Ο Νόβακ Τζόκοβιτς, ένας από τους πιο επιτυχημένους τενίστες στην ιστορία, έφτασε στην απόλυτη κορυφή του αθλήματος παρά τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε στη ζωή του. Η πορεία του από τους βομβαρδισμούς στην πρώην Γιουγκοσλαβία μέχρι την κατάκτηση του χρυσού Ολυμπιακού μεταλλίου αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλούς.

Στις 3 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια του Roland Garros, ο Τζόκοβιτς υπέστη ρήξη μηνίσκου και αποχώρησε από το τουρνουά για να υποβληθεί σε αρθροσκόπηση. Παρά τις απαισιόδοξες προβλέψεις, επέστρεψε μόλις σαράντα μέρες μετά, παίζοντας στον τελικό του Wimbledon, αν και ηττήθηκε από τον Κάρλος Αλκαράθ.

Αψηφώντας τις ιατρικές εκτιμήσεις, ο Τζόκοβιτς έδωσε το παρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, όπου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, νικώντας τον Αλκαράθ στον τελικό.

Αυτή τη φορά είναι η σειρά του και μετά τον τελευταίο πόντο του ματς εκτυλίσσονται απίστευτες σκηνές με τον Σέρβο να κλαίει για δύο και πλέον λεπτά γονατιστός, αφού έκανε το σταυρό του, τα δάχτυλά του να τρέμουν και την συγκίνηση να περισσεύει όταν ανεβαίνει εκεί που καθόταν η οικογένειά του.  

Στα 37 του χρόνια, ο Τζόκοβιτς έγινε μόλις ο πέμπτος αθλητής που κατάφερε να κατακτήσει όλα τα Grand Slam και το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, επιτυγχάνοντας το Golden Slam.

Η πορεία του ξεκίνησε από ένα μικρό χωριό της τότε ενωμένης Γιουγκοσλαβίας και τον οδήγησε στην απόλυτη κορυφή του παγκόσμιου τένις.

Ο νεαρός τότε Νόβακ έλαβε την πρώτη του ρακέτα στο Κοπαόνικ και άρχισε να παίζει τένις σε ηλικία μόλις τεσσάρων ετών.

Με τη βοήθεια της προπονήτριας Γελένα Γένσιτς, αναδείχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του αθλήματος, κερδίζοντας το πρώτο τουρνουά σε ηλικία μόλις έξι ετών. 

Κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, ο Τζόκοβιτς και η οικογένειά του αναγκάστηκαν να ζουν σε καταφύγια.

Παρά τις αντιξοότητες, ο νεαρός Νόβακ συνέχισε να προπονείται, ακόμα και σε ερείπια και άδειες πισίνες. Σε ηλικία 12 ετών, μετακόμισε στο Μόναχο για να προπονηθεί, αν και η αρχή ήταν δύσκολη μακριά από την οικογένειά του.

Μια πορεία θαυμαστή το λιγότερο, αφού ο Νόβακ το 2004 βρίσκεται στο Νο.186 ενώ μετά παίζει για πρώτη φορά στο Ρολάν Γκαρός, όπου φτάνει μέχρι τα προημιτελικά.

Έχει ήδη αρνηθεί την αγγλική υπηκοότητα που θα του απέφερε χρήματα από χορηγούς αφού η Σερβία είναι όχι μόνο πατρίδα του αλλά ένα κομμάτι τη καρδιάς του το οποίο δεν θα απαρνιόταν ποτέ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Με την υποστήριξη της οικογένειάς του και της αγαπημένης του, Γελένα Ρίστιτς, τον μαθητικό του έρωτα-γνωρίστηκαν στα γυμνασιακά τους χρόνια-που άντεξε στο πέρασμα του χρόνου και στην απόσταση που τους χώριζε, ο Τζόκοβιτς κατέκτησε όλα τα μεγάλα τουρνουά και έσπασε πολλά ρεκόρ, παραμένοντας στο Νο.1 για 325 εβδομάδες.