Ο χλευασμός του Γάλλου επιθετικού, Κιλιάν Eμπαπέ, από ορισμένους οπαδούς της Αργεντινής, αλλά και τον Εμιλιάνο Μαρτίνες, στους εορτασμούς στο Μπουένος Αϊρες για την επιστροφή των νικητών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, θα πρέπει να διερευνηθεί από τη FIFA, όπως δήλωσε υπουργός της Γαλλίας.

">

Κατά τη διάρκεια της επιστροφής της αποστολής της «αλμπισελέστε» στο Μπουένος Αϊρες, φίλαθλοι είχαν ένα αυτοσχέδιο καπάκι από φέρετρο στολισμένο με έναν σταυρό και την εικόνα του Εμπαπέ.

Επίσης, ο τερματοφύλακας της Αργεντινής, Εμιλιάνο Μαρτίνες, κρατούσε στην αγκαλιά του ένα μωρό με το πρόσωπο του Mπαπέ, κατά τη διάρκεια παρέλασης με ανοιχτό λεωφορείο στην πρωτεύουσα. Οι εικόνες και των δύο έγιναν viral στα social media.

Εν τω μεταξύ, η γαλλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία και μια φιλανθρωπική οργάνωση κατά του ρατσισμού θα κινηθούν νομικά κατά ατόμων που έκαναν ρατσιστικές προσβολές στον Εμπαπέ και τους συμπαίκτες του μέσω των social media μετά την ήττα των «μπλε» στον τελικό του Μουντιάλ από την Αργεντινή με 4-2 στα πέναλτι (3-3 παράταση/2-2 κανονική διάρκεια).

Ερωτηθείς για την αντίδρασή του στις προσβολές από την Αργεντινή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ, είπε στο “Sud Radio” ότι οι σκηνές ήταν «αναξιοπρεπείς» και αναρωτήθηκε εάν η FIFA πρέπει να εξετάσει τα γεγονότα.

«Τι κάνει η FIFA; Ο αθλητισμός έχει να κάνει με το “fair play”» είπε. «Αυτό δείχνει σεβασμό για τους άλλους. Δείχνει σεβασμό γι’ αυτούς που έχασαν».

Ο Εμπαπέ έκλεισε τα 24 χρόνια του την Τρίτη, ημέρα εθνικής αργίας στην Αργεντινή, όπου σχεδόν πέντε εκατομμύρια άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Μπουένος Αϊρες για να αποθεώσουν τον αρχηγό της ομάδας, Λιονέλ Μέσι, και τους συμπαίκτες του.

Αυτός και άλλοι παίκτες αφρικανικής καταγωγής, οι οποίοι αποτελούν την πλειονότητα της εθνικής Γαλλίας, έχουν δεχθεί χειμαρρώδεις ρατσιστικές επιθέσεις από μια μικρή μειοψηφία οπαδών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η SOS Racisme, μια αντιρατσιστική οργάνωση, έχει συμπεριλάβει φωτογραφίες με περισσότερα από 100 σχόλια μίσους, προχωρώντας σε καταγγελία εναντίον εκείνων που βρίσκονται πίσω από τα σχόλια. Το ίδιο έκανε και η Γαλλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

«Είναι η έκφραση μιας ακροδεξιάς ιδεολογίας που λέει ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν πρέπει να θεωρούνται Γάλλοι» δήλωσε ο γενικός γραμματέας της SOS Racisme, Ερμάν Εμπονκέ.

Πρόσθεσε ότι οι δύο παίκτες που αστόχησαν στα πέναλτι που εκτέλεσαν, οι Κίνγκσλεϊ Κομάν και Ορελιέν Τσουαμενί, δέχθηκαν τις περισσότερες ρατσιστικές επιθέσεις και πως ορισμένοι από τους παίκτες είχαν απενεργοποιήσει τα σχόλια στους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η μέγιστη ποινή για ρατσιστική κακοποίηση στο διαδίκτυο είναι ένα έτος φυλάκιση και πρόστιμο 45.000 ευρώ.

Η SOS Racisme είχε ήδη ζητήσει από τη FIFA να λάβει μέτρα κατά των οπαδών της Αργεντινής που τραγούδησαν ένα ρατσιστικό τραγούδι για τον Μπαπέ και την εθνική Γαλλίας πριν από την έναρξη του τουρνουά, ενώ αυτή τη στιγμή εξετάζει εικόνες που προέρχονται από την Αργεντινή, προκειμένου να εντοπίσει ενδεχόμενα «σημάδια» ρατσισμού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

#038;ab_channel=PronewsTV