ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Eιλικρινά: Ποιος ασχολείται -στα σοβαρά- με το debate του ΠΑΣΟΚ;
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Ν. Αλέφαντος: Ζωή σαν σινεμά – Από το «Μάθε Μπαλίτσα» στο «Θέλημα Θεού» (φώτο)

Ν. Αλέφαντος: Ζωή σαν σινεμά – Από το «Μάθε Μπαλίτσα» στο «Θέλημα Θεού» (φώτο)

Ο Νίκος Αλέφαντος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 81 ετών, αλλά το στίγμα του μένει έντονο στο ελληνικό ποδόσφαιρο, το οποίο υπηρέτησε για περισσότερο από εφτά δεκαετίες ως παίκτης και προπονητής.

Υπάρχουν πολλές στιγμές στη ζωή του και την καριέρα του που τον έκαναν να ξεχωρίσει, εμείς παρουσιάζουμε δέκα από αυτές που μοιάζουν βγαλμένες από κινηματογραφική ταινία.

Ο Νίκος Αλέφαντος γεννήθηκε κι έζησε στα Εξάρχεια. Έπαιξε ποδόσφαιρο στον τοπικό Αστέρα, σε ηλικία δέκα ετών, κι επέστρεψε ως προπονητής το 1969. Ακολουθεί τη φωτογραφία του ως παίκτης του ΠΑΟ Ρουφ, από το 1952:

Βρέθηκε στον πάγκο του Ολυμπιακού για πρώτη φορά το 1984 και έμεινε για περίπου δυόμισι μήνες. Η φωτογραφία είναι από τη συμμετοχή των «ερυθρολεύκων» στο Κύπελλο Ακρόπολις, το 1983, απέναντι στην Ουντινέζα (2-1):

Ο «πάνθηρας» Νίκος Αλέφαντος. Εάν μπορεί μια ομάδα να χαρακτηριστεί νούμερο 2 στην καρδιά του, αυτή λογικά είναι ο Πανιώνιος. Στον πάγκο του συγκροτήματος της Νέας Σμύρνης βρέθηκε το 1984 κι έμεινε για έντεκα μήνες, επιστρέφοντας τη σεζόν 1995-1996 για περίπου δύο μήνες.

Πέρασε και από τους ΗΛΤΕΞ Λύκους, μια ομάδα που εμφανίστηκε τη σεζόν 1997-1998 στη Β’ Εθνική, υποβιβάστηκε κι ύστερα διαλύθηκε για πάντα.

Στο μοναδικό πέρασμά του από την Κύπρο ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του ΑΠΟΕΛ, τον οποίο εξυμνούσε επί χρόνια, συγκρίνοντάς τον με τον Ολυμπιακό. Με τον ΑΠΟΕΛ πανηγύρισε ένα Κύπελλο Κύπρου, το 1997, από όπου και η φωτογραφία:

«Μελανή» σελίδα στην προπονητική καριέρα του αποτελεί η παρουσία του στην ΑΕΚ, την αγωνιστική περίοδο 1986-1987, καθώς ήρθε σε σύγκρουση με τον παίκτη-«σημαία» του συλλόγου, Θωμά Μαύρο. Τον Απρίλιο του 1987 κατηγορήθηκε και για τον ξυλοδαρμό του δημοσιογράφου Γιώργου Βενετούλια.

Το 1998-1999 ο Νίκος Αλέφαντος έμεινε για 26 αγώνες στην Προοδευτική και κατάφερε να παρουσιάσει μια δυναμική ομάδα, πετυχαίνοντας το στόχο της παραμονής στην κατηγορία. Ανακάλυψε, παράλληλα, τον Τάσο Πάντο, ενώ ήταν τότε που χάρισε στα ΜΜΕ την επική ατάκα: «Μάθε μπαλίτσα».

Ποτέ δεν δίστασε να εκφράσει δημόσια αυτό που είχε στο μυαλό του. Ακόμα κι αν αυτές οι δηλώσεις τού κόστισαν συγκρούσεις με παράγοντες, οπαδούς και νομοτελειακά την απόλυση του. Λίγο πριν απολυθεί από την Παναχαΐκή είχε δηλώσει για τον τότε πρόεδρο της ομάδας, Άρη Λουκόπουλο: «Όλη την εβδομάδα δεν μου έλεγε καλημέρα. Σαν να μη με γνώριζε. Παίζει διπλό παιχνίδι σε βάρος μου. Μήπως ήθελε να χάσω για να με διώξει; Όλους τους προπονητές τούς έχει κάνει ρόμπες, γιατί έχει αρρώστια να ανακατεύεται και να πιέζει για τη σύνθεση της ομάδας. Εγώ, επειδή βλέπω μεγάλη μπάλα, τον έστειλα αδιάβαστο. Να βγει και να πει εάν με θέλει ή όχι. Ο κόσμος με αγαπάει και με αποθεώνει γιατί έχει το αλάθητο».

Αξιομνημόνευτη είναι και η δήλωσή του μετά την απόλυσή του από τον Ολυμπιακό, το 1994: «Πολυχρονίου και Πέτροβιτς δεν είχαν αφήσει τίποτα όρθιο. Με τη δουλειά σπάσαμε παραδόσεις, παίξαμε καλό ποδόσφαιρο και πάνω από όλα φέραμε τον κόσμο και πάλι στο γήπεδο. Δυστυχώς, μετά την προετοιμασία, διαπίστωσα ότι υπάρχει ένα κύκλωμα το οποίο προσπαθεί να επηρεάσει τον πρόεδρο εις βάρος μου. Αυτοί οι άνθρωποι φοβήθηκαν ότι θα νικήσει η ομάδα στην Έδεσσα και τον Ιωνικό και ότι δεν θα μπορούσαν να με διώξουν, αφού θα έπαιρνα 12 πόντους σε τέσσερα ματς».

Πήγε, είδε και απήλθε. Το 2002 ανέλαβε το Φωστήρα και κάθισε στον πάγκο της ομάδας για μόλις τρεις ώρες. Η φωτογραφία του είναι κατά τη διάρκεια προπόνησης:

Ο Νίκος Αλέφαντος επέστρεψε στον Ολυμπιακό το 2004, με αποστολή να «σώσει» ένα πρωτάθλημα που έμοιαζε ήδη κατακτημένο από τον Παναθηναϊκό. Η δήλωσή του πως ήταν «θέλημα Θεού» έμεινε στην ιστορία, πριν το ντέρμπι της Λεωφόρου με το «πέναλτι του Δούρου» γίνει η τελευταία πράξη της προπονητικής πορείας του. Η απόλυση του από τον Ολυμπιακό ήρθε στα τέλη του Μαΐου του 2004 κι η εμφάνισή του σε τηλεοπτική εκπομπή που παρουσίαζε τότε η Έλλη Στάη έγινε viral πριν ακόμα επινοηθεί ο όρος, με τον ίδιο να ζητάει να βγει στο τηλέφωνο ο Κορίνθιος διαιτητής και να πει γιατί δεν έδωσε πέναλτι στους Πειραιώτες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.