Αν υπάρχει ένα τρόπαιο στο ποδόσφαιρο που θεωρείται πως είναι το «Ιερό Δισκοπότηρο», είναι αυτό του Μουντιάλ και η ιστορία του έχει ενδιαφέρον, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι κάποια στιγμή κλάπηκε, αντικαταστάθηκε, και τελικά βρέθηκε.
Η ιστορία των Μουντιάλ αρχίζει το 1930, όταν έλαβε χώρα το πρώτο στην Ουρουγουάη, η οποία ήταν και η νικήτρια. Ήταν η πρώτη που σήκωσε ψηλά το τρόπαιο που είχε φτιάξει ένας Γάλλος γλύπτης κατόπιν εντολής του Ζιλ Ριμέ, του ανθρώπου που οραματίστηκε και έκανε πράξη το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Από το επόμενο τουρνουά όμως, τέσσερα χρόνια μετά, στην Ιταλία, θα άρχιζαν οι περιπέτειες, αφού οι Ναζί προσπάθησαν να το κλέψουν.
Προσπάθεια που απέτυχε, πάντως, αφού Οτορίνο Μπαράζι, ο τότε πρόεδρος της ιταλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, το είχε κρύψει σε μια κούτα κάτω από το κρεβάτι του.
Το τρόπαιο, τελικά, διασώθηκε αλλά το 1966 άρχισε και πάλι οι περιπέτειες, αφού εκλάπη στο Λονδίνο και συγκεκριμένα από το Westminster Central Hall όπου το είχαν εκθέσει οι Άγγλοι, οι οποίοι θα φιλοξενούσαν τη διοργάνωση λίγους μήνες μετά.
Αμέσως, φυσικά, επικράτησε πανικός, οι αρμόδιες Αρχές άρχισαν το ψάξιμο και τελικά αυτός που έκανε τη διαφορά ήταν ένας… σκύλος ονόματι Πικλς, ο οποίος μύρισε το τρόπαιο κάτω από ένα φράχτη στη νότια πλευρά της πόλης, όταν τον έβγαλε για βόλτα ο ιδιοκτήτης του, ο οποίος πήρε και τη σχετική αμοιβή.
Τα έχασε ακόμη και η FIFA
Τα απρόοπτα, όμως, το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου δεν θα τελείωναν εκεί. Μπροστά στο φόβο μιας νέας κλοπής, οι Άγγλοι φρόντισαν να φτιάξουν ένα πιστό αντίγραφο και αυτό, τελικά, θα ήταν η αρχή ενός μυστηρίου, στο οποίο κανείς, από ένα σημείο κι έπειτα, δεν ήξερε τι ισχύει και τι όχι.
Γιατί; Επειδή ένας αστυνομικός πήρε το αυθεντικό τρόπαιο μετά τη νίκη της Αγγλίας στο Μουντιάλ 1966 για να το φυλάξει, δίνοντάς τους το αντίγραφο. Αυτό, όμως, προκάλεσε ένα μπέρδεμα στη συνέχεια, αφού κανείς δεν ήταν σίγουρος τα επόμενα χρόνια για το αν το τρόπαιο που παρουσιάστηκε στο Μουντιάλ 1970 ήταν το αυθεντικό ή η ρέπλικα.
Η λογική λέει ότι ήταν το αυθεντικό αλλά ποιος έβαζε το χέρι του στη φωτιά; Ούτε καν οι άνθρωποι της FIFA και αυτό θα αποδεικνυόταν δεκαετίες αργότερα και συγκεκριμένα το 1995, όταν ο Τζορτζ Μπερντ, ο άνθρωπος που είχε φτιάξει το πιστό αντίγραφο στην Αγγλία το 1966, πέθανε.
Η οικογένειά του, λοιπόν, έβγαλε σε δημοπρασία το αντίγραφο, αλλά στην παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία δεν ήταν σίγουροι αν ήταν το αντίγραφο ή το αυθεντικό.
Έτσι, φρόντισαν να… πλειοδοτήσουν προσφέροντας 254.500 λίρες ώστε να αποκτήσουν το τρόπαιο για παν ενδεχόμενο. Τρόπαιο που τελικά δεν ήταν το αυθεντικό, όπως έδειξε η εξέτασή του από εμπειρογνώμονες, με το μυστήριο να λαμβάνει τέλος δεκαετίες ολόκληρες μετά την έναρξή του.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.