Η διαδικασία τη στάθμευσης ενός αυτοκινήτου δεν είναι το ευκολότερο πράγμα για έναν οδηγό καθώς θα πρέπει να σκεφτεί πόσο κοντά πρέπει να βρίσκεται στο πεζοδρόμιο ώστε να μην ενοχλεί ή ποια είναι η απόσταση που πρέπει να έχει από τα άλλα αυτοκίνητα.
Το παραπάνω ισχύει για τις παράλληλες ως προς το πεζοδρόμιο θέσεις στάθμευσης, οι οποίες είναι και οι πιο συνηθισμένες στους ελληνικούς δρόμους. Ισχύει όμως και για τα κάθετες θέσεις πάρκινγκ, τις οποίες έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε κυρίως σε ιδιωτικούς χώρους στάθμευσης αλλά υπάρχουν και στους δημόσιους δρόμους. Τι πρέπει όμως να προσέχουμε σε αυτή την περίπτωση;
Σύμφωνα με το το άρθρο 34 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας περί στάσης και στάθμευσης οι οδηγοί είναι υποχρεωμένοι να παρκάρουν το όχημά τους με τους τροχούς όσο πιο κοντά γίνεται στο δεξιό άκρο του οδοστρώματος και στην περίπτωση του κάθετου παρκαρίσματος.
Όπως αναφέρεται παράλληλα στην 1η παράγραφο του άρθρου 34 η στάση και η στάθμευση επιτρέπονται αν δεν δημιουργείται κίνδυνος ή παρακώλυση της κυκλοφορίας και εφόσον δεν υπάρχουν σχετικές απαγορευτικές πινακίδες ή διαγραμμίσεις.
Η μέγιστη επιτρεπόμενη απόσταση που θα πρέπει να υπάρχει ως σημείο αναφοράς είναι και εκείνη που δίνεται σαν οδηγία στις σχολές οδηγών και κατόπιν ελέγχεται και από τους εξεταστές κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, όταν ζητείται από τον υποψήφιο οδηγό να σταθμεύσει παράλληλα το αυτοκίνητο.
Η συγκεκριμένη απόσταση είναι 0,35 μ. (35 εκατοστά) για εκείνους που δίνουν εξετάσεις για δίπλωμα κατηγορίας Β, δηλαδή για την πρώτη άδεια οδήγησης αυτοκινήτου. Οι οδηγοί θα πρέπει να δίνουν επίσης προσοχή και στο πόσο κοντά παρκάρουν δίπλα στα άλλα αυτοκίνητα ώστε οι οδηγοί τους να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στην καμπίνα τους.
Όπως και να έχει, στην περίπτωση που η απόσταση του αυτοκινήτου από το πεζοδρόμιο ή τα άλλα αυτοκίνητα είναι τέτοια που δημιουργεί πρόβλημα στην κυκλοφορία ή δεν επιτρέπει σε άλλους οδηγούς να ξεπαρκάρουν το δικό τους όχημα, τότε λογίζεται ως παράνομη στάθμευση και το πρόστιμο είναι 80 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι αν η παράβαση της παράνομης στάθμευσης συνεχίζεται για διάστημα μεγαλύτερο των τριών ωρών τότε μπορεί να βεβαιωθεί εκ νέου παράβαση από τις αρμόδιες αρχές, ενώ μετά την πάροδο του δεύτερου τριώρου το όχημα μεταφέρεται. Αν ωστόσο το όχημα δημιουργεί έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα τότε μεταφέρεται με γερανό άμεσα.