ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Το πιο αστείο στις «δημοσκοπήσεις» για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ερωτώνται και οι νεοδημοκράτες αν «πρέπει να είναι υποψήφιος;»!
prodeals.gr

Επιτυχής η δοκιμή του πρώτου γαλλικού drone-καμικάζι «Colibri»: Πότε θα παραδοθεί στην Ουκρανία

Αποτελεί αντίγραφο του ιρανικού «Shahed 136» που χρησιμοποιούν ευρέως οι Ρώσοι στην Ουκρανία

Επιτυχής η δοκιμή του πρώτου γαλλικού drone-καμικάζι «Colibri»: Πότε θα παραδοθεί στην Ουκρανία

Την επιτυχή δοκιμή του πρώτου «γαλλικού τηλεχειριζόμενου πυρομαχικού», ενός drone-καμικάζι που ονομάζεται «Colibri», ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων, Σεμπαστιέν Λεκορνού, την Τετάρτη.

«Έχουμε ανακτήσει την κυριαρχία σε αυτό το βασικό τμήμα για τις ένοπλες δυνάμεις μας σε λιγότερο από δύο χρόνια», δήλωσε με ικανοποίηση στο X.

Το «Colibri» φέρεται να αποτελεί αντίγραφο του ιρανικού «Shahed 136» που χρησιμοποιούν ευρέως οι Ρώσοι στην Ουκρανία.

Ανακοίνωσε την παράδοση του στην Ουκρανία

Οι πρώτες 100 μονάδες αυτού του νέου 100% γαλλικού όπλου θα παραδοθούν στην Ουκρανία «τις επόμενες εβδομάδες». Στη συνέχεια θα παραδοθούν στον γαλλικό στρατό, γράφει η Le Figaro.

Ποιες είναι οι προδιαγραφές του drone Kamikaze Colibri

Αυτό το πρώτο γαλλικό drone καμικάζι βαφτίστηκε Colibri. Μπορεί να λειτουργήσει σε απόσταση 5 χιλιομέτρων. Έχει μετρική ακρίβεια, με εύρος 45 λεπτών. Σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από τη γαλλογερμανική ομάδα όπλων KNDS και τη γαλλική εταιρεία κατασκευής drone Delair με κόστος λιγότερο από 20.000 ευρώ το καθένα.

Το μοντέλο αυτού του νέου πυρομαχικού βασίζεται στο drone UX11 της γαλλικής εταιρείας, το οποίο χρησιμοποιείται ήδη από τις γαλλικές ειδικές δυνάμεις από το 2019 και από το οποίο εκατό έχουν σταλεί στην Ουκρανία από το καλοκαίρι του 2023.

Ένα drone με μεγαλύτερη εμβέλεια το 2025

Ο Σεμπαστιέν Λεκορνού ανακοίνωσε την παραγγελία για αυτά τα γαλλικής κατασκευής drones καμικάζι τον Μάρτιο του περασμένου έτους. Το έργο καθυστέρησε ελαφρώς, με τις παραδόσεις στην Ουκρανία να έχουν προγραμματιστεί για το καλοκαίρι του 2024.

Στην πραγματικότητα, η Γαλλία δεν περίμενε τον πόλεμο στην Ουκρανία για να ενδιαφερθεί για αυτό το είδος όπλου, το οποίο είχε ήδη χρησιμοποιηθεί σε μεγάλη κλίμακα κατά τον πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ το 2020.

Ήδη από το 2021, η Γαλλική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (COS) έχει εκφράσει την επιθυμία της να τα χρησιμοποιήσει. Ένα χρόνο αργότερα, η Defense Innovation Agency (DIA) ξεκίνησε τη διαδικασία. Επιλέχθηκαν δύο έργα: Colibri και Larinae. Το τελευταίο ανατέθηκε στην KNDS, αφενός, και στον κατασκευαστή πυραύλων MBDA και στην κατασκευάστρια drones Novadem, αφετέρου.

Το μοντέλο KNDS, που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με την EOS Technologie και την TRAAK, θα έχει εμβέλεια από 80 έως 120 km και αυτονομία τριών ωρών. Θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει όλες τις θωρακισμένες απειλές εξουδετερώνοντας τα συστήματα ενεργητικής προστασίας τους.Οι πρώτες επιδείξεις με αδρανές ωφέλιμο φορτίο θα πραγματοποιηθούν στις αρχές του 2025.

Το μοντέλο MBDA, με το όνομα «Mutant», θα είναι επίσης ένα αντιαρματικό όπλο με βεληνεκές 50 km.

Γιατί δεν θα κατασκευαστούν πολύ μεγάλα αποθέματα drones καμικάζι

Ο νόμος στρατιωτικού προγραμματισμού 2024-2030 δείχνει την επιθυμία της κυβέρνησης να αγοράσει 1.800 κατευθυνόμενα πυρομαχικά για τον γαλλικό στρατό.

«Τα drones καμικάζι είναι απολύτως θεμελιώδη για τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων» και θα μπορούν να συμπληρώσουν το πυροβόλο του Καίσαρα όσον αφορά το πυροβολικό, εξήγησε ο Σεμπαστιέν Λεκορνού κατά τη διάρκεια επίσκεψης στα εργαστήρια του Delair στην Τουλούζη τον Μάρτιο. Με την ευκαιρία αυτή περιέγραψε τη γαλλική επιχείρηση ως «βιτρίνα για το τι πρέπει να γίνει στην πολεμική οικονομία».

Αν και η Delair είναι σε θέση να παράγει περίπου πενήντα drones το μήνα, ο αρχηγός του γαλλικού επιτελείου στρατού, στρατηγός Pierre Schill, είπε σε ακρόαση της Εθνοσυνέλευσης στις 16 Οκτωβρίου ότι δεν ήταν σκόπιμο να υπάρχουν “αποθέματα” αυτών των πυρομαχικών.

«Ο κίνδυνος αποθήκευσης τέτοιων πυρομαχικών θα ισοδυναμούσε με την κατοχή απαρχαιωμένων πυρομαχικών, λαμβάνοντας υπόψη τον γρήγορο ρυθμό των αλλαγών σε αυτόν τον τομέα», διευκρίνισε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.