(Ανανέωση από αρχική δημοσίευση: 07:40): Το χρυσό μετάλλιο στην πυγμαχία… γυναικών κατέκτησε ο τραβεστί Ιμάν Κελίφ στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Συγκεκριμένα, στον τελικό της πυγμαχίας γυναικών στην κατηγορία των 66 κιλών επικράτησε της Κινέζας Λου-Γιανγκ (5-0) και ανέβηκε στην κορυφή του βάθρου.

Ο τραβεστί Ιμάν Κελίφ γεννήθηκε το 1999 στο Τιαρέτ της Αλγερίας. Λάτρευε το ποδόσφαιρο, πριν λατρέψει το μποξ.

">

Παρά τη διαφωνία του μπαμπά του ο τραβεστί Ιμάν κατάφερε να γίνει πυγμάχος και να εκπροσωπήσει τη χώρα του στο υψηλότερο επίπεδο.

Έφτασε μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στους οποίους αγωνίστηκε για πρώτη φορά το 2021.

Τότε, στην προημιτελική φάση η Ιρλανδή Κέλι Χάρινγκτον τον έβγαλε νοκ-άουτ στο ρινγκ.

Οι αντιπαραθέσεις επί του ζητήματος ουσιαστικά ξεκίνησαν την άνοιξη του 2023, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μποξ.

Ο τραβεστί Ι.Κελίφ είχε προκριθεί στον τελικό, όταν η Διεθνής Ομοσπονδία Πυγμαχίας (IBA) πήρε την απόφαση να την αποκλείσει από το πρωτάθλημα, «επειδή απέτυχε να μείνει εντός των κριτηρίων δικαιώματος συμμετοχής σε διαγωνισμούς γυναικών».

Το ίδιο συνέβη και με τη «χάλκινη» Ταϊβανέζα Λιν Γιου-Τινγκ, της οποίας το μετάλλιο αφαιρέθηκε. Η τελευταία επίσης απασχολεί την επικαιρότητα των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 για το ίδιο θέμα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρό της, Ουμάρ Κρεμλέφ, η IBA αποφάσισε να αποκλείσει τις δυο μποξέρ «λόγω των υψηλών επιπέδων της τεστοστερόνης τους αλλά κι επειδή τα DNA τεστ τους απέδειξαν πως έχουν χρωμοσώματα XY».

«Παριστάνουν τις γυναίκες», είχε πει χαρακτηριστικά ο Ρώσος.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ο σάλος που είχε ξεσπάσει πριν οχτώ μέρες σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου με τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις της ΔΟΕ που αμαυρώνουν όχι μόνο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού αλλά κατακρημνίζουν το Ολυμπιακό Ιδεώδες των αξιών, της ηθικής και των ίσων ευκαιριών.