Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον έμεινε στην ιστορία ως ένα από τους κορυφαίους προπονητές όλων των εποχών, χάρη στα κατορθώματά του με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεν.
Ο Σκωτσέζος απάντησε σε ερωτήσεις στο πλαίσιο του κινηματογραφικού φεστιβάλ της Γλασκώβης και αναφέρθηκε στην επείγουσα χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε, μετά την εγκεφαλική αιμορραγία που υπέστη το 2018.
Ένα νέο ντοκιμαντέρ για τον Φέργκιουσον, που έχει κατακτήσει ως προπονητής δύο φορές το Champions League, έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ το Σάββατο. Το «Sir Alex Ferguson: Never Give In» γυρίστηκε όσο εκείνος ανάρρωνε από την επέμβαση και σκηνοθετήθηκε από τον γιο του, Τζέισον.
Γνωρίζοντας ότι η μνήμη του μπορεί να τον εγκαταλείψει, ο Φέργκιουσον περιγράφει στο ντοκιμαντέρ τις πιο σημαντικές ιστορίες της ζωής του, εντός και εκτός ποδοσφαίρου.
Μιλώντας στη διαδικτυακή εκδήλωση για το φεστιβάλ, ο Φέργκιουσον χαρακτήρισε τρομακτική την ανάρρωση από την επέμβαση. «Έχασα τη φωνή μου, δεν μπορούσα να βγάλω λέξη και αυτό είναι τρομακτικό. Απολύτως τρομακτικό», είπε. «Τα πάντα περνούσαν από το μυαλό μου: θα επανέλθει η μνήμη μου; Θα μπορέσω να ξαναμιλήσω;», περιέγραψε.
Με έναν λογοθεραπευτή δούλεψε με ασκήσεις στις οποίες έπρεπε να θυμάται κάθε μέλος των ομάδων του και η φωνή του επανήλθε έπειτα από 10 ημέρες.
Ο Φέργκιουσον, που αποσύρθηκε από την προπονητική το 2013, κέρδισε 38 τρόπαια σε μια πορεία 26 ετών με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στην εκδήλωση δήλωσε ότι η αγαπημένη του ανάμνηση από τους οπαδούς της ομάδας ήταν από την ημέρα που κέρδισε για πρώτη φορά το πρωτάθλημα.
«Δεν μπορούσα καν να βγω από το πάρκινγκ. Ήταν χιλιάδες… θα μπορούσαν να με κάνουν πρόεδρο εκείνη την ημέρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Οι στιγμές που μετανιώνει περισσότερο στην καριέρα του είναι εκείνες που έπρεπε να διώξει παίκτες, ιδιαίτερα νεαρούς. «Αυτό είναι το χειρότερο, να πρέπει να διώξεις έναν νέο παίκτη. Γιατί όλες οι ελπίδες και οι επιθυμίες του ήταν να παίξει για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μπροστά σε 75.000 ανθρώπους και να πάει στο Γουέμπλεϊ για έναν τελικό. Όταν τους το στερείς είναι κάτι επώδυνο. Οπότε το απεχθανόμουν αυτό», εξήγησε.
Το ντοκιμαντέρ ασχολείται και με τα παιδικά του χρόνια στη Σκωτία. «Μιλώ εκ μέρους κάθε νέου αγοριού στο Γκόβαν και στη Γλασκώβη λέγοντας ότι μεγαλώνοντας το μόνο πράγμα που είχες ήταν το ποδόσφαιρο. Ποδόσφαιρο κάθε ημέρα. Δεν υπήρχε τίποτα άλλο στη ζωή μου», είπε.
Ως νέος οργάνωσε απεργίες για ασκούμενους, βοηθώντας να παίρνουν καλύτερους μισθούς, κάτι για το οποίο είναι περήφανος. «Υπάρχουν στιγμές στη ζωή σου για τις οποίες λες “έκανα κάτι που πραγματικά άξιζε”», είπε και τόνισε ότι ήταν υπερήφανος για τον ρόλο του στις απεργίες.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.