Όσοι βρίσκονται μέσα στα αυτοκίνητά τους κατά την διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων που συνοδεύονται από κεραυνούς, είναι προστατευμένοι.

Με ποιο τρόπο, όμως, το αυτοκίνητο προστατεύει τους επιβάτες, από το ηλεκτρικό φορτίο των κεραυνών;

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι η συνδρομή του ανθρώπινου παράγοντα είναι καθοριστική και ότι τα πράγματα δεν θα πάρουν θετική τροπή, εάν ο οδηγός και οι επιβάτες δεν ακολουθήσουν συγκεκριμένους κανόνες. Όταν βρεθούν στη δίνη μιας τόσο έντονης κακοκαιρίας.

Εάν λοιπόν βρίσκεστε σε αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια «κεραυνοκαταιγίδας», σταματήστε στην άκρη του δρόμου, σε περιοχή μακριά από δέντρα.

Έχετε κλειστά τα παράθυρα και αποφύγετε την επαφή με τα μεταλλικά αντικείμενα του αυτοκινήτου. Το αμάξωμα σας προστατεύει από τους κεραυνούς, αρκεί να μην ακουμπήσετε κανένα μεταλλικό μέρος.

Όταν ένας κεραυνός χτυπήσει μία μεταλλική επιφάνεια, ο ηλεκτρισμός αναζητά διαφυγή προς τη γη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι επιβάτες που βρίσκονται στο εσωτερικό, να μην επηρεάζονται και ούτε να κινδυνεύουν από ηλεκτροπληξία, καθώς τους προστατεύει το αμάξωμα.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο στη Φυσική, ονομάζεται «Κλωβός Φάραντεϊ» και φυσικά καθοδηγεί, εδώ και πολλά χρόνια, όλους τους κατασκευαστές αυτοκινήτων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Είναι αυτονόητο ότι οι επιβαίνοντες σε ένα αυτοκίνητο είναι πολύ πιο ασφαλείς στο αστικό περιβάλλον, σε χαμηλότερο υψόμετρο, ενώ και το όχημα δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο σοβαρής ζημιάς.