Οικονομικά το σίδερο του Πύργου του Άιφελ είναι μια άσχετη προσθήκη 2 χιλιοστά του δολαρίου ανά μετάλλιο.

Η υλική αξία των μεταλλίων των Ολυμπιακών Αγώνων έχει αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά όχι λόγω του κομματιού σιδήρου του Πύργου του Άιφελ, που τοποθετήθηκε έτσι ώστε κάθε βραβευμένος αθλητής να μπορεί να πάρει μαζί του ένα κομμάτι από το Παρίσι.

Η επενδυτική πλατφόρμα BG Saxo υπολόγισε την αξία των τριών μεταλλίων, συγκρίνοντάς την με αυτά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 και λαμβάνοντας επίσης υπόψη την ειδική μεταβλητή του τρέχοντος έτους: το σίδερο από τον Πύργο του Άιφελ που περιέχεται σε καθένα από αυτά.

Χάλκινο μετάλλιο
Το χάλκινο μετάλλιο ζυγίζει συνολικά 455 γραμμάρια. Από αυτά, 415,15 είναι χαλκός. 21,85 είναι ψευδάργυρος και 18 είναι σίδερο του Πύργου του Άιφελ. Με βάση τη σύνθεσή του λοιπόν έχει συνολική αξία 3,88 δολάρια, 68 σεντς περισσότερα από το 2012.

Αργυρό μετάλλιο
Το κύρος αυξάνεται και μαζί με αυτό το βάρος του μεταλλίου που απονέμεται σε όσους καταλαμβάνουν το δεύτερο σκαλί του βάθρου. Υπολογίζεται σε 507 γραμμάρια: όλο ασήμι εκτός από τα 18 γραμμάρια του σιδήρου του συμβόλου του Πύργου του Παρισιού. Στην τρέχουσα τιμή, το ασημένιο μετάλλιο αξίζει 473,43 δολάρια. Αυξάνεται, με την ίδια βαρύτητα και σύνθεση, έναντι 456,27 δολαρίων Λονδίνου το 2012.

Χρυσό μετάλλιο
Σε αντίθεση με τα προηγούμενα, το χρυσό μετάλλιο δεν αποτελείται κυρίως από το μέταλλο που του δίνει το όνομά του.

Περιέχει 505 γραμμάρια ασήμι, που αποτελούν τον πυρήνα του. Σε αυτό προστίθενται τα 6 γραμμάρια χρυσού για την επιμετάλλωση, και τα 18 του σιδήρου, για συνολικά 529 γραμμάρια. Η αξία του χρυσού μεταλλίου από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 είναι 935,89 δολάρια, σχεδόν διακόσια περισσότερα από το αντίστοιχο του Λονδίνου.

Πώς τα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού περιέχουν το σίδερο του Πύργου του Άιφελ

Οικονομικά, το σίδερο του Πύργου του Άιφελ είναι μια άσχετη προσθήκη: 2 χιλιοστά του δολαρίου ανά μετάλλιο. Όμως το εξάγωνο που είναι τοποθετημένο στο κέντρο τους μπήκε έτσι ώστε κάθε βραβευμένος αθλητής να μπορεί να κουβαλήσει φυσικά μαζί του ένα κομμάτι από το Παρίσι.

Η ιδέα πηγάζει από τη συνεργασία της Ολυμπιακής Επιτροπής με τον όμιλο LVMH, που περιλαμβάνει τη γνωστή εταιρεία κοσμημάτων Chaumet, η οποία σχεδίασε τα μετάλλια.

Το σίδερο του Πύργου του Άιφελ είναι αυτό που ανακτήθηκε από διάφορες ανακαινίσεις κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!