Για δεύτερη φορά πρόσφυγες οι Έλληνες της Αιγύπτου τη φορά αυτή μέσα στην πατρίδα τους.
Η Πέμπτη 10 Οκτωβρίου είναι μία «μαύρη σελίδα» για την ιστορία της κοινότητας αφού το ελληνικό κράτος έβαλε λουκέτο στον Ελληνικό Ναυτικό Όμιλο Αιγυπτιωτών με έδρα τον Άγιο Κοσμά . Σε ένα από τα ιστορικότητα ναυταθλητικά σωματεία της Ελλάδας, αθλητική κοιτίδα των Ελλήνων Αιγυπτιωτών, η συνέχεια των ναυτικών ομίλων της Αλεξανδρείας του Καίρου και του Πορτ Σάιντ.
Οι 350 αθλητές του Ομίλου μεταξύ των οποίων 35 ΑΜΕΑ με δάκρυα στα μάτια παρακολουθούσαν τους δικαστικούς επιμελητές
Όλα άρχισαν το 2012 με την ψήφιση του νόμου για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, το πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ».
Βάσει και των μνημονιακών δεσμεύσεων η παραλία της ευρύτερης περιοχής και όλοι οι χώροι πρέπει να παραδοθούν στην Πολιτεία. Μεταξύ αυτών βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις του ΕΝΟΑ. Όλα αυτά τα χρόνια η διοίκησή του έκανε και κάνει προσπάθειες για να δοθεί λύση και βασικά να βρεθεί ο χώρος μετεγκατάστασης του Ομίλου ώστε να συνεχίσει να υφίσταται. Οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό, σε αντίθεση με ό,τι έχει συμβεί με άλλους Ομίλους της ευρύτερης περιοχής.
.«Στο πλαίσιο των προσπαθειών συζητήθηκε η μεταστέγασή μας σε ένα ερειπωμένο κτήριο στον χώρο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, και πιο συγκεκριμένα στον κτήριο «ΝΑΙ» όπου για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε απαιτούνται επισκευές με κόστος 500-600 χιλιάδων ευρώ και η καταβολή μηνιαίου μισθώματος 5.000 ευρώ» επεσήμανε ο ένας εκ των δύο αντιπροέδρων του Ομίλου, ο Γιώργος Κωνσταντακόπουλος:
«Η συγκεκριμένη η πρόταση ουσιαστικά θεωρούμε ότι έγινε για να δείξει φαινομενικό ενδιαφέρον μόνο, γιατί δεν υπάρχουν τα χρήματα. Τα έργο που παράγουμε σήμερα γίνεται απόλυτα με οικονομική συνδρομή των γονιών των αθλητών και των μελών μας χωρίς καμία οικονομική επιχορήγηση από το κράτος εδώ και χρόνια».
Ο ΕΝΟΑ έχει καταθέσει πρόταση η οποία όμως δεν εισακούστηκε:
« Υπάρχει λύση και μάλιστα χωρίς κόστος την οποία έχουμε προτείνει» εξήγησε ο Γιώργος Κωνσταντακόπουλος: «Στην ανάπτυξη της περιοχής προβλέπεται χώρος ναυταθλητισμού.
Επομένως, για ποιο λόγο να μην αντιμετωπιστεί ο όμιλος όπως και οι υπόλοιπες αθλητικές εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά δηλαδή ο επενδυτής να κατασκευάσει πρώτα χώρους υποδοχής των αθλητικών εγκαταστάσεων όπου προβλέπεται από τις μελέτες και μετά να γίνει η μεταφορά» και προσέθεσε:
«Ζητήσαμε να συμπεριληφθούμε στην ανάπτυξη του Ελληνικού. Το έχει κάνει ήδη ο Ναυτικός Όμιλος Παλαιού Φαλήρου. Η λύση για εμάς ήταν ακριβώς αυτή που ακολούθησε ο συγκεκριμένος όμιλος. Δηλαδή να υπογραφεί ένα μνημόνιο στο οποίο θα αναφερόταν ότι ο ΕΝΟΑ φεύγει και παραδίδει τον χώρο ελεύθερο. Την επομένη ακριβώς, ο Όμιλος θα παρέμενε προσωρινά, με μνημόνιο που θα υπογραφόταν με τον επενδυτή πλέον, μέχρι να ξεκινήσουν τα έργα.
Τότε θα γινόταν η προσωρινή μετ’ εγκατάσταση. Η τελική μετεγκατάσταση θα γινόταν μέσα στο Ελληνικό όταν ολοκληρωθούν τα έργα. Δεν είμαστε σε καμία περίπτωση αντίθετοι με την ανάπτυξης της περιοχής. Αυτό που θέλαμε ήταν να είμαστε μέρος της ανάπτυξης».
Ο χώρος όπου λειτουργούσε έως την Πέμπτη ο ΕΝΟΑ έχει τη δική του ιστορία. Παραχωρήθηκε από το ελληνικό κράτος στους Έλληνες εξ Αιγύπτου όχι απλά για να ασκούν αθλητική δραστηριότητα, αλλά σε αναγνώριση της προσφοράς τους στην πατρίδα Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου στο πλευρό της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης. Μέσω του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας ο Όμιλος της Αλεξάνδρειας, όταν η Ελλάδα ήταν υπό κατοχή είχε παραχωρήσει τις εγκαταστάσεις του στη Διοίκηση του Ελληνικού Ναυτικού. Η συνδρομή των Ελλήνων της Αιγύπτου για την απελευθέρωση της πατρίδας τους, της Ελλάδας, αναγνωρίζεται σήμερα με τον χαρακτηρισμό τους σαν …καταπατητές!
Γνώση του θέματος έχουν λάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης.
Ο Όμιλός λειτουργεί με μοναδικό σκοπό την ανάπτυξη του ναυταθλητισμού με θαυμαστά μέχρι σήμερα αποτελέσματα, έχοντας στη δύναμή του πληθώρα Ολυμπιονικών, Παγκοσμίων Πρωταθλητών. Έχει χαρακτηριστεί ως «εκκολαπτήριο Ολυμπιονικών.»
Ιστορικό του ΕΝΟΑ
Την έμπνευση της ίδρυσης του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών είχε μία μικρή ομάδα επαναπατρισθέντων αθλητών του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας.
Με πρωταγωνιστές τους Αλέξανδρο Μιχαηλίδη και Σταμάτη Βαζακόπουλο αρχίζει η αναβίωση του Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας στην Ελλάδα. Για τον σκοπό αυτό έρχονται σε επαφή με τους Νικόλαο Θεοχαρίδη, Ιωάννη Μίτση, Βασίλη Μαγκανάρη, Παναγιώτη Μιχελλεπή και άλλους γνώριμους συναθλητές τους. Στην αρχή η ιδέα φαντάζει ουτοπική. Την κρατάει όμως ζεστή η ελπίδα και ο ενθουσιασμός.
Όλοι μαζί αποτείνονται σε ένα ευρύτερο κύκλο 300 περίπου «Αιγυπτιωτών», από τους οποίους βρίσκουν μεγάλη ανταπόκριση. Δέχονται υποσχέσεις, όμως όλοι περιμένουν αυτόν που θα κάνει το πρώτο βήμα. Τα γεγονότα εξελίσσονται γοργά.
Προέχει να συσταθεί νόμιμο Σωματείο και να βρεθεί χώρος στέγασης. Προσεγγίζουν Φορείς και Αρχές. Τον Οκτώβριο του 1964 συνενώνονται στις προσπάθειες οι Χρ. Βορλόου, Σπ. Δημουλίτσας και Αλ. Παπαδάκης. Συναθροίζονται εβδομαδιαίως στο δικηγορικό γραφείου του Σπ. Δημουλίτσα και λαμβάνουν αποφάσεις για περαιτέρω ενέργειες.
Oι προσπάθειες συνεχίζονται αμείωτες και κατά το 1965. Το Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Νεότητας δέχεται να παραχωρηθεί μέρος της έκτασής του σε αναγνώριση των ανεκτίμητων υπηρεσιών που προσέφερε στο Ελληνικό Κράτος ο Ε.Ν.Ο. Αλεξάνδρειας από το 1941 μέχρι το 1944 στη διάρκεια του Β! Παγκοσμίου πολέμου, προσφέροντας στέγη στο Αρχηγείο του στόλου του Ελληνικού Ναυτικού, που κατέφυγε εκεί για να συνεχίσει την αντίσταση κατά του Άξονα.
Αρχές Σεπτεμβρίου στην Ιδρυτική Συνέλευση που λαμβάνει χώρα στην αίθουσα Σ.Ε.Γ.Α.Σ. συντάσσεται το Πρακτικό Ίδρυσης του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών. Εκλέγεται προσωρινή Διοίκηση και καταρτίζεται το 1ο Καταστατικό. Τα 28 υπογράφοντα Ιδρυτικά Μέλη δεσμεύονται να προκαταβάλουν 3.500 δρχ. έκαστος, που αντιπροσωπεύει το δικαίωμα εγγραφής και συνδρομές πενταετίας -ποσό υπέρογκο για την εποχή.
Τον Ιανουάριο του 1966 αναγνωρίζεται επίσημα η ίδρυσή του από το Πρωτοδικείο Αθηνών και το Συμβούλιο Αθλητισμού την κρίνει ωφέλιμη. Οι παράγοντες του Ομίλου υποβάλλουν στο Ε.Α.Κ.Ν. τοπογραφικό καθορισμού ορίων του χώρου που αρχικά παραχωρείται.
Τον Ιανουάριο του 1968 στη γιορτή των Θεοφανίων, ένας τολμηρός ιερέας, μέσα από μια βάρκα καθαγιάζει κατανυκτικά για πρώτη φορά τα νερά, μιας και δεν υπάρχουν ακόμη εγκαταστάσεις. Στην παραλία, κάτω από ένα στέγαστρο κόβεται με συγκίνηση η πρώτη Αγιοβασιλιάτικη πίτα.
Η Γ.Γ.Α. εγκρίνει τα σχέδια ανέγερσης των Νεοσοίκων και καταβάλλει ενίσχυση 300.000 δρχ. Τον Οκτώβριο του 1968 τίθεται πανηγυρικά ο θεμέλιος λίθος από τον αναπληρωτή του Γεν. Γραμματέα Αθλητισμού.
Σταδιακά ο Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος Αιγυπτιωτών, εξελίχθηκε σε ένα από τα σημαντικότερα Σωματεία στον Ναυταθλητισμό
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.