Η πινακίδα του STOP είναι το το μοναδικό οκτάγωνο στο σύστημα οδικής σήμανσης και είναι κόκκινη με λευκά γράμματα.

Αν το καλοσκεφτεί κανείς, όλες οι άλλες απαγορευτικές πινακίδες, όπως οι διέλευσης, συγκεκριμένων οχημάτων και στάθμευσης έχουν όλες κυκλικό σχήμα και κόκκινο χρώμα.

Για να βρούμε τον λόγο που πήρε το ιδιαίτερο σχήμα, πρέπει να ανατρέξουμε στην καταγωγή αυτού του καθολικού πλέον συμβόλου, στις Ηνωμένες Πολιτείες των αρχών του 20ου αιώνα, όπως βλέπουμε και στο AllState.

">

Η ιστορία του STOP

Η πρώτη τέτοια πινακίδα στήθηκε στους δρόμους της πολιτείας του Μίσιγκαν το 1995. Αρχικά, είχε σχήμα τετράγωνο, με διαστάσεις δύο επί δύο πόδια, ενώ το STOP αναγραφόταν με μαύρα γράμματα σε κίτρινο φόντο.

Αργότερα, η Αμερικανική Ένωση Υπαλλήλων Κρατικών Αυτοκινητοδρόμων (AASHO), αποφάσισε πως το νέο οκταγωνικό σχήμα είχε κάποια πλεονεκτήματα. Πρώτον, διευκόλυνε τους οδηγούς που κινούνταν προς την αντίθετη κατεύθυνση να αναγνωρίζουν την πινακίδα από το πίσω μέρος, επειδή ξεχώριζε από κάθε άλλη, κάτι που βοηθά στην αποφυγή σύγχυσης στις διασταυρώσεις.

Δεύτερον, καθώς οι πινακίδες εκείνης της εποχής δεν ανακλούσαν το φως τη νύχτα, χρειαζόταν ένα σχήμα που θα μπορούσε να διακριθεί ακόμα και όταν το χρώμα ή τα γράμματα της πινακίδας δεν είναι ορατά.

Ενώ το σχήμα του στοπ παρέμεινε το ίδιο από τη δεκαετία του 1920, δεν ήταν πάντα κόκκινο όπως αυτό που βλέπουμε σήμερα. Έγιναν πολλές αναθεωρήσεις, αλλά μόλις το 1954 το Εγχειρίδιο Οργάνων Ενιαίου Ελέγχου Κυκλοφορίας (MUTCD) όρισε όλα τα σήματα στοπ πρέπει να είναι κόκκινα και οκταγωνικά.

Το κίτρινο είχε επικρατήσει μέχρι τότε, διότι η ανθρώπινη οπτική αντίληψη αναγνωρίζει πολύ πιο εύκολα χρώματα στο φάσμα από το κίτρινο μέχρι το πράσινο παρά όλα τα άλλα. Και επειδή το πράσινο είναι πολύ πιο άφθονο από το κίτρινο σε πολλά περιβάλλοντα, το τελευταίο επιλέχθηκε για να μην «καμουφλάρεται» στο τοπίο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Καθώς όμως η τεχνολογία επέτρεψε την κατασκευή ανακλαστικών πινακίδων, το κόκκινο υιοθετήθηκε, παρά την χαμηλή φυσική ορατότητα του χρώματος τη νύχτα, επειδή είναι πολύ πιο έντονο και εύκολο να ξεχωρίσει.