ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Γυμνοσάλιαγκας...

Τα «λιοντάρια» στο Γουέμπλει ήταν οι Έλληνες: 1-2 πήραν την Εθνική Αγγλίας – Στη μνήμη του Τ.Μπάλντοκ

Με δύο γκολ του Παυλίδη

Τα «λιοντάρια» στο Γουέμπλει ήταν οι Έλληνες: 1-2 πήραν την Εθνική Αγγλίας – Στη μνήμη του Τ.Μπάλντοκ

Αλλιώς φανταζόμασταν όλοι την επιστροφή της Εθνικής ποδοσφαίρου στο Γουέμπλεϊ για το μεγάλο ματς με την Εθνική Αγγλίας για την 3η αγωνιστική του Nations League κι αλλιώς εξελίχθηκαν τα πράγματα μετά το σοκ της απώλειας του Τζόρτζ Μπάλντοκ αλλά τελικά τα λιοντάρια στην Αγγλία ήταν οι παίκτες της Εθνικής μας.

Η Ελλάδα προηγήθηκε με 1-ο στο ’49 με τους Άγγλους να ισοφαρίζουν με δυσκολία στο ’87 αλλά τελικά 2-1 η Ελλάδα στις καθυστερήσεις με 2ο γκολ του Παυλίδη σε μια ιστορική πρώτη νίκη μέσα στο Γουέμπλεϊ 

Το ματς ξεκίνησε με μια σπουδαία απόκρουση του Οδυσσέα Βλαχοδήμου σε σουτ του Μπέλιγχαμ από το ύψος της περιοχής. Στο 11΄ είχαν διπλή φάση για την εθνική μας από απίθανες «γκάφες» του Τζόρνταν Πίκφορντ! Αρχικά ο τερματοφύλακας της Έβερτον βγήκε από την περιοχή του και δεν απομάκρυνε τη μπάλα, ο Μπακασέτας έκλεψε και σούτερα, αλλά έσωσε πάνω στη γραμμή ο Κόλγουϊλ. Από το κόρνερ που εκτελέστηκε και την κεφαλιά του Κουρμπέλη, ο Πικφορντ έπιασε «αέρα» σε έξοδο και ο Μαυροπάνος σκόραρε, όμως βρισκόταν σε θέση οφσάιντ.

Τη μεγαλύτερη ευκαιρία για την Αγγλία την απώλεσε ο Πάλμερ, ο οποίος παρέλαβε την ιδανική ασίστ του Μπέλιγχαμ στο 23΄ αλλά σούταρε απειλπιστικά άουτ. Γενικά στο πρώτο ημίχρονο οι Έλληνες κατάφεραν να ανταποκριθούν εξαιρετικά στην πίεση των Άγγλων, «χτίζοντας» συνεχώς επιθέσεις από την τελευταία γραμμή άμυνας και αποφεύγοντας τις κινήσεις πανικού. Είχαν και τη μεγάλη στιγμή με τον Μπακασέτα στο λάθος του Πίκφορντ και γενικά στέκονταν εξαιρετικά στο χορτάρι του Γουέμπλεϊ.
Και στο 49΄ έλαβε χώρα μια φάση… ιστορική.

Ο Παυλίδης πήρε τη μπάλα από τον Κουλιεράκη μέσα στην περιοχή, περιστοιχισμένος από 4 Άγγλους αμυντικούς. Με εξαιρετικές προσποιήσεις τους «χόρεψε» και έστειλε τη μπάλα στη γωνία του Πίκφορντ πετυχαίνοντας το πρώτο γκολ της εθνικής Ελλάδας στο Γουέμπλεϊ. Αμέσως, οι παίκτες πήγαν στον πάγκο και ύψωσαν φανέλα με το όνομα του Μπάλντοκ, για να κερδίσουν το χειροκρότημα, ακόμα και από τους απογοητευμένους οπαδούς των γηπεδούχων.

Στο 61΄ ο Γουότκινς στην πρώτη του επαφή με τη μπάλα αστόχησε από πολύ πλεονεκτική θέση, με την Αγγλία να εντείνει την πίεση, αλλά τους διεθνείς μας να ανταποκρίνονται υποδειγματικά. Στο 83΄ ακυρώθηκε ως οριακό οφσάιντ γκολ του Παυλίδη, που θα σφράγιζε τον θρίαμβο. Δυστυχώς, τέσσερα λεπτά αργότερα ένα καταπληκτικό σουτ του Τζουντ Μπέλιγχαμ από το ημικύκλιο της περιοχής, έγραψε το 1-1. Αποτέλεσμα που σίγουρα θα αποτελούσε μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα, η οποία όμως είχε κάθε δικαίωμα να αισθάνεται ότι άξιζε και κάτι παραπάνω.

Και το πήρε! Στο 4ο λεπτό των καθυστερήσεων ο Παυλίδης εκμεταλλεύτηκε σύγχυση στην περιοχή των γηπεδούχων και με διαγώνιο σουτ χάρισε στην εθνική μας τη μεγαλύτερη νίκη της τελευταίας 20ετίας.

Οι ενδεκάδες

Αγγλία: Πίκφορντ, Αλεξάντερ-Άρνολντ, Στόουνς, Κόλγουιλ, Λιούις, Ράις, Πάλμερ, Σακά, Μπέλιγχαμ, Φόντεν, Γκόρντον

Ελλάδα: Βλαχοδήμος, Ρότα, Κουλιεράκης, Μαυροπάνος, Γιαννούλης, Κουρμπέλης, Σιώπης, Μπακασέτας, Μασούρας, Τζόλης, Παυλίδης.

Η μνήμη του θα τιμηθεί με το ενός λεπτού σιγή, τα banner που έχουν ετοιμάσει οι Άγγλοι και τα μαύρα περιβραχιόνια που θα φορούν οι διεθνείς μας, ωστόσο το μεγάλο ερώτημα αν θα μπορέσουν να παραμερίσουν για όσα λεπτά διαρκέσει ο αγώνας το θλιβερό γεγονός.

Την απάντηση θα τη μάθουμε σε λίγα λεπτά στο χορτάρι του Γουέμπλεϊ, όπου στις προηγούμενες αναμετρήσεις μας έχουμε πανηγυρίσει μια ισοπαλία, αλλά δεν έχουμε πετύχει γκολ…

Γενικά η παράδοση δεν είναι υπέρα μας αφού για τελευταία φορά τους νικήσαμε το (πολύ) μακρινό 1964 και έκτοτε σε 9 ματς έχουμε δύο ισοπαλίες…

«Είναι αδύνατον να πιστέψουμε ότι ο αγαπημένος μας φίλος και συμπαίκτης, ο Τζορτζ, δεν είναι πια μαζί μας. Ο πόνος μας είναι απερίγραπτος.
Απόψε θα προσπαθήσουμε να φτάσουμε τη δύναμη της ψυχής του, η οποία είναι φωτεινό παράδειγμα για όλους μας. Η σκέψη μας είναι στην οικογένεια του.
Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ, φίλε…», ήταν το μήνυμα των Ελλήνων διεθνών λίγες ώρες πριν τη σέντρα στο Γουέμπλεϊ όπου οι δύο ομάδες θα παραταχθούν χωρίς τα βασικά τους επιθετικά όπλα.

Από την Αγγλία δεν θα ξεκινήσει Κέιν (λόγω τραυματισμού) ενώ στην Ελλάδα απουσιάζει ο Φώτης Ιωαννίδης (κι αυτός λόγω τραυματισμού.

Οι δύο ομάδες ισοβαθμούν στην κορυφή του ομίλου έχοντας από δύο νίκες σε ισάριθμα ματς.

Η βαθμολογία στον όμιλο

1. Eλλάδα 5-0 6
2. Αγγλία 4-0 6
3. Ιρλανδία 0-4 0
4. Φινλανδία 0-5 0

Το πρόγραμμα της 3ης αγωνιστικής

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

21.45: Αγγλία – Ελλάδα
21.45: Φινλανδία – Ιρλανδία

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.