(Ανανέωση από αρχική δημοσίευση: 07:40): Το χρυσό μετάλλιο στην πυγμαχία… γυναικών κατέκτησε ο τραβεστί Ιμάν Κελίφ στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Συγκεκριμένα, στον τελικό της πυγμαχίας γυναικών στην κατηγορία των 66 κιλών επικράτησε της Κινέζας Λου-Γιανγκ (5-0) και ανέβηκε στην κορυφή του βάθρου.
Ο τραβεστί Ιμάν Κελίφ γεννήθηκε το 1999 στο Τιαρέτ της Αλγερίας. Λάτρευε το ποδόσφαιρο, πριν λατρέψει το μποξ.
Παρά τη διαφωνία του μπαμπά του ο τραβεστί Ιμάν κατάφερε να γίνει πυγμάχος και να εκπροσωπήσει τη χώρα του στο υψηλότερο επίπεδο.
Έφτασε μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στους οποίους αγωνίστηκε για πρώτη φορά το 2021.
Τότε, στην προημιτελική φάση η Ιρλανδή Κέλι Χάρινγκτον τον έβγαλε νοκ-άουτ στο ρινγκ.
Οι αντιπαραθέσεις επί του ζητήματος ουσιαστικά ξεκίνησαν την άνοιξη του 2023, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μποξ.
Ο τραβεστί Ι.Κελίφ είχε προκριθεί στον τελικό, όταν η Διεθνής Ομοσπονδία Πυγμαχίας (IBA) πήρε την απόφαση να την αποκλείσει από το πρωτάθλημα, «επειδή απέτυχε να μείνει εντός των κριτηρίων δικαιώματος συμμετοχής σε διαγωνισμούς γυναικών».
Το ίδιο συνέβη και με τη «χάλκινη» Ταϊβανέζα Λιν Γιου-Τινγκ, της οποίας το μετάλλιο αφαιρέθηκε. Η τελευταία επίσης απασχολεί την επικαιρότητα των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 για το ίδιο θέμα.
Σύμφωνα με τον πρόεδρό της, Ουμάρ Κρεμλέφ, η IBA αποφάσισε να αποκλείσει τις δυο μποξέρ «λόγω των υψηλών επιπέδων της τεστοστερόνης τους αλλά κι επειδή τα DNA τεστ τους απέδειξαν πως έχουν χρωμοσώματα XY».
«Παριστάνουν τις γυναίκες», είχε πει χαρακτηριστικά ο Ρώσος.
Αξίζει να υπενθυμιστεί ο σάλος που είχε ξεσπάσει πριν οχτώ μέρες σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου με τις αλλοπρόσαλλες αποφάσεις της ΔΟΕ που αμαυρώνουν όχι μόνο τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού αλλά κατακρημνίζουν το Ολυμπιακό Ιδεώδες των αξιών, της ηθικής και των ίσων ευκαιριών.
Η εικόνα της Ιταλίδας αθλήτριας που άντεξε μόλις 46 δευτερόλεπτα στο ρίνγκ έχει συγκλονίσει, παρόλα ταύτα και παρά την γενική κατακραυγή η ΔΟΕ υπεραμύνεται της απόφασης να αγωνίζονται τα intersex άτομα εναντίον γυναικών:
«Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να αθλείται χωρίς διακρίσεις. Όλοι οι αθλητές που συμμετέχουν στο τουρνουά πυγμαχίας των Ολυμπιακών Αγώνων συμμορφώνονται με τους κανονισμούς επιλεξιμότητας και συμμετοχής στη διοργάνωση, καθώς και με όλους τους ισχύοντες ιατρικούς κανονισμούς που έχει θεσπίσει η Μονάδα Πυγμαχίας Παρίσι 2024 (PBU). Όπως και στους προηγούμενους Ολυμπιακούς αγώνες πυγμαχίας, το φύλο και η ηλικία των αθλητών βασίζονται στο διαβατήριό τους», τονίζει, κλείνοντας τα μάτια στο αυτονόητο και σε αυτό που δήλωσε η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζώρτζια Μελόνι:
«Ο αγώνας αυτός δεν έγινε επί ίσοις όροις, κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό. Προσπαθώ εδώ και χρόνια να εξηγήσω ότι ορισμένες θέσεις, όταν φτάνουν στα άκρα, κινδυνεύουν να έχουν αρνητική επίπτωση, κυρίως σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα των γυναικών», είπε η Ιταλίδα πρωθυπουργός και ποιος μπορεί να διαφωνήσει μαζί της…
Για την ποσόστωση υπέρ των γυναικών έχει νομοθετήσει η Ε.Ε. και υπάρχουν πάμπολλα ψηφίσματα στην βάση η «ποσόστωση είναι το εργαλείο μέτρησης στο πλαίσιο των θετικών δράσεων, που αποσκοπεί στην επιτάχυνση της ισόρροπης συμμετοχής και εκπροσώπησης των φύλων, με την καθιέρωση καθορισμένης αναλογίας (ποσοστού) ή αριθμού θέσεων εργασίας που πρέπει να καλύπτονται από ή να κατανέμονται σε γυναίκες ή/και άνδρες, σε γενικές γραμμές βάσει συγκεκριμένων κανόνων ή κριτηρίων».
Σας το παραθέτουμε ακριβώς όπως είναι αναρτημένο στην σελίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η Ιμάν Κέλιφ έχει κάνει αλλαγή φύλου. Ήταν άντρας και έγινε γυναίκα. Δικαίωμά της. Θέλησε να ασχοληθεί με το άθλημα της πυγμαχίας. Επίσης δικαίωμά της.
Άλλαξαν μήπως ως δια μαγείας τα χρωμοσώματά της; Γεννήθηκε άντρας με χρωμοσώματα ΧΥ. Μήπως με την επέμβαση αλλαγής φύλου έχει πλέον ΧΧ; Όχι..
Το περασμένο έτος είχε αποκλειστεί από την παγκόσμια ομοσπονδία για τη συμμετοχή της στο παγκόσμιο πρωτάθλημα μετά βάση τα αποτελέσματα των τεστ που είχε κάνει.
Ένα από τα τεστ αυτά, το οποίο αποκαλείται «sex test», μετρά τις ορμόνες του αθλητή, ή της αθλήτριας, όπως τεστοστερόνη και επιβάλλεται για τις αθλήτριες που έχουν κάνει αλλαγή φύλου.
Όπως ισχυρίστηκε η Διεθνής Ένωση Πυγμαχίας(IBA), οι εξετάσεις χρωμοσωμάτων των πυγμάχων έδειξαν χρωμοσώματα ΧΥ, τα οποία είναι τα ανδρικά, αντί για τα ΧΧ των γυναικών. Η IBA έχει θέσει αυστηρά όρια για τους αθλητές και ειδικά για τις αθλήτριες σε ό,τι αφορά τα επίπεδα της τεστοστερόνης, της ορμόνης που συνδέεται με τους άνδρες αν και ανιχνεύεται και στις γυναίκες σε χαμηλότερα επίπεδα.
Τα επιχειρήματα της ΔΟΕ και των Γάλλων είναι έωλα και δημιουργούν – επίτηδες – πολυπλοκότητα σε απλά ζητήματα και δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να «αδειάσουν» την IBA που απέκλεισε την Κέλιφ αλλά και την Λιν-Γιου Τινγκ από την Ταϊβάν, λέγοντας… απλά πως «οι δύο αυτές αθλήτριες έπεσαν θύματα μιας ξαφνικής και αυθαίρετης απόφασης της IBA. Προς το τέλος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της IBA το 2023, αποκλείστηκαν ξαφνικά χωρίς καμία δέουσα διαδικασία».
Για την ιστορία, η ιταλική αποστολή είχε εκφράσει την αντίρρησή της για το γεγονός ότι η αρμόδια επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων είχε δώσει το ΟΚ στην Κελίφ να αγωνιστεί.