Πώς θα βελτιωθεί το γήπεδο του Ολυμπιακού, η χωρητικότητά του και το πλάνο που τρέχει παράλληλα με τεράστιες επενδύσεις σε Νότιγχαμ και Ρίο Άβε.
Ο ισχυρός άνδρας τού Ολυμπιακού είναι αποφασισμένος στο γήπεδο, που φτιάχτηκε μόλις το 2004, να κάνει επέκταση στις θέσεις του.
Τώρα μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 32.000 θεατές και οι σκέψεις που υπάρχουν είναι να φτάσει στις 38.000-40.000.
Σε μια εποχή που η ΑΕΚ έχει μπει στο νέο της σπίτι και ο Παναθηναϊκός δεν θα αργήσει να αποκτήσει τη δική του, σύγχρονη έδρα στον Βοτανικό, και ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται για αλλαγές.
Πέρα από την άνεση των οπαδών του Ολυμπιακού αλλά και την ευκαιρία να βρεθούν περισσότεροι φίλαθλοι στο γήπεδο, αυτό που θέλει ο Μαρινάκης είναι να φιλοξενήσει τον τελικό κάποιας κορυφαίας διοργάνωσης στο σπίτι του Ολυμπιακού.
Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι υπάρχουν εξελίξεις που μπορεί να είναι πολύ σημαντικές μέσα στο επόμενο διάστημα.
Ειδικά από τη στιγμή που ακούγεται ότι και στο Καραϊσκάκη, όπως και στο City Ground τής Νότιγχαμ Φόρεστ, ο σχεδιασμός προβλέπει την ανέγερση εξέδρας (από ανακυκλωμένα εμπορευματοκιβώτια) που μπορούν να αυξήσουν κατά 8.000-10.000 θέσεις τη χωρητικότητα.
Το σχέδιο βασίζεται στο Στάδιο “974”, που είχε δημιουργηθεί στο Κατάρ για το Παγκόσμιο Κύπελλο, που συναρμολογείται και αποσυναρμολογείται.
Παρεμβάσεις και στα γήπεδα της Νότιγχαμ Φόρεστ και Ρίο Άβε
Ο ισχυρός άνδρας τής Φόρεστ ήδη από την αρχή τής παρουσίας του στη Νότιγχαμ, την περίοδο στην Championship, είχε αποκαλύψει ότι θέλει να δώσει άλλον αέρα στο City Ground.
Το σχέδιο είναι να δημιουργηθεί το The New City Ground, στις όχθες τού ποταμού Τρεντ που βρίσκεται από το 1898 και από τις 30.000 θέσεις που υπάρχουν ωρα, να φτάσει στις 40.000. Σε εκείνο το σημείο, λόγω του ποταμού που περνάει από κοντά, δεν υπάρχει η δυνατότητα για μεγάλες παρεμβάσεις.
Η σχετική έκθεση της μελέτης αναφέρει ότι η τοπική κοινωνία θα απορροφήσει μέσα σε 10 χρόνια (μέχρι το 2034) κοντά στα 80 εκατ. λίρες (με 260+ νέες θέσεις εργασίας), ενώ η ώθηση που θα δοθεί συνολικά στην Οικονομία στο ίδιο διάστημα θα είναι 800+ εκατ. λίρες:
Κόστος εργασιών, νέες θέσεις εργασίας, έσοδα που θα φέρουν στην ομάδα όλες αυτές οι αλλαγές – Υπολογίζεται ότι στα εντός έδρας παιχνίδια θα μένουν στο γήπεδο και γύρω από αυτό δεκάδες εκατ. ευρώ (εισιτήρια, μπουτίκ, εστιατόρια, περίπτερα κ.α.).
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη ο Μαρινάκης έχει πληρώσει περισσότερα από 2 εκατ. λίρες για τις μελέτες που εκπόνησαν το τελικό σχέδιο που περιγράφουμε, ενώ το συνολικό κόστος για αναβάθμιση σε γήπεδο και αθλητικό κέντρο θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 100 εκατ. λίρες.
Προφανώς και η τρίτη ομάδα τού δικτύου των κλαμπ που έχει στην κατοχή του, η Ρίο Άβε, δεν θα μείνει έξω από τη γηπεδική αναβάθμιση. Μάλιστα για το πορτογαλικό κλαμπ δεν είναι στο πλαίσιο αναβάθμισης, αλλά καλύτερης λειτουργικότητας – Το Estádio do Rio Ave FC εγκαινιάστηκε το 1944 και, αρχικά, είχε χωρητικότητα 20.000 θεατών.
Στη συνέχεια μειώθηκε στους 9.000 και το 2020 η ανατολική κερκίδα κατεδαφίστηκε, λόγω προβλημάτων στατικότητας, με τη χωρητικότητα να μειώνεται στις 5.000 θέσεις.
Προφανώς υπάρχει πρόβλεψη ώστε και εκεί να υπάρξουν εργασίες αναβάθμισης, ενώ συγκεκριμένα στον πορτογαλικό σύλλογο χρειάζεται αναβάθμιση και το προπονητικό κέντρο.