Όταν έχει δισεκατομμύρια δεν σε νοιάζει καθόλου ο τρόπος που θα τα ξοδέψεις και ένας από τους πιο “χαζούς” δεν είναι άλλος από τις πανάκριβες πινακίδες κυκλοφορίας.
Οι ακριβότερες αυτή τη στιγμή στον πλανήτη έχουν πωλητήριο που αγγίζει τα 17 εκατομμύρια Ευρώ.
Παγκόσμια επίκεντρα αυτής της τρέλας είναι τα Αραβικά Εμιράτα, ειδικά το Ντουμπάι και το Άμπου Ντάμπι, το Χονγκ Κονγκ, η Αυστραλία και η Βρετανία – η οποία σπάει διαρκώς το ένα ρεκόρ της μετά το άλλο. Στις ΗΠΑ, μάλιστα, οι πινακίδες που για κάποιο λόγο εντάσσονται σε αυτή την παγκόσμια τάση χαρακτηρίζονται ως «vanity plates», δηλαδή «πινακίδες ματαιοδοξίας».
Η πιο ακριβή πινακίδα κυκλοφορίας που έχει πουληθεί ποτέ είναι η πινακίδα “D5” του Ντουμπάι, η οποία αγοράστηκε το 2016 έναντι 8.549.035 Ευρώ. Για κάποιο λόγο που σίγουρα είναι γνωστός στα Εμιράτα, η τιμή της ξεπέρασε την πινακίδα “1” του Άμπου Ντάμπι, την οποία απέκτησε το 2008 ο μεσίτης Saeed Abdul Ghaffar Khouri καταβάλλοντας 8,46 εκατ. Ευρώ. Το επιχείρημα που παρέθεσε για αυτή την ασύλληπτη δαπάνη ήταν ατράνταχτο και αποστομωτικό: «Γιατί το νούμερο 1 είναι ο καλύτερος αριθμός».
Παρά το γεγονός ότι αυτές οι πινακίδες είναι οι πιο ακριβές του κόσμου, είναι για την ακρίβεια οι πιο ακριβές που έχουν πουληθεί. Διότι υπάρχουν και δύο άλλες, μία στη Βρετανία και μία στις ΗΠΑ, τις οποίες οι ιδιοκτήτες τους είναι διατεθειμένοι να σκεφτούν να τις πουλήσουν σε τιμή όχι μικρότερη των 17 εκατομμυρίων Ευρώ.
Στη Βρετανία, ο επιχειρηματίας και σχεδιαστής Afzal Kahn φέρεται να απέρριψε το 2018 προσφορά 7 εκατομμυρίων Ευρώ για την πινακίδα “F1”, που είναι φυσικά τα αρχικά της Formula 1 στην πατρίδα του σπορ.
Ο Kahn είχε αγοράσει τη συγκεκριμένη πινακίδα το 2008 έναντι 513 χιλιάδων Ευρώ, αλλά προφανώς τώρα εκτιμά ότι η τιμή της θα πολλαπλασιαστεί στο μέλλον περισσότερες και από 14 φορές. Μέχρι τότε, κοσμεί τη Bugatti του (κεντρική φωτό).
Στην Αμερική, ένα ταλαίπωρο Volvo V70, που ο ιδιοκτήτης του δεν μπήκε καν στον κόπο να το πλύνει για να το φωτογραφίσει, έχει πωλητήριο με τιμή 20 εκατ. δολαρίων. Όλα τα εκατομμύρια αυτά, πλην δέκα ή δεκαπέντε χιλιάδων δολαρίων που κοστίζει το αυτοκίνητο καθαυτό, είναι για την πινακίδα “New York”. Στις ΗΠΑ όλες οι Πολιτείες μπορούν να έχουν κι από μία πινακίδα “New York”, αλλά στην ίδια τη Νέα Υόρκη υπάρχει μόνο μία, και είναι αυτή.
Μια άλλη ενδιαφέρουσα περίπτωση είναι της πινακίδας “25 Ο” στη Βρετανία. Από μόνη της δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία, αλλά απέκτησε όταν ο βαθύπλουτος John Collins την αγόρασε -έναντι 605 χιλιάδων Ευρώ- για να την τοποθετήσει στη Ferrari 250 SWB που πήρε από τον μπλουζίστα Eric Clapton. Τώρα η πινακίδα κοστολογείται κοντά στα 11,5 εκατ. Ευρώ.
Ο Ρώσος μεγιστάνας Roman Abramovich δεν λείπει από το παιχνίδι των «πινακίδων ματαιοδοξίας», αλλά τα 332,529 Ευρώ που είχε δαπανήσει για να αγοράσει το 2006 την πινακίδα “VIP 1” είναι φυστίκια μπροστά στις επιδόσεις των ελαφροχέρηδων των Εμιράτων και της Βρετανίας. Βεβαίως, η πινακίδα αυτή μπορεί τώρα να έχει δεκαπλάσια τιμή.
Φανταστική είναι και η περίπτωση ενός Βρετανού, του Mike McCoomb, ο οποίος θεώρησε ότι ο εξάχρονος γιός του θα ενθουσιαζόταν όταν λάμβανε ως δώρο γενεθλίων, αντί για ένα παιχνίδι, την πινακίδα κυκλοφορίας “Μ1” για να την έχει όταν θα έβγαζε δίπλωμα οδήγησης μετά από 12 χρόνια. Και δαπάνησε 435 χιλιάδες Ευρώ για αυτό.
Μια αντίστοιχη περίπτωση είναι του Λιβανέζου επιχειρηματία Nabil Bishara, άριστου γνώστη της γυναικείας ψυχοσύνθεσης, που ξόδεψε 465 χιλιάδες Ευρώ για να κάνει στη σύζυγό του το λαμπερό δώρο της σπάνιας πινακίδας κυκλοφορίας “1D” για τη Rolls-Royce της.
Υπάρχει κι ένας ακόμη Βρετανός, από το Guernsey, ο οποίος πλήρωσε 280 χιλιάδες Ευρώ για να αποκτήσει την πινακίδα “007”, πιθανώς με ένα απόκρυφο απωθημένο να κυκλοφορεί υποδυώμενος τον κινηματογραφικό υπερκατάσκοπο του Ian Fleming.
Όμως, πιο δαιμόνιος ήταν ένας από τους αντιπάλους του στη δημοπρασία, ο οποίος την τελευταία στιγμή απέσυρε προσφορά 234 χιλιάδων Ευρώ επειδή ήθελε να βάλει την πινακίδα σε μια κλασσική Aston Martin την οποία φιλοδοξούσε να νοικιάζει -για να κυκλοφορούν κάποιοι άλλοι υποδυώμενοι τον κινηματογραφικό υπερκατάσκοπο του Ian Fleming- αλλά φοβήθηκε ότι θα έμπλεκε για τα δικαιώματα με τους παραγωγούς των ταινιών του James Bond!
Οι υψηλότερες τιμές, σήμερα, αφορούν σε πινακίδες με ένα ψηφίο, ή με ένα γράμμα και ένα ψηφίο, καθώς και πινακίδες με σημαντικά αρχικά ή με μια σπουδαία ιστορία κρυμμένη πίσω τους.
Οι πινακίδες που σχηματίζουν -ή σχεδόν σχηματίζουν- λέξεις, όπως K1 NGS (kings) ή KR15 HNA (Krishna), δεν ξεπερνούν τις 215 χιλιάδες Ευρώ στη Βρετανία. Είναι λίγο ντεκαντάντ, αυτές.