Αντιμέτωπες με τους αυστηρότερους κανονισμούς εκπομπών CO2 της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2025, αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Tesla και η Polestar πωλούν πλεονάζουσες πιστώσεις άνθρακα σε άλλες εταιρείες για να τις βοηθήσουν να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς, σύμφωνα με έγγραφο που κατατέθηκε στην Ε.Ε. την Τρίτη, 7 Ιανουαρίου.

Οι κατασκευαστές που υπολείπονται σε πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων μπορούν να δημιουργήσουν «pools» εκπομπών, αγοράζοντας πιστώσεις από εταιρείες με πλήρως ηλεκτρικές πωλήσεις, όπως η Tesla και η Polestar. Αυτή η στρατηγική μπορεί να τους εξοικονομήσει πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Μεταξύ αυτών που συμμετέχουν στη σύμπραξη (pool) της Tesla συγκαταλέγονται οι Stellantis, Toyota, Ford, Mazda και Subaru. Παράλληλα, η Mercedes-Benz δημιουργεί ένα δικό της pool, σε συνεργασία με τις Polestar, Volvo Cars και Smart.

Η Tesla, για παράδειγμα, κερδίζει σημαντικά από την πώληση πιστώσεων άνθρακα, οι οποίες αντιπροσώπευαν σχεδόν το 3% των συνολικών της εσόδων, ύψους 72 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου πέρυσι.

Η Polestar, από την πλευρά της, δήλωσε ότι η συμφωνία της με τη Mercedes θα περιλαμβάνει την πώληση πλεοναζόντων πιστώσεων, ενώ η Volvo Cars επεσήμανε ότι αναμένει σημαντικό πλεόνασμα εκπομπών CO2 φέτος, έχοντας μειώσει τις παγκόσμιες εκπομπές ανά όχημα κατά 40% από το 2018.

Οι κανόνες της Ε.Ε. για το 2025 αναμένεται να κοστίσουν στις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες περίπου 15 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον CEO της Renault, Luca De Meo. Παράλληλα, o ACEA, ο ευρωπαϊκός σύνδεσμος αυτοκινητοβιομηχανιών, ζητά ανακούφιση από τους κανονισμούς, ενώ χώρες όπως η Ιταλία έχουν καλέσει σε αναστολή των προστίμων για το 2025.

Η Stellantis, σε δήλωσή της, επιβεβαίωσε ότι η συμμετοχή της στο pool θα τη βοηθήσει να επιτύχει τους στόχους της Ε.Ε., ενώ παράλληλα θα συνεχίσει να επενδύει σε καινοτόμες ηλεκτρικές και χαμηλών εκπομπών τεχνολογίες.

Ο επικεφαλής ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων της Stellantis, Jean-Philippe Imparato, ανέφερε ότι ο στόχος της εταιρείας για φέτος είναι να αποφύγει τα πρόστιμα, σημειώνοντας ότι οι πωλήσεις EV στην Ευρώπη πρέπει να αυξηθούν από το 12% στο 21% του συνολικού όγκου για να αποφευχθούν πρόστιμα 300 εκατομμυρίων ευρώ ανά ποσοστιαία μονάδα που δεν επιτυγχάνεται.

Τα «pool» παραμένουν ανοιχτά και σε άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες, με προθεσμία αίτησης έως τις 5 Φεβρουαρίου για την Tesla και έως τις 7 Φεβρουαρίου για εκείνο της Mercedes-Benz. Η γερμανική φίρμα σημείωσε ότι η συμμετοχή της στο pool αποσκοπεί στο να καλύψει το εναπομείναν κενό για την επίτευξη των στόχων CO2.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να ζητήσει επιπλέον πληροφορίες για τις συμφωνίες pooling, αλλά δεν αξιολογεί τους εμπορικούς τους όρους. Οι συμμετέχοντες δεν επιτρέπεται να ανταλλάσσουν δεδομένα πέραν των μέσων εκπομπών CO2, του στόχου εκπομπών και του αριθμού αυτοκινήτων που έχουν καταγραφεί.