«Μαύρες σκιές» απλώνονται πάνω από τη μεγαλύτερη γιορτή του ποδοσφαίρου, πριν καλά καλά αρχίσει.

Δεν έχουν τέλος οι καταγγελίες για απάνθρωπη μεταχείρηση των εργαζομένων στο Μουντιάλ 2022, ενώ μια έκθεση από την ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Equidem» έσκασε σαν «βόμβα» για τις συνθήκες εργασίας των μεταναστών εργατών, που κατασκευάζουν τις υποδομές στο Κατάρ.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο ξεκινά στις 20 Νοεμβρίου, ωστόσο, διάφορες οργανώσεις και η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζουν ότι εκατοντάδες χιλιάδες άτομα έχουν αντιμετωπίσει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ εργάζονται για την κατασκευή επτά γηπέδων, του νέου αεροδρομίου, του νέου μετρό και νέων δρόμων.

Σημειώνεται, ότι ο αριθμός των αλλοδαπών εργαζόμενων ξεπέρασε τα 2,8 εκατομμύρια.

Τον Φεβρουάριο του 2021, ο Guardian ανέφερε ότι 6.500 παράνομους μετανάστες εργάτες από την Ινδία, το Πακιστάν, το Νεπάλ, το Μπαγκλαντές και τη Σρι Λάνκα είχαν χάσει τη ζωή τους στο Κατάρ, από τότε που κέρδισε την υποψηφιότητά του για το Παγκόσμιο Κύπελλο (ο αριθμός βασίζεται σε στοιχεία που δόθηκαν από τις πρεσβείες των χωρών στο Κατάρ).

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Κατάρ υποστήριξε ότι το νούμερο ήταν παραπλανητικό, επειδή δεν αφορούσαν όλοι οι θάνατοι που καταγράφηκαν σε άτομα που εργάζονταν στα έργα που σχετίζονται με το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Υποστήριξε δε, ότι τα αρχεία ατυχημάτων της έδειξαν ότι μεταξύ 2014 και 2020, υπήρξαν 37 θάνατοι μεταξύ εργαζομένων σε εργοτάξια γηπέδων του Παγκοσμίου Κυπέλλου και, μόνο τρεις από αυτούς «σχετίζονταν» με την εργασία.

Παρόλο που η έκθεση καταγράφει ορισμένες περιπτώσεις καλών πρακτικών, όπως «καλή πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, ικανοποιητικά μέτρα ασφαλείας και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης», τα ευρήματα της Equidem καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το Κατάρ υπήρξε ένα «εχθρικό περιβάλλον» για τους εργαζόμενους στα γήπεδα.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, πολλοί από τους εργαζόμενους καταγγέλουν «σοβαρή εκμετάλλευση». Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι έπρεπε να εργαστούν σε μια «κουλτούρα φόβου και τιμωρίας», συνοδευόμενη από «διακρίσεις βάσει εθνικότητας». Αναφερουν επίσης περιπτώσεις «σωματικής, λεκτικής και ψυχικής κακοποίησης».

Έγινε λόγος επίσης για απλήρωτους μισθούς, μη καταβολή υπερωριών και μισθούς χαμηλότερους από τους υποσχεθέντες.

Η Equidem επισημαίνει ότι πριν από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης με τίτλο «αν παραπονεθούμε, μας απολύουν», έγραψε στην κυβέρνηση του Κατάρ, στη FIFA και την Ανώτατη Επιτροπή Παράδοσης και Κληρονομιάς. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν απάντησε παρά τα επανειλημμένα αιτήματα για σχολιασμό.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία ενός εργαζομένου από το Νεπάλ, οι εργάτες στέλνονταν πίσω στους καταυλισμούς τους πριν από μια επίσκεψη της Fifa, ώστε να μην έχουν την ευκαιρία να παραπονεθούν στην επιτροπή.

Για τον λόγο αυτό, κάποιοι άρχισαν να κρύβονται για να να μην σταλούν πίσω, όμως ξεκίνησαν οι έλεγχοι και όποιος συλλαμβανόταν να κρύβεται, είτε τον έστελναν πίσω, είτε του αφαιρούσαν τον μισθό.

«Η εταιρεία δεν απολύει ποτέ κανέναν, αλλά όταν ένας εργαζόμενος αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη χώρα λόγω παράτυπων αμοιβών και διάφορες άλλες δυσκολίες, δεν λαμβάνει την πραγματική του πληρωμή.

Αν κάποιος θέλει να υποβάλει μήνυση στο Εργατικό Δικαστήριο, μας λένε ότι «θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να υποβάλετε μήνυση, οπότε πάρτε ότι σας δίνουμε», είπε εργαζόμενος από το Μπαγλαντές.

«Η εταιρεία έστειλε πολλούς ανθρώπους σε αναγκαστική άδεια χωρίς καμία ειδοποίηση. Εκείνη την εποχή τα περισσότερα από τα οι εργαζόμενοι δεν έλαβαν δικαιώματα λήξης της υπηρεσίας», αποκάλυψε Ινδός εργάτης.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα τελευταία χρόνια, οι αρχές του Κατάρ εισήγαγαν μια σειρά εργασιακών μεταρρυθμίσεων, κυρίως την καθιέρωση ενός κατώτατου μισθού και την κατάργηση του συστήματος χορηγίας. Ωστόσο, τα ευρήματα της έκθεσης της Equidem δείχνουν σημαντικές ελλείψεις στην εφαρμογή αυτών των μέτρων. Έτσι, κάλεσε τη Fifa να δημιουργήσει ένα ταμείο αποζημιώσεων για τους εργαζόμενους που υπέστησαν ζημιές κατά τη διάρκεια της κατασκευής των υποδομών.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Fifa δήλωσε ότι τα μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας και της ευημερίας των εργαζομένων στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αποτέλεσαν σημαντική προτεραιότητα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Η ευρωστία αυτού του προγράμματος έχει αναγνωριστεί επανειλημμένα από εμπειρογνώμονες και συνδικάτα κατά τη διάρκεια των ετών, φθάνοντας τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα όσον αφορά την υγεία και την ασφάλεια. Βρισκόμαστε σε επαφή με τους ομολόγους μας στο Κατάρ για να αξιολογήσουμε τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται στην έκθεση της Equidem», ανέφερε η Fifa.