Μια ακόμη σπουδαία ευρωπαϊκή νύχτα έζησε η ΑΕΚ, η οποία αν και ήταν καλύτερη, έμεινε στο 1-1 με τον μεγάλο Άγιαξ στη Νέα Φιλαδέλφεια, σε ματς για την 2η αγωνιστική του Europa League.

Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του έφτασε πολύ κοντά από το να πάρει το «διπλό» στη Σλοβενία, κόντρα στην Μπάτσκα Τόπολα, καθώς προηγήθηκε με 0-2, ωστόσο στο δεύτερο ημίχρονο η εικόνα του ήταν προβληματική και ισοφαρίστηκε σε 2-2. 

Η εξέλιξη του αγώνα ΑΕΚ-Άγιαξ

Η ΑΕΚ μπήκε πιο δραστήρια στον αγωνιστικό χώρο, προσπαθώντας να βρει την καλή στιγμή, αλλά δεν βρήκε μεγάλη ευκαιρία. Ο Άμραμπατ στο 9’ είχε ένα σουτ εκτός περιοχής που κόντραρε και πέρασε κόρνερ, ενώ στο 10’, στην εκτέλεση της στημένης φάσης, ο Αραούχο έκανε το σουτ με το αριστερό εκτός περιοχής, ο Σιντιμπέ έβαλε το πόδι του, αλλά η μπάλα έφτασε στον Χόρτερ που μπλόκαρε.

Παρόλο που η Ένωση είχε την κατοχή, ο Άγιαξ στο 12’ έβγαλε στο μια πολύ καλή ευκαιρία. Ο Μπόρζες έγινε κάτοχος της μπάλας από δεξιά, πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του και σουτάρε από τα όρια της περιοχής, με τον Στάνκοβιτς να μπλοκάρει σε δεύτερο χρόνο. Οι Ολλανδοί είχαν ακόμη καλύτερη στιγμή στο 20’, όταν ο Γκατσίνοβιτς έχασε την μπάλα και βγήκε αντεπίθεση, με τελικό αποδέκτη τον Μπρόμπεϊ, ο οποίος έφτασε πολύ άνετα απέναντι στον Αυστριακό γκολκίπερ του «δικεφάλου», αλλά δεν κατάφερε να τον νικήσει.

Η ΑΕΚ απάντησε με δύο καλές στιγμές. Στο 23’ με τον Αραούχο να πιάνει ένα διαγώνιο σουτ, αλλά να στέλνει την μπάλα ψηλά άουτ. Και στο 25’, όταν ο Σιντιμπέ έκανε τη σέντρα από δεξιά, ο Αργεντινός αρχηγός της Ένωσης κατέβασε στην περιοχή και σούταρε με το αριστερό, με την μπάλα να κοντράρει και να καταλήγει στον Χατζισαφί, το σουτ του οποίου πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Χόρτερ.

Στο 28’ ο Άγιαξ κέρδισε πέναλτι, όταν ο Μπεργκβάιν έκανε κίνηση από τον άξονα προς την περιοχή της ελληνικής ομάδας, με τον διαιτητή να δείχνει την άσπρη βούλα για σπρώξιμο (;) κράτημα (;) του Πινέδα στον Ολλανδό μεσοεπιθετικό. Ο ίδιος που κέρδισε την παράβαση ανέλαβε και την εκτέλεση, που παρά την προσπάθεια του Στάνκοβιτς κατέληξε στα δίχτυα.

Στο 35′ η ΑΕΚ είχε άλλη μια διπλή ευκαιρία. Ο Πινέδα έκανε ωραία κίνηση από τα δεξιά και σούταρε από διαγώνια θέση εντός περιοχής, ο Χόρτερ απέκρουσε, αλλά όχι καλά, ο Σιντιμπέ που είχε προωθηθεί, βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση, αλλά βρήκε την μπάλα με τις τάπες του παπουτσιού του και έτσι την έστειλε ψηλά άουτ.

Στο 39′ η Ένωση είχε άλλη μια ευκαιρία, μετά από σέντρα του Χατζισαφί από αριστερά, ύστερα από επιμονή προσπάθεια του Αραούχο, που βρέθηκε στο έδαφος από σπρώξιμο που οριακά μπορούσε να δοθεί παράβαση. Ωστόσο, ο Πόνσε δεν σηκώθηκε όπως θα ήθελε για την κεφαλιά, στέλνοντας την μπάλα άουτ από πολύ καλή θέση, ενώ από πίσω του ακριβώς βρισκόταν ο Σιντιμπέ σε καλύτερη θέση, που θα μπορούσε να απειλήσει με καλύτερες συνθήκες.

Ο Άγιαξ δεν έμεινε αμέτοχος. Στο 41’ είχε ευκαιρία με τον Μπεργκβάιν να εκτελεί από πλάγια θέση αριστερά, με τον Στάνκοβιτς να μπλοκάρει σε δεύτερο χρόνο, ενώ στο 43’ ο τερματοφύλακας του «δικεφάλου» έκανε την επέμβαση της βραδιάς, όταν έδιωξε εντυπωσιακά σε κόρνερ στην αριστερή του γωνία το πολύ δυνατό χαμηλό σουτ του Μπεργκχάους.

Στο 45′ η ΑΕΚ είχε τεράστια ευκαιρία να ισοφαρίσει, όταν η εξαιρετική σέντρα του Γκατσίνοβιτς από αριστερά, μετά από κομπίνα σε κόρνερ με τον Χατζισαφί, ο Βίντα έπιασε την κεφαλιά-ψαράκι από το ύψος της μικρής περιοχής, αλλά η μπάλα έφυγε λίγο δίπλα από το αριστερό δοκάρι των φιλοξενούμενων.

H πρώτη καλή στιγμή της επανάληψης άνηκε στην ελληνική ομάδα, όταν στο 48′ η σέντρα-σουτ του Γκατσίνοβιτς, μετά από άλλη μια εκτέλεση με πάσα, η μπάλα πέρασε δίπλα από το δοκάρι του Χόρτερ. Αλλά, ο Αγιαξ θα μπορούσε να φτάσει στο 0-2 στο 52’, όταν τρεις παίκτες του έφυγαν στην αντεπίθεση. Ο Μπέρργκβαϊν κουβάληε εξαιρετικά την μπάλα μέχρι την περιοχή της Ένωσης, «έσπασε» δεξιά στον Μπέργκχαους που έβγαλε την παράλληλη μπαλιά με στόχο να βγάλει μόνο με το τέρμα τον Μπρόμπεϊ, αλλά ο Σιμάνσκι πρόλαβε σωτήρια και έδιωξε.

Στο 58’ οι Ολλανδοί έφυγαν σε ακόμη μια αντεπίθεση, ο Μπεργκχάους έπιασε το δυνατό, μακρινό σουτ, αλλά η μπάλα κατέληξε πάνω από τα δοκάρια. Στο 61’ το παιχνίδι διεκόπη για περίπου 5 λεπτά, όταν ο Σούταλο σήκωσε ψηλά το πόδι του και βρήκε τον Γκατσίνοβιτς στο κεφάλι, με τον Σέρβο να πέφτει στον αγωνιστικό χώρο και να τρομάζει άπαντες στο γήπεδο. Παρότι μάτωσε, κατάφερε να συνεχίσει και να είναι και εξαιρετικά απειλητικός στην αμέσως επόμενη φάση.

Στο 66′ ο Γκατσίνοβιτς είχε άλλη μια πολύ καλή στιγμή. Ο Σέρβος έκανε ωραία κίνηση και μπήκε στην περιοχή, αλλά το σουτ που επιχείρησε από πλάγια αριστερά, σταμάτησε στον Χόρτερ που απομάκρυνε. Στο 67′ οι Γιόνσον, Ρότα και Μάνταλος στο παιχνίδι αντί των Πινέδα, Σιντιμπέ και Πόνσε.

Στο 69′ ο Άγιαξ είχε άλλη μια καλή στιγμή σε αντεπίθεση, αλλά το σουτ του Μπεργκχάους εκτός περιοχής, σταμάτησε στον Στάνκοβιτς, που μπλόκαρε την μπάλα. Στο 73′ ο Αλμέιδα πήρε ρίσκο, με τον επιλογή να περάσει τον Ελίασον αντί του Χατζισαφί.

Στο 74΄ ήρθε η δικαίωση των κόπων της ΑΕΚ στον αγωνιστικό χώρο, όταν έφτασε στην ισοφάριση. Ο Άμραμπατ εκτέλεσε άλλο ένα κόρνερ με πάσα και αφού έγινε ξανά αποδέκτης, έκανε μια εξαιρετική σέντρα, ο Βίντα «τρύπωσε» εξαιρετικά στην περιοχή των φιλοξενούμενων και με καρφωτή κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 1-1!

Μπάτσκα Τόπολα-Ολυμπιακός 2-2

Στο ελληνικό πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός μπορεί να διαθέτει την καλύτερη άμυνα έως τώρα, αλλά στην Ευρώπη έχει πρόβλημα. Μετά τα τρία γκολ που δέχθηκε στην έδρα του από τη Φράιμπουργκ, χάνοντας στο τέλος το παιχνίδι (2-3), η αδυναμία στα μετόπισθεν κόστισε στους «ερυθρόλευκους» μια νίκη και δύο βαθμούς, που για 90 λεπτά φαίνονταν δικά τους.

Η πειραϊκή ομάδα προηγήθηκε με 2-0 στη Σερβία απέναντι στην Μπάτσκα Τόπολα, αλλά η αγωνιστική καθίζηση στο β΄ ημίχρονο και το λάθος του Ντόη, που άφησε την ομάδα του με 10 παίκτες, έφερε το τελικό 2-2, την ώρα που η Γουέστ Χαμ περνούσε νικηφόρα από τη Γερμανία (2-1 τη Φράιμπουργκ) και τέθηκε επικεφαλής του Α΄ ομίλου στο Europa League.

Η πειραϊκή ομάδα ξεκίνησε τον αγώνα με προφανή στόχο να επιβάλει εξαρχής το παιχνίδι της, πιάνοντας τους γηπεδούχους «από το λαιμό» με την πίεση που τους ασκούσε σε όλο το γήπεδο. Οι Σέρβοι από την πλευρά τους επέλεξαν να αμυνθούν κι έδωσαν χώρο στον αντίπαλο, που με την καλή κυκλοφορία του και τις εμπνεύσεις Φορτούνη και Ποντένσε άρχισε να πιέζει την άμυνα της Μπάτσκα Τόπολα.

Μόλις στο 2ο λεπτό οι «ερυθρόλευκοι» κατέγραψαν διπλή τελική, όταν ο Φορτούνης βρήκε χώρο και έκανε σουτ που κόντραρε, ο Κίνι πήρε την μπάλα σούταρε εκτός περιοχής και αστόχησε. Στο 10΄ το σουτ του Μασούρα έδιωξε με το κεφάλι ο Άντονιτς πριν η μπάλα καταλήξει στα δίχτυα του Ίλιτς.

Τελικά, η ανωτερότητα των παικτών του Μαρτίνεθ απέδωσε καρπούς στο 16ο λεπτό: με μια απίθανη διαγώνια μπαλιά 50 μέτρων (από τα αριστερά στα δεξιά) ο Φορτούνης βρήκε τον Ποντένσε που είχε ανοίξει την αντεπίθεση και ο οποίος με σέντρα ακριβείας έχρισε σκόρερ τον Μασούρα, που σκόραρε με κεφαλιά στην απέναντι γωνία του Ίλιτς.

Μετά το 0-1 οι γηπεδούχοι αποφάσισαν να ανέβουν μέτρα και σε συνδυασμό με την εκνευριστική ορισμένες φορές επιπολαιότητα των παικτών του Ολυμπιακού, που «πουλούσαν» φθηνά την μπάλα δείχνοντας ανεξήγητη βιασύνη στην πάσα, ισορρόπησαν τον αγώνα κι έχασαν μεγάλη ευκαιρία στο 31΄, με τον Ράκονιατς να προλαβαίνει τον Καμαρά και να σουτάρει από το ύψος της περιοχής πάνω από το δοκάρι.

Η ελληνική ομάδα έχασε νέα ευκαιρία με τον Ροντινέι στο 34΄ και κάπου εκεί τελείωσαν οι συγκινήσεις στο πρώτο ημίχρονο, με την αρχή του δεύτερου να θυμίζει έντονα το ξεκίνημα του παιχνιδιού. Στο 55΄ ο Ίλιτς έβγαλε με τα πόδια το πλασέ του Ελ Κααμπί, αλλά δύο λεπτά αργότερα (57΄) δεν κατάφερε να αντιδράσει στο σουτ με το αριστερό του Ποντένσε, γράφοντας το 0-2.

Η ανασταλτική λειτουργία του Ολυμπιακού δοκιμάστηκε στο 63΄ και εκρίθη… μετεξεταστέα, όταν από αμυντική αδράνεια ο Γιοβάνοβιτς έδωσε την ασίστ στον Ντιάκοβατς που μείωσε με κοντινό πλασέ, ξαναβάζοντας την ομάδα του στο παιχνίδι.

Σαν να μην έφτανε η ψυχολογία που απόκτησαν οι γηπεδούχοι, ήρθε το λάθος του (επιρρεπή σε αυτό) Ντόη, που χάνοντας το βηματισμό του άφησε τον αντίπαλο επιθετικό να πάρει μέτρα και στην επαφή που είχε μαζί του εκείνος έπεσε και ο Μπαστιέν έδειξε κόκκινη κάρτα στο 71΄, σε μια πολύ αυστηρή πάντως απόφαση, καθώς την ίδια στιγμή ο Ρέτσος έσπευδε να καλύψει.

Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ προσπάθησε να επέμβει στο παιχνίδι, θυσίασε τον Ελ Κααμπί για να μπει ο στόπερ Πορόσο, έβαλε και τον Αλεξανδρόπουλο στη θέση του Φορτούνη και κατόρθωσε να ανακόψει τον ενθουσιασμό των γηπεδούχων, που πάντως κατόρθωσαν να φτάσουν στην ισοφάριση στο 90΄.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε φάση που εκτέθηκε ξανά η άμυνα των φιλοξενούμενων, που δέχθηκε μπαλιά στην πλάτη της, ο Πάντοβιτς από κοντά εκτέλεσε τον Πασχαλάκη με κοντινό σουτ γράφοντας το τελικό 2-2.