Πρόκειται για τα λεγόμενα smart key (κάθε εταιρεία δίνει τη δική της ονομασία) τα οποία τα έχεις στην τσέπη ή την τσάντα σου και όταν έρθεις σε απόσταση περίπου μισού μέτρου μπορείς να ανοίξεις πόρτες, πορτμπαγκάζ και να εκκινήσεις τον κινητήρα, χωρίς να χρησιμοποιήσεις το παραδοσιακό κλειδί.
Η ADAC λοιπόν πήρε αυτοκίνητα διαφορετικών μαρκων και κατηγοριών που διέθεταν αυτό το σύστημα. Σημειώστε πως μεταξύ άλλων στη δοκιμή υπήρχαν και αυτοκίνητα πολυτελή και ιδιαίτερα ακριβά. Σε 24 από αυτά υπέκλεψαν το σήμα μ’ ένα οικονομικό σύστημα υποκλοπής σήματος -γύρω στα 200€- μπήκαν εύκολα στο εσωτερικό και έβαλαν τον κινητήρα σε λειτουργία.
Η υποκλοπή έγινε όταν ο οδηγός άνοιγε την πόρτα. Άνθρωπος της λέσχης, ήταν σε απόσταση δέκα μέτρων από το σημείο και υπέκλεψε το σήμα με ένα ενισχυτή σήματος.
Η λέσχη δε έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία των αυτοκινήτων των οποίων παραβιάστηκε το σύστημα, ούτε βέβαια του εξοπλισμού που χρησιμοποίησε. Εχει ενημερώσει -εδώ και καιρό- τις αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες και προχωρούν σε αναβάθμιση του συστήματος με εναλλασσόμενους κωδικούς.
Μάθαμε πως η αναβάθμιση αυτή γίνεται εδώ και καιρό, αθόρυβα όταν ο ιδιοκτήτης πηγαίνει για το προγραμματισμένο σέρβις του αυτοκινήτου του σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο. Σημειώστε πως μόνο τα εξουσιοδοτημένα έχουν τα ανάλογα προγράμματα αναβάθμισης.