Η ελληνική Super League είναι το πιο «ηλικιωμένο» πρωτάθλημα μετά των 31 κορυφαίων, που εξέτασε σε σχετική έρευνά του το CIES, Διεθνές Κέντρο Αθλητικών Σπουδών.

Από το 2009, η ερευνητική ομάδα του Παρατηρητηρίου Ποδοσφαίρου CIES διεξήγαγε έρευνα με παίκτες από συλλόγους σε 31 κορυφαίες κατηγορίες των ομοσπονδιών μελών της UEFA.

Για το 2022 εξετάστηκαν 12.281 παίκτες που ήταν ενεργοί στους 477 συλλόγους που ερευνήθηκαν: κατά μέσο όρο 25,7 ποδοσφαιριστές ανά ομάδα. Αυτή είναι η υψηλότερη τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ, που αναμφίβολα συνδέεται με τις μεγαλύτερες δυνατότητες που δίνουν οι πέντε αλλαγές που έχουν πλέον οι προπονητές, αντί των τριών πριν από την πανδημία Covid-19.

Περίπου τρία χρόνια χωρίζουν το μέσο όρο ηλικίας παικτών, της ελληνικής Super League (27,59 ετών) και αυτής που απασχολεί τους νεότερους ποδοσφαιριστές, την Σλοβενική 1. SNL (24,53 ετών).

Σχετικά με τον αριθμό παικτών, οι τιμές κυμαίνονται από 35 παίκτες για τους Ιταλούς της Μόντσα και τους Κροάτες της Ριέκα έως 20 για τέσσερις συλλόγους: Χόρσενς (Δανία), Μακάμπι Μπνέι (Ισραήλ), Χέρενφεν (Ολλανδία) και Βέρες Ρίβνε (Ουκρανία).

Περνώντας από τα πρωταθλήματα στις ομάδες, η Λαμία είναι η τέταρτη πιο «ηλικιωμένη» ομάδα ανάμεσα σε αυτές που εξετάστηκαν με μέσο όρο ηλικίας 29,40 χρόνια, πίσω μόνο από τις, Καρμιότισα (Κύπρος -29,44), Σίβασπορ (Τουρκία-29,87) και Ανόρθωση (Κύπρος-30,37).

Η αύξηση της παρουσίας των ξένων στους συλλόγους είναι γενικό φαινόμενο. Ωστόσο, η αναλογία τους εξακολουθεί να ποικίλλει έντονα μεταξύ των πρωταθλημάτων.

Έτσι και το 2022, η μέγιστη τιμή μετρήθηκε στην Κύπρο (74,0%). Οι ξένοι αποτελούν την πλειοψηφία των ομάδων σε άλλα επτά πρωταθλήματα, με την ιταλική Serie A να έχει την υψηλότερη τιμή μεταξύ των πέντε κορυφαίων πρωταθλημάτων (61,7%) και την ελληνική Super League (58,7%).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στο αντίθετο άκρο, σε μεγάλο βαθμό λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης, βρίσκεται η κορυφαία κατηγορία της Ουκρανίας (7,9%).