Τα υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Προστασίας του Πολίτη βρίσκονται στη διαδικασία υλοποίησης ενός νέου συστήματος ελέγχου της κυκλοφορίας στην Αττική.

Πρόκειται για την τοποθέτηση περισσότερων από 1.000 ψηφιακών καμερών σε 20 κεντρικές λεωφόρους της Αθήνας, με σκοπό την παρακολούθηση και καταγραφή τροχαίων παραβάσεων, καθώς και τον έλεγχο της νομιμότητας των οχημάτων που κυκλοφορούν.

Τι θα καταγράφουν οι νέες κάμερες
Οι νέες ψηφιακές κάμερες θα είναι εξοπλισμένες με τεχνολογία που θα επιτρέπει την καταγραφή παραβάσεων όπως η υπέρβαση ορίων ταχύτητας, η μη χρήση ζώνης ασφαλείας από επιβάτες, η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση και η μη χρήση κράνους από αναβάτες δικύκλων.

Πέραν των κλασικών παραβάσεων, το σύστημα θα μπορεί να ελέγχει εάν τα οχήματα που κυκλοφορούν πληρούν όλες τις απαραίτητες νομικές προϋποθέσεις. Θα ελέγχουν δηλαδή εάν το όχημα έχει ενεργή ασφάλεια, εάν έχει περάσει από ΚΤΕΟ και εάν ο ιδιοκτήτης έχει καταβάλει τα τέλη κυκλοφορίας.

Επιπλέον, οι κάμερες θα ανιχνεύουν οχήματα που κυκλοφορούν παράνομα ενώ είναι δηλωμένα σε ακινησία, συμβάλλοντας έτσι στον εντοπισμό τέτοιων παραβάσεων και στη μείωση της παράνομης κυκλοφορίας.

Όλες οι παραβάσεις θα καταγράφονται αυτόματα, ενώ τα στοιχεία των οδηγών θα διασταυρώνονται με τα δεδομένα του υπουργείου για να επιβεβαιώνεται η νομιμότητα της κυκλοφορίας των οχημάτων.

Διαχείριση των παραβάσεων
Οι παραβάσεις που θα καταγράφουν οι κάμερες θα διαχειρίζονται μέσω ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος που θα συνδέεται άμεσα με τα μητρώα οδηγών και οχημάτων.

Οι αστυνομικές Αρχές και οι υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας θα έχουν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα μέσω φορητών ηλεκτρονικών συσκευών (tablets), διευκολύνοντας τον έλεγχο και την επιβολή προστίμων. Τα πρόστιμα θα αποστέλλονται στους παραβάτες μέσω SMS ή ηλεκτρονικά, μέσω της θυρίδας του πολίτη στο gov.gr.

Επιπλέον, όταν εντοπίζονται σοβαρές παραβάσεις, το σύστημα θα μπορεί να προχωρά στην αυτόματη ψηφιακή αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης του παραβάτη, ενώ οι αντίστοιχοι πόντοι θα καταχωρούνται στο Point System, το οποίο παρακολουθεί τη συμπεριφορά των οδηγών.

Τοποθέτηση σε κεντρικές οδικές αρτηρίες
Οι κάμερες θα τοποθετηθούν σε κεντρικές και πολυσύχναστες λεωφόρους της Αθήνας, όπου καταγράφονται συχνά τροχαίες παραβάσεις και ατυχήματα. Σύμφωνα με τα σχέδια των υπουργείων, η τοποθέτηση θα γίνει στις λεωφόρους Μεσογείων, Κηφισίας, Ποσειδώνος, Συγγρού, Αθηνών, Βασιλίσσης Σοφίας και άλλες κεντρικές αρτηρίες.

Οι συγκεκριμένες περιοχές επιλέχθηκαν με βάση κυκλοφοριακές μελέτες, οι οποίες δείχνουν ότι εκεί σημειώνονται οι περισσότερες παραβάσεις και τροχαία ατυχήματα.

Η υλοποίηση του συστήματος θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία ενός ιδιωτικού και ενός δημόσιου φορέα. Ο ιδιωτικός φορέας θα είναι υπεύθυνος για την εγκατάσταση και τη συντήρηση των καμερών, καθώς και για την αποστολή των καταγεγραμμένων φωτογραφιών στις αρμόδιες Αρχές. Ο δημόσιος φορέας θα έχει την εποπτεία της διαδικασίας και θα διαχειρίζεται την είσπραξη και εκκαθάριση των προστίμων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα των καμερών αναμένει ακόμη την έγκριση από τις αρμόδιες αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων, καθώς η χρήση καμερών που καταγράφουν προσωπικά δεδομένα απαιτεί συγκεκριμένες ρυθμίσεις και ελέγχους.