Θα μπορούσε η ζωή του μέχρι σήμερα να γίνει ταινία.

Στα 20 χρόνια του έχει καταφέρει να σηκώσει μια ολόκληρη χώρα στα ουράνια. Ενας νεαρός αθλητής για ένα άθλημα που δεν έχει τη δημοφιλία ούτε του ποδοσφαίρου, ούτε του μπάσκετ. Εχει καταφέρει πολλά, σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα. Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ξέρει καλά πια ότι έγινε η ελπίδα για το «αύριο» για έναν ολόκληρο λαό. Στα χέρια του, στην ρακέτα του χώρεσε την χαρά εκατομμυρίων Ελλήνων. Όμως για τον Στέφανο, τον 20χρονο Τσιτσιπά, είναι ακόμη η αρχή. Μια αρχή ονειρική για μια καριέρα που την περιμένουν μεγάλες στιγμές, τίτλοι, διακρίσεις, η κορυφή του κόσμου.

Ξαφνικά την προηγούμενη εβδομάδα όλη η Ελλάδα με αγωνία άρχισε να παρακολουθεί Australian Open, να εντρυφεί ξανά (το είχε κάνει και το καλοκαίρι, πάλι λόγω Στέφανου Τσιτσιπά) στην ορολογία του τένις. Κι αν το ταξίδι και για τον Στέφανο Τσιτσιπά και τη χώρα ολόκληρη το σταμάτησε ο σπουδαίος Ράφα Ναδάλ, αποκλείοντας τον «μικρό» από τον τελικό του Grand Slam, μικρή σημασία έχει. Αφενός η πορεία του ως εκεί ήταν ένα κατόρθωμα, αφετέρου, ένα νέο αστέρι του παγκόσμιου τένις, όπως μαρτυρά άλλωστε ο παγκόσμιος τύπος, έχει γεννηθεί. Και όπως όλα δείχουν θα μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον.

Η ζωή του

Ποιος είναι όμως ο Στέφανος Τσιτσιπάς που έφτασε μέχρι τα ημιτελικά του Australian Open; Γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου του 1998 και μεγάλωσε στο ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αστέρα Βουλιαγμένης. Γιατί; Oι γονείς του δούλευαν ως εκπαιδευτές τένις και τις περισσότερες ώρες τους τις περνούσαν εκεί.

Πατέρας του ο προπονητής του τένις Απόστολος Τσιτσιπάς και μητέρα του η Ρωσίδα, πρώην τενίστρια Τζούλια Σαλνίκοβα. Η μητέρα του τον Οκτώβριο του 1990 βρισκόταν στο Νο 194 της παγκόσμιας κατάταξης στο τένις, στο άθλημα που έμελλε ο γιος της να ξεκινήσει την σπουδαία καριέρα του. Είναι κόρη και αυτή ενός Ολυμπιονίκη, του Σεργκέι Σαλνίκοφ, διεθνή ποδοσφαιριστή της Σπαρτάκ Μόσχας και βασικού στελέχους της Εθνικής ομάδας των θρυλικών Ρώσων ποδοσφαιριστών Λεβ Γιασίν, Ιγκόρ Νέτο, Νικίτα Σιμονιάν, Ανατόλι Ίλιν, που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μελβούρνης το 1956.

Τα 4 αδέλφια του

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι ο πρωτότοκος από τα τέσσερα παιδιά της οικογένειας. Η οικογένεια του είναι για τον ίδιο πρώτα και πάνω από όλα. «Με τον αµέσως επόµενο αδελφό µου, τον Πέτρο, διατηρούσαµε πάντα πολύ στενή σχέση καθώς έχουµε µόνο δύο χρόνια διαφορά. Είναι το alter ego µου και η παρέα µου στις βραδινές εξόδους. Είναι γενναίος και µεγάλο ταλέντο στο τένις. Από µικρός δεν φοβόταν τίποτα. Ακολουθεί ο 11χρονος Παύλος, το µέλος της οικογένειας µε την πιο θετική ενέργεια. Είναι χαρισµατικός και όµορφος, γι’ αυτό και τον φωνάζουµε ”Μπραντ Πιτ”. Η Ελισάβετ είναι η τζούνιορ της παρέας και καθότι η µικρή µας, την έχουµε χαϊδεµένη. Αγαπά τον χορό, µας θαυµάζει και θέλει να µας µοιάσει. Είµαστε µια δεµένη οικογένεια που κάθε ένας ενδιαφέρεται για τον άλλον. Οφείλω πολλά στον πατέρα µου, που από τα 12 µου εγκατέλειψε κάθε άλλη ασχολία προκειµένου να βρίσκεται συνεχώς µαζί µου. Ευτυχώς, υπάρχει κατανόηση από τους υπόλοιπους… Τα αδέλφια µου µεγαλώνουν έχοντας ουσιαστικά τον πατέρα τους µακριά», είχε αποκαλύψει σε παλαιότερη συνέντευξή του για την οικογένεια Τσιτσιπά.

Με το τένις ο Στέφανος ήρθε σε επαφή στην ηλικία των 4 ετών, αν και όπως έχει παραδεχθεί σε συνέντευξή του μέχρι περίπου τα 9 του χρόνια, οπότε και κέρδισε το πρώτο του τουρνουά παίδων στη Νορμανδία, το τένις δεν τον συγκινούσε πολύ ως άθλημα. Και έφτασε στις 22 Νοεμβρίου του 2015 να πάρει το πρώτο του διεθνές τρόπαιο στο τένις. Στο τουρνουά 10.000 Cyprus F1 Futures της Λευκωσίας νίκησε στον τελικό με 2-1 τον Βέλγο Αλεξάντρ Φολί. Τώρα έχει βάλει πλώρη για το Australian Open και τον Ράφαελ Ναδάλ!

Η ιστορία του Στέφανου Τσιτσιπά:


Η θεία που τον στήριξε οικονομικά

Η αρχή της προσπάθειας του να γίνει τενίστας δεν ήταν εύκολη. Κάθε άλλο. Η οικογένεια δεν είχε τα απαιτούμενα χρήματα για να υποστηρίξει το όνειρο του μικρού Στέφανου. Και όμως βρήκε στήριξη. Από την θεία του. «Υπήρχαν και οικονομικά προβλήματα. Το κόστος των ταξιδιών είναι πολύ μεγάλο, και δεν υπήρχε στήριξη από την ομοσπονδία (σ.σ. αντισφαίρισης) ή κάποιον άλλον φορέα. Ευτυχώς, η αδελφή της μητέρας μου μπόρεσε να μας βοηθήσει, κάτι για το οποίο είμαι πολύ ευγνώμων», είχε δηλώσει σε μια άλλη συνέντευξη του.

Αργότερα ο πατέρας του, ο Απόστολος Τσιτσιπάς, παραιτήθηκε από τη δουλειά όταν ο Στέφανος ήταν 12 ετών και έγινε προπονητής του, συνοδεύοντάς τον στις διεθνείς του εμφανίσεις. «Το ότι τον είχα μαζί μου με βοήθησε πολύ, θα ήταν πολύ πιο δύσκολο να ταξιδεύω με κάποιον άγνωστο» είχε αναφέρει ο Στέφανος. Τα χρόνια πέρασαν και έγινε πια επαγγελματίας τενίστας διεθνούς βεληνεκούς. Στις 31 Οκτωβρίου 2016 μπαίνει για πρώτη φορά στο «top-200» της παγκόσμιας κατάταξης. Από το νο 313 πηγαίνει στο νο 200. Μέσα σε 11 μήνες ανεβαίνει 483 θέσεις.

Τον τελευταίο 1,5 χρόνο ο Στέφανος Τσιτσιπάς με το ανοιχτόχρωμο μπουκλέ μαλλί που είναι το σήμα κατατεθέν του έχοντας αυτές τις αφετηρίες και με σκληρή δουλειά «έτρεξε» πολύ γρήγορα σε έναν απαιτητικό χώρο. Πριν καν συμπληρώσει τα 18 του χρόνια είχε ανέβει στην κορυφή του κόσμου, ως Νο 1 της κατηγορίας juniors, και είχε ήδη στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης. Τώρα κερδίζει τον Νόβακ Τζόκοβιτς, τον Ρότζερ Φέντερερ, κοντράρει τον σπουδαίο Ράφαελ Ναδάλ και ας ηττήθηκε τελικά.

Η μητέρα του για τον Στέφανο

Πριν από λίγους μήνες, οι «New York Times» είχαν φιλοξενήσει ένα άρθρο για τον Έλληνα πρωταθλητή τονίζοντας πόσο τον έχει βοηθήσει η καταγωγή του στο να γίνει ένας τόσο καλός και πειθαρχημένος παίκτης. «Ο Τσιτσιπάς αντισταθμίζει την ελληνική και ρωσική καταγωγή του για να ανέλθει στο τένις» ήταν ο τίτλος του άρθρου. Ο πατέρας του Στέφανου Τσιτσιπά είναι Έλληνας. Η μητέρα του είναι Ρωσίδα. Και πιστεύει ότι το να είναι προϊόν δύο διαφορετικών πολιτισμών είναι το θεμέλιο για την καριέρα του στο τένις. «Πιστέψτε με, ο γιατρός που με βοήθησε να γεννήσω αυτό το παιδί, μου είπε πως ο Στέφανος βγήκε με το χέρι ψηλά, σαν τενίστας!», έχει πει η Τζούλια, υψώνοντας το χέρι της σαν να ετοιμάζεται να κάνει smash. «Πάντα ήξερα ότι θα κάνει κάτι σχετικό με το τένις, αλλά δεν ήξερα τι».

Η μόνη συμβουλή που έδωσε ποτέ η μαμά του στον Τσιτσιπά ήταν να μη χάσει το πάθος του. «Εγώ δεν ήμουν τόσο παθιασμένη με το σπορ και ήξερα πόσο σημαντικό θα ήταν για το παιχνίδι του και την καριέρα του, να κάνει ό,τι μπορεί να διατηρήσει την τρέλα που είχε. Κατά τα φαινόμενα, τη διατηρεί, ενώ βάζει στα θετικά του πάθους που έχει τα ταξίδια που κάνει, ενόσω ασχολείται με αυτό που αγαπά, παρέα με τον πατέρα του και προς ένα στόχο».

Η οικογένεια Τσιτσιπά:


Δίπλα στους Ελληνες στις φωτιές

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι και ένα παιδί με ανησυχίες. Δεν είναι αφοσιωμένος στο τένις και… τέλος. Πρόσφατο παράδειγμα η κινητοποίησή του για τους πυρόπληκτους της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική και στο Μάτι το περασμένο καλοκαίρι. Εσπευσε από τον προσωπικό λογαριασμό του στα social media να περιγράψει την καταστροφή και την ανάγκη που έχουν εκεί οι άνθρωποι, κάλεσε τους ακόλουθούς του να συνδράμουν στην ενίσχυση και ο ίδιος έδωσε πρώτος το παράδειγμα, προσφέροντας 5.000 δολάρια. Μετά την σπουδαία νίκη του επί του Νόβακ Τζόκοβιτς τον περασμένο Αύγουστο, πήγε στην κάμερα που κάλυπτε τον αγώνα και έγραψε στον φακό της «Pray for Greece» για να αποτίσει έτσι φόρο τιμής στα θύματά της.

Φωτογραφία και ΑΕΚ

Ο Τσιτσιπάς έχει και χόμπι και προσωπική ζωή. Είναι σχεδόν κολλητός με τον αδερφό του Πέτρο, τρελαίνεται για την φωτογραφία, κάνει μαθήματα για να μπορεί να γίνει και εκεί φωτογράφος υψηλού επιπέδου και είναι ένθερμος οπαδός της ΑΕΚ. Και θέλει να καταφέρει να βρει χρόνο να έρθει να δει έναν αγώνα της στην Αθήνα, μαζί με τον Πέτρο. Τον συγκινούν επίσης τα αρχαία ελληνικά και μάλιστα μετά από μεγάλες νίκες στα social media ανεβάζει αρχαία γνωμικά.

Αδυναμία του οι ομογενείς

Τώρα βλέπει όλη την Ελλάδα να πανηγυρίζει για τις επιτυχίες του, να περιμένει να δει τους αγώνες του και ας μην καταλαβαίνει και πολλά από τένις. Ο Στέφανος όμως έχει… αδυναμία στους ομογενείς και δεν το κρύβει «Να σας πω την αλήθεια, οι Έλληνες του εξωτερικού είναι πιο υπερήφανοι και πιο ένθερμοι. Είναι πολύ χαρούμενοι που έχουν έναν αθλητή, ο οποίος αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο. Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να μπω στη διαδικασία να συγκρίνω την υπερηφάνεια των Ελλήνων της Ελλάδας με αυτή των αντίστοιχων του εξωτερικού, αλλά στις εκφράσεις των τελευταίων βλέπω μεγάλη χαρά. Το γεγονός αυτό μου δίνει ένα επιπλέον κίνητρο».

Ο Στέφανος διαθέτει και προσωπικό κανάλι στο Youtube, όπου παρουσιάζει προσωπικές στιγμές του με πολύ χιούμορ.Εχει ήδη πάνω από 45.000 ακόλουθους. Δείτε το κανάλι του Στέφανου Τσιτσιπά στο Youtube.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η ιστορία του 20χρονου Στέφανου είναι αυτή. Πολλά πράγματα, σε λίγα χρόνια. Ο ρόλος της Ελλάδας σε όλο αυτό; Όχι πολλά. Ότι δούλεψε και κατάφερε, το έκανε εκτός. Ο ίδιος παραδέχεται «Ο μοναδικός τρόπος για να πετύχεις είναι να πας στο εξωτερικό, όπου υπάρχει τόσο η κουλτούρα για το τένις, όσο και η απαραίτητη εξειδίκευση. Ήταν πολύ σωστή κίνηση να φύγω για το εξωτερικό, αν και στην αρχή αντιμετώπισα ορισμένες δυσκολίες. Πάντα όμως είχα ως συμπαραστάτες την οικογένεια μου. Η τενιστική μου καριέρα ξεκίνησε στην Ελλάδα, αλλά από μικρός ήθελα να ασχοληθώ επαγγελματικά με το άθλημα, οπότε έπρεπε να φύγω για το εξωτερικό. Όπως προανέφερα, η Ελλάδα δε διαθέτει επαγγελματικό τένις. Επομένως, έπρεπε να ξενιτευτώ».