίνου προκάλεσε το συνεχιζόμενο σίριαλ με την Καμίλα Βαλίεβα, τη 15χρονη πατινέζ που έχει λάμψει στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και η οποία βρέθηκε «ντοπέ» πριν από την έναρξή τους.

Η Καμίλα Βαλίεβα κέρδισε τη Δευτέρα το χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό του καλλιτεχνικού πατινάζ, ωστόσο την επόμενη ημέρα αποκαλύφθηκε ότι είχε βρεθεί θετική σε ουσία (τριμεταζιδίνη) που απαγορεύεται να λαμβάνουν αθλητές. Το αντιντόπινγκ τεστ είχε διεξαχθεί στα τέλη Δεκεμβρίου, στο ρωσικό πρωτάθλημα πατινάζ.

Σήμερα, το Κρεμλίνο εξέφρασε δημοσίως τη στήριξή του στο πρόσωπο της Βαλίεβα. «Με βάση όσα γνωρίζουμε ως τώρα, είμαστε πεπεισμένοι ότι πρόκειται για κάποιου είδους παρεξήγηση», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

«Στηρίζουμε με κάθε τρόπο, πλήρως, χωρίς κανέναν δισταγμό την αθλήτριά μας Καμίλα Βαλίεβα. Καλούμε όλους να την υποστηρίξουν, και λέμε στην Καμίλα: “Καμίλα, μην κρύβεις το πρόσωπό σου, είσαι Ρωσίδα, να είσαι υπερήφανη όπου κι αν βρίσκεσαι, και κυρίως να αγωνίζεσαι και να τους κερδίζεις όλους», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Το CAS θα αποφασίσει για την τύχη της Βαλίεβα

Παρά τα όσα ισχυρίζεται το Κρεμλίνο, η παρουσία της Καμίλα Βαλίεβα στη συνέχεια των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων εξαρτάται από το Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο. Η 15χρονη Ρωσίδα πατινέζ βρέθηκε «θετική» σε απαγορευμένη ουσία και η… τύχη της εξαρτάται από το CAS, η απόφαση του οποίου αναμένεται πριν από την έναρξη των ατομικών αγωνισμάτων, την ερχόμενη Τρίτη (15/02).

Όπως είναι γνωστό, μετά από σχετικό έλεγχο στις 25 Δεκεμβρίου 2021, διαπιστώθηκε ότι η νεαρή πρωταθλήτρια -η οποία εντυπωσίασε κριτές και θεατές με την επιτυχημένη τετραπλή εναέρια περιστροφή της, που έγινε για πρώτη φορά στα χρονικά- έκανε χρήση της απαγορευμένης ουσίας τριμεταζιδίνη. Ο έλεγχος έγινε στο πλαίσιο του ρωσικού πρωταθλήματος από τη ρωσική υπηρεσία αντιντόπινγκ (Rusada), όπως ανακοίνωσε σήμερα (11/02) η ITA, το όργανο που είναι υπεύθυνο για τους ελέγχους ντόπινγκ κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Η τριμεταζιδίνη, που χρησιμοποιείται για την ανακούφιση της στηθάγχης, έχει απαγορευθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WADA) από το 2014.

Τα αποτελέσματα του ελέγχου έγιναν γνωστά την περασμένη Τρίτη (σ.σ.: την επομένη της νίκης της ρωσικής ομάδας που συμμετέχει στους Αγώνες του Πεκίνου υπό ουδέτερη σημαία) και ενημερώθηκε η ρωσική υπηρεσία αντιντόπινγκ, που στη συνέχεια «απέκλεισε προσωρινά και με άμεση ισχύ» τη Βαλίεβα, όπως εξήγησε η ITA, αναλύοντας τις εξελίξεις. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Βαλίεβα «προσέφυγε στη Rusada στις 9 Φεβρουαρίου και έγινε ακρόαση την ίδια ημέρα. Το απόγευμα της 9ης Φεβρουαρίου, η Rusada αποφάσισε να άρει την προσωρινή αναστολή της αθλήτριας, επιτρέποντάς της να συνεχίσει να συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Ωστόσο, «επειδή απαιτείται απόφαση πριν την έναρξη των ατομικών αγωνισμάτων, που έχει προγραμματισθεί για την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου και την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου, η ΔΟΕ θα ασκήσει το δικαίωμά της να ασκήσει έφεση χωρίς να περιμένει την αιτιολογημένη απόφαση της Rusada», διευκρίνισε η ITA.

Η ηλικία της Βαλίεβα (σ.σ.: κάτω των 16 ετών) την καθιστά «προστατευμένο άτομο», κάτι που συνεπάγεται ειδικές διατάξεις, εμπιστευτικότητα σχετικά με τον έλεγχο και ενδεχομένως χαμηλότερες ποινές, σύμφωνα με τους κανονισμούς της WADA.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στον πρώτο της χειμώνα με αθλήτριες μεγαλύτερης ηλικίας, η Ρωσίδα έφηβη είναι μέχρι στιγμής αήττητη, καθώς επικράτησε σε δύο Grand Prix και στο Ρωσικό Πρωτάθλημα, ενώ στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στα μέσα Ιανουαρίου και μοιράστηκε το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο του ομαδικού. Παράλληλα, η παγκόσμια πρωταθλήτρια νεανίδων του 2020, έχει σημειώσει τρία παγκόσμια ρεκόρ βαθμολόγησης από την αρχή της σεζόν, ενώ έγινε η πρώτη πατινέζ που «έσπασε το φράγμα» των 90 βαθμών σ’ ένα σύντομο πρόγραμμα.