Περίπου 10.000 αστυνομικοί, συμπεριλαμβανομένων 5.000 στο Παρίσι και στη γύρω περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας, θα κινητοποιηθούν το απόγευμα της Τετάρτης (14/12) για να επιβλέπουν τους πανηγυρισμούς στο περιθώριο του ημιτελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου, Γαλλίας-Μαρόκου.
«Θα βγουν στους δρόμους 10.000 αστυνομικοί. Πέντε χιλιάδες στην περιοχή του Παρισιού, και ιδιαίτερα γύρω από τα Ηλύσια Πεδία και άλλοι τόσοι έξω από την πρωτεύουσα», δήλωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Νταρμανάν στο κοινοβούλιο.
Διευκρίνισε ότι η κυκλοφορία δεν θα κλείσει στα Ηλύσια Πεδία, σε αντίθεση με την επιθυμία του δημάρχου του Παρισιού, όπου βρίσκεται η διάσημη λεωφόρος. Από την άλλη πλευρά, πρόσθεσε ο υπουργός, πολλές προσβάσεις στην περιφερειακή οδό του Παρισιού καθώς και στους σταθμούς του μετρό και του προαστιακού θα κλείσουν.
Από το περιβάλλον του υπουργού διευκρινίστηκε ότι «2.200 αστυνομικοί θα κινητοποιηθούν στο Παρίσι», την ώρα που το περασμένο Σάββατο βρέθηκαν 1.500 μετά την πρόκριση των Μαρόκου και Γαλλίας στους ημιτελικούς του Μουντιάλ.
Πριν από τη συνάντηση, ζητήθηκε επίσης από τους νομάρχες (σύμφωνα με αστυνομική πηγή που επικαλείται το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων) να οργανώσουν «επιχειρήσεις επίσκεψης στους κοινόχρηστους χώρους (στέγες κτιρίων, αίθουσες απορριμμάτων που πιθανόν να κρύβουν πυροτεχνήματα, κροτίδες ή επικίνδυνα αντικείμενα), ειδικά σε γειτονιές που έχουν βιώσει στο παρελθόν παρόμοια περιστατικά».
Οι νομάρχες θα πρέπει να προχωρήσουν «στην απομάκρυνση των σκουπιδιών, των οικοδομικών φραγμών ή οποιουδήποτε άλλου υλικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως όπλο ανά προορισμό, στις περιοχές που θεωρούνται ως οι πιθανότερες να συγκεντρώσουν μεγάλα πλήθη μετά τον αγώνα».
Το περασμένο Σάββατο, στο Παρίσι, 20.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στα Ηλύσια Πεδία για να γιορτάσουν την πρόκριση του Μαρόκου και μετά της Γαλλίας. Είχαν γίνει 100 συλλήψεις «εκ των οποίων τα 3/4 ήταν Γάλλοι», υποστήριξε ο Νταρμανάν, ενώ σε εθνικό επίπεδο καταγράφηκαν 170 προσαγωγές.
Συνολικά, σχεδόν 54.000 Γάλλοι είναι εγκατεστημένοι στο βασίλειο του Μαρόκου κι από την άλλη, τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι περισσότεροι από 1 εκατ. Μαροκινοί ζουν στη Γαλλία.
Οι πολιτιστικοί και οικονομικοί δεσμοί μεταξύ της Γαλλίας και του πρώην προτεκτοράτου της, που ανεξαρτητοποιήθηκε το 1956, παραμένουν έντονοι, συμβάλλοντας επίσης στο να δοθεί σε αυτόν τον αγώνα μια ιδιαίτερη συναισθηματική διάσταση.