Το Škoda Octavia δεν είναι ένα τυχαίο αυτοκίνητο για την εταιρεία. Και η μπορεί η επωνυμία «Octavia» να βγήκε από τα κιτάπια της Škoda για πρώτη φορά το 1959, πλην όμως χρονιά-σταθμός τόσο για το μοντέλο όσο και για την εταιρεία ήταν το 1996. Τότε λανσαρίστηκε η πρώτη σύγχρονη γενιά του Octavia, μετρώντας μέχρι και σήμερα πάνω από εφτά εκατομμύρια πωλήσεις σε περισσότερες από 60 αγορές.

Ήταν μέσα Φεβρουαρίου, όταν οι Τσέχοι αποκάλυψαν το ανανεωμένο Octavia, τονίζοντας το πιο σύγχρονο, μα πάντα γνώριμο αμάξωμα, σε συνδυασμό με τους μεγάλους χώρους και την αύρα της προσιτής πολυτέλειας που συνοδεύει το εσωτερικό του.

Βλέπουμε λοιπόν μια αναθεωρημένη μάσκα, και ανανεωμένο, πιο μοντέρνο εμπρός προφυλαχτήρα. Νέα είναι επίσης η σχεδίαση και του πίσω προφυλαχτήρα, χαρίζοντας μια πιο σπορτιβ εσάνς. Ξεχωρίζουν επίσης οι νέοι προβολείς LED Matrix δεύτερης γενιάς, που υπόσχονται να κάνουν τη νύχτα μέρα με τα 36 επιμέρους τμήματα matrix.

Καθώς και τα αναθεωρημένα πίσω φώτα LED που ενσωματώνουν κατευθυντικά φλας, όπως και τα νέα σχέδια ζαντών αλουμινίου που φτάνουν μέχρι και τις 19″. Που προσδίδουν στο τσεχικό μοντέλο, που φτάνει πλέον σε μήκος τα 4,69 m μια πιο premium αίσθηση.

Οι κυριότερες αλλαγές όμως εμφανίζονται στο εσωτερικό του νέου Škoda Octavia. Με το τσεχικό σεντάν να φέρει πλέον νέες επενδύσεις από βιώσιμα υλικά σε πόρτες, ταμπλό και καθίσματα. Ένας επίσης νέος πίνακας οργάνων 10” αποτελεί μέρος του στάνταρ εξοπλισμού, όπως στάνταρ είναι πλέον και ο αυτόματος διζωνικός κλιματισμός.

Παράλληλα, για πρώτη φορά, ως μέρος του προαιρετικού εξοπλισμού κάνει την εμφάνισή της μια ολοκαίνουργια οθόνη αφής 13” για το σύστημα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. To τελευταίο, είναι σε θέση να φιλοξενήσει τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης ChatGTP που ενσωματώνεται στην φωνητική βοηθό, την γνωστή Laura της Škoda.

Η μόνιμη σύνδεση του αυτοκινήτου με το διαδίκτυο επιτρέπει over-the-air ενημερώσεις, σχεδιασμό διαδρομών και πολυάριθμες υπηρεσίες από το Škoda Connect, συμπεριλαμβανομένων των πακέτων Infotainment Online και Care Connect, τα οποία περιλαμβάνουν τις υπηρεσίες Proactive Service (προδραστική εξυπηρέτηση) και Remote Access (απομακρυσμένη πρόσβαση). Το infotainment διαθέτει επίσης τις λειτουργίες «Καιρός», «Νέα», «Κυκλοφορία», «Ημερολόγιο», ενώ επιπλέον χρώματα και λειτουργίες για τον έμμεσο φωτισμό θα είναι διαθέσιμα ως Functions on Demand.

Βελτιωμένα είναι και τα επίπεδα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας. Το νέο σύστημα Attention and Drowsiness Assist χρησιμοποιεί έναν καινοτόμο αλγόριθμο για την ακριβέστερη αξιολόγηση της συμπεριφοράς του οδηγού.

Στα τέλη της χρονιάς, θα εισαχθεί η νέα λειτουργία Automated Emergency Brake – Pedestrian Rear (αυτοματοποιημένη πέδηση έκτακτης ανάγκης – πεζός πίσω), η οποία ανιχνεύει με μεγαλύτερη αξιοπιστία τα άτομα που βρίσκονται πίσω από το αυτοκίνητο κατά την οπισθοπορεία. Η νέα Octavia διαθέτει έως και δέκα αερόσακους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δείτε τον πλήρη κατάλογο του νέου Škoda Octavia στο drive.gr