
Xpeng, BYD, ZeekR, Omoda… Οι κινεζικές μάρκες αυτοκινήτων συνεχίζουν να συρρέουν στην Ευρώπη.
Αν και δεν είναι όλες του επιτυχημένες, κάποιες από αυτές συνεχίζουν την επιδρομή στη Γηραιά Ήπειρο με ανταγωνιστικά μοντέλα που διανέμονται μέσω ενός δικτύου που αρχίζει να επεκτείνεται στις τέσσερις γωνιές της Ευρώπης.
Οι ταξινομήσεις αυτοκινήτων που κατασκευάζονται στην Κίνα έχουν ξεπεράσει αυτές των ιαπωνικών, βρετανικών και τουρκικών αυτοκινήτων, επισημαίνει η Jato Dynamics. Η Κίνα έχει γίνει η έκτη χώρα προέλευσης για νέα αυτοκίνητα που έχουν ταξινομηθεί στην Ευρώπη, πίσω από τη Γερμανία, την Ισπανία, την Τσεχία, τη Γαλλία και τη Ρουμανία.
«Η επιρροή της Κίνας στην Ευρώπη –τόσο μέσω Κινέζων κατασκευαστών όσο και μοντέλων κινεζικής κατασκευής– συνεχίζει να αυξάνεται. Τα προϊόντα της είναι πολύ ανταγωνιστικά, αλλά μένει να καθοριστεί ο αντίκτυπος της επιβολής των τελωνειακών δασμών στην ανάπτυξή της», εξηγεί ο Felipe Munoz, παγκόσμιος αναλυτής της Jato Dynamics.

Ο Όμιλος Geely, στον οποίο ανήκουν οι Volvo, Polestar, smart και Lynk & Co, βρίσκεται επίσης σε καλή θέση. Η ηγεμονία της MG Motor δεν εμπόδισε το Volvo EX30 να τοποθετηθεί στη δεύτερη θέση αυτής της κατάταξης με 79.023 κομμάτια που παραδόθηκαν στην Ευρώπη πέρυσι.
Το αστικό SUV, το οποίο θα κατασκευάζεται στο Βέλγιο από τις 21 Απριλίου 2025, ξεχωρίζει ως το πρώτο 100% ηλεκτρικό μοντέλο, πολύ εμπρός από το το φάστμπακ σεντάν Polestar 2 που έγραψε πέρυσι συνολικά 23.924 πωλήσεις. Με τη φίρμα της Polestar που περιμένουμε να δούμε πότε θα κάνει ντεμπούτο και στην Ελλάδα.Η BYD καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση μεταξύ των κατασκευαστών και τοποθετεί τρία μοντέλα ανάμεσα στα δώδεκα πιο δημοφιλή: Το ηλεκτρικό Β-SUV Atto 3 (όγδοο με 13.926 μονάδες), το SUV της οικογένειας Seal U (ενδέκατο με 11.718 μονάδες) και το ηλεκτρικό μικρό οικογενειακό Dolphin (δωδέκατο με 11.509 μονάδες).