Η Ευαγγελία Πλατανιώτη είναι η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια που κατέκτησε χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα, στο ατομικό και θα γίνει σημαιοφόρος της χώρας στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024».

Η Ευαγγελία Πλατανιώτη γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 9 Αυγούστου του 1994 και κατάγεται από τον Πλάτανο Αιτωλοακαρνανίας.

Από την ηλικία των 5 ετών ξεκίνησε να ασχολείται με το μπαλέτο και τη ρυθμική γυμναστική.

Στη συνέχεια, μεταπήδησε στην κλασική κολύμβηση, μέχρι που παρακολούθησε μια προπόνηση της καλλιτεχνικής κολύμβησης και αμέσως μαγεύτηκε.

Μαζί με τη Δέσποινα Σολωμού, η Ευαγγελία Πλατανιώτη συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 και το ντουέτο κατέκτησε την όγδοη θέση.

Τέσσερα χρόνια μετά, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016, η Ευαγγελία Πλατανιώτη συμμετείχε μαζί με την Ευαγγελία Παπάζογλου, τερματίζοντας στην 10 θέση. Το ντουέτο δεν δικαιώθηκε και έβαλε άμεσα πλώρη για το Τόκιο.

Το «διάλειμμα» για το Nomads και η πρόταση γάμου

Έναν χρόνο μετά, η Ευαγγελία Πλατανιώτη έκανε ένα διάλειμμα από τις αθλητικές της δραστηριότητες και πήρε μέρος στο ριάλιτι επιβίωσης του ANT1 «Nomads».

">

Τότε ο (πρώην πλέον) σύντροφός της, της είχε κάνει έκπληξη στέλνοντάς της ένα δαχτυλίδι με ένα τρυφερό γράμμα, μέσα από το οποίο της έκανε πρόταση γάμου: «Βλέπω τη ζωή μου με αυτόν τον άνθρωπο, αλλά δεν ξέρω τι να πω, είμαι μικρούλα ακόμα», είχε πει η ίδια στο παιχνίδι και τον Γρηγόρη Αρναούτογλου.

Αποκλεισμός λόγω COVID

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο πραγματοποιήθηκαν με έναν χρόνο καθυστέρησης (2021) λόγω πανδημίας και η Ευαγγελία έφτασε στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας λίγες ώρες πριν τον προκριματικό του ντουέτου αφού είχε βρεθεί θετική στην COVID-19. Πλατανιώτη – Παπάζογλου αγωνίστηκαν αλλά κατόπιν αποκλείστηκαν αφού η πρώτη βρέθηκε ξανά θετική.

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια

Το 2021, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου στη Βουδαπέστη, η Ευαγγελία Πλατανιώτη κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο τεχνικό σόλο, και το χάλκινο μετάλλιο στο ελεύθερο σόλο.

Το 2022, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου της Βουδαπέστης, κατέκτησε δύο χάλκινα μετάλλια στο τεχνικό σόλο γυναικών και στο ελεύθερο σόλο γυναικών.

Τον Φεβρουάριο του 2024, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου της Ντόχα, στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο τεχνικό σόλο γυναικών. Κατέκτησε επίσης το αργυρό μετάλλιο στο ελεύθερο σόλο, φτάνοντας έτσι τα τέσσερα μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Με μια εκπληκτική εμφάνιση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου στη Ντόχα, κατάφερε να μαγέψει τους πάντες, να συγκεντρώσει 272,9633 βαθμούς στο τεχνικό πρόγραμμα του σόλο και να αναδειχθεί παγκόσμια πρωταθλήτρια της καλλιτεχνικής κολύμβησης.