ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Στην Δεξιά η «πίτα» είναι μεγάλη και θα μεγαλώσει κι άλλο. Αλλά στην ιδεολογική Δεξιά... όχι σε «τελοπόν»
ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 40€
prodeals.gr

Νορβηγία, τα ηλεκτρικά πέρασαν τα βενζίνης ως απόλυτο νούμερο

Τα 19 από τα 20 καινούργια αυτοκίνητα που ήδη κυκλοφορούν είναι 100% ηλεκτρικά

Νορβηγία, τα ηλεκτρικά πέρασαν τα βενζίνης ως απόλυτο νούμερο

H Νορβηγία είναι με διαφορά η χώρα όπου τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έχουν τη μεγαλύτερη διείσδυση. Μπορεί η Κίνα να βρίσκεται μπροστά από τεχνολογική άποψη, όμως η σκανδιναβική χώρα έχει υιοθετήσει όσο καμία άλλη την εξηλεκτρισμένη κουλτούρα.

Τον Αύγουστο που μας πέρασε, οι ταξινομήσεις που αφορούσαν ηλεκτρικά μοντέλα αντιστοιχούσαν στο 94,3% των συνολικών πωλήσεων του μήνα. Θυμίζουμε ότι από την Πρωτοχρονιά του 2025, δεν θα επιτρέπεται η πώληση μοντέλων με θερμικό κινητήρα, μία δεκαετία νωρίτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Τώρα, η χώρα του Βορρά έπιασε κι άλλο ένα ορόσημο: Τα ηλεκτρικά κατάφεραν να προσπεράσουν τα μοντέλα βενζίνης σε απόλυτα νούμερα. Μετά και τις ταξινομήσεις του Αυγούστου, στη Νορβηγία κυκλοφορούν συνολικά 2,8 εκατομμύρια οχήματα, με τα αμιγώς ηλεκτρικά να αντιπροσωπεύουν τα 754.303 εξ αυτών.

Την ίδια στιγμή, τα βενζινοκίνητα είναι λιγότερα, με 753.905 οχήματα, αναφέρει νορβηγικό δημοσίευμα. Στην πρώτη θέση είναι τα μοντέλα πετρελαίου, αλλά κι αυτά μειώνονται συνεχώς σε αριθμό.

Πολλοί Νορβηγοί σπεύδουν να ξεφορτωθούν τα παλιά τους θερμικά μοντέλα, είτε πουλώντας τα, είτε αποσύροντάς τα. Ανάλογα και με την ηλικία και την κατάστασή τους. Έτσι, τα ντίζελ έπεσαν για πρώτη φορά κάτω από το εκατομμύριο. Αξιολογώντας την πορεία των πωλήσεων, οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα ηλεκτρικά θα προσπεράσουν και τα πετρέλαια μέσα στο 2026.

«Αυτό είναι ιστορικό ορόσημο. Κάτι που λίγοι είδαν να έρχεται πριν από δέκα χρόνια. Η εξηλεκτρισμός του στόλου των επιβατικών αυτοκινήτων διατηρείται σε υψηλούς ρυθμούς κι η Νορβηγία κάνει ραγδαία βήματα προς την κατεύθυνση να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο με πληθυσμό επιβατικών αυτοκινήτων που κυριαρχείται από ηλεκτρικά μοντέλα», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος από το εγχώριο Συμβούλιο Πληροφοριών για την Οδική Κυκλοφορία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δεν προξενεί εντύπωση που πρώτη σε πωλήσεις είναι η Tesla. Από την αρχή του έτους έχει ταξινομήσει 13.440 οχήματα, ενώ δεύτερη είναι η Toyota με 9.761 μονάδες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.