Ο παραπληγικός πρώην αστέρας του τένις Κέβιν Πιέτ κατάφερε με την βοήθεια ενός εξωσκελετού «made in France», να περπατήσει κρατώντας την ολυμπιακή δάδα στην πατρίδα του.
Όπως ήταν αναμενόμενο, το βίντεο με τον Γάλλο αθλητή να διασχίζει τον δρόμο μεταφέροντας την ολυμπιακή φλόγα φορώντας τον εξωσκελετό Atalante της εταιρίας Wandercraft, που εδρεύει στο Παρίσι, έγινε viral.
Kevin Piette, paraplegic since an accident, made history today by carrying the Olympic flame with his exoskeleton! 💪
— Kevin W. (@Brink_Thinker) July 23, 2024
Στο επίκεντρο της προσοχής των ΜΜΕ βρέθηκε και ο μηχανισμός που του έδωσε την δυνατότητα να σταθεί όρθιος και να περπατήσει ξανά συμμετέχοντας στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός.
Τα τελευταία χρόνια, ο παραπληγικός Πιέτ δεν συνηθίζει να μετακινείται με το αναπηρικό του αμαξίδιο.
Φοράει τον γαλλικό εξωσκελετό υψηλής τεχνολογίας, κατασκευασμένο από την εταιρία Wandercraft, με την οποία συνεργάζεται την τελευταία δεκαετία.
Ο Πιέτ, που έμεινε παράλυτος από τη μέση και κάτω λόγω ενός ατυχήματος πριν από 11 χρόνια, απολαμβάνει το γεγονός ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει ξανά τα πόδια του, ακόμα κι αν αυτό οφείλεται σε ειδικό μηχανισμό.
Ο ειδικά διαμορφωμένος εξωσκελετός μπορεί να βοηθήσει ασθενείς με παράλυση έπειτα από τραυματισμούς στο νωτιαίο μυελό, να περπατήσουν με ασφάλεια, επισημαίνει στον ιστότοπό της η γαλλική εταιρεία τεχνολογίας.
Οι εξωσκελετοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κινητοποίηση ανθρώπων με ευρύ φάσμα νευρολογικών προβλημάτων έπειτα από τραυματισμό στο νωτιαίο μυελό.
Ο τρόπος λειτουργίας του
Το μηχάνημα που φορά ο Κεβίν Πιέτ λειτουργεί με μπαταρία. Υποστηρίζει τα πόδια του χρήστη, του επιτρέπει να κάθεται, να στέκεται, να περπατά αλλά και να ανεβαίνει σκάλες.
Ένας αισθητήρας πλάτης ανιχνεύει πότε ο χρήστης θέλει να περπατήσει ή να σταθεί, ενώ μία συσκευή χειρός επιτρέπει αλλαγές στην κατεύθυνση και τις ταχύτητες.
Ο Γάλλος αθλητής Κέβίν Πιέτ έχει λάβει μέρος σε διαγωνισμούς «cybathlon» όπου τα άτομα με αναπηρία χρησιμοποιούν υποστηρικτικές τεχνολογίες για την εκτέλεση των καθημερινών τους δραστηριοτήτων.
Σύμφωνα με τη γαλλική εταιρεία Wandercraft, για πρώτη φορά χρήστης εξωσκελετού περπατάει στη λαμπαδηδρομία της Ολυμπιακής Φλόγας αν και παραπληγικός που συνήθιζε να μετακινείται με αναπηρικό αμαξίδιο .
O εξωσκελετός Atalante είναι η τέταρτη γενιά εξωσκελετού που ανέπτυξε η ομάδα. Ζυγίζει 60 κιλά και κύριος σκοπός του είναι η επίτευξη ισορροπίας, ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα στη ρομποτική.
Η ομάδα που ανέπτυξε τον εξωσκελετό αποτελείται από ρομποτιστές, μηχανολόγους μηχανικούς, προγραμματιστές, καθώς και επιστήμονες από τους τομείς της ιατρικής και της βιομηχανικής.