Η Meta Platforms δημιουργεί νέα ομάδα εργασίας στο εσωτερικό της εταιρείας, η οποία θα είναι επικεντρωμένη σε θέματα γενετικής τεχνητής νοημοσύνης, αλγορίθμους που είναι σε θέση να παράγουν κείμενα, να ζωγραφίζουν εικόνες και να δημιουργούν ψηφιακά αρχεία που μέχρι σήμερα δημιουργούσε αποκλειστικά ο άνθρωπος.
Η κίνηση έρχεται τη στιγμή που όλες οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας (Big Tech) αλλά και εξειδικευμένες νεοφυείς επιχειρήσεις βρίσκονται σε μία άτυπη κούρσα εξερεύνησης των δυνατοτήτων της νέας τεχνολογίας και για το πώς οι τεχνικές μηχανικής μάθησης και η δημιουργία μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να ενσωματωθούν σε συγκεκριμένα προϊόντα.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε μέσω ανάρτησης ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, η νέα ομάδα ουσιαστικά θα συμπεριλάβει διάφορες ήδη υπάρχουσες ομάδες στο εσωτερικό της εταιρείας.
Αν ο Παύλος Πολάκης διαγραφεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και ιδρύσει δικό του κόμμα, θα το ψηφίζατε;
- Ναι (41%, 6.209 Votes)
- Όχι (45%, 6.789 Votes)
- Ίσως (10%, 1.459 Votes)
- Δεν ξέρω / Δεν απαντώ (4%, 651 Votes)
Σύνολο ψήφων: 15.108
Όπως υποστήριξε ο Ζάκερμπεργκ στην ανάρτησή του, η ομάδα θα δημιουργήσει «δημιουργικά και με ικανότητα έκφρασης» εργαλεία τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα προϊόντα και τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης της Meta.
«Εξερευνούμε εμπειρίες με κείμενο (όπως συνομιλία στο WhatsApp και Messenger), με εικόνες (όπως δημιουργικά φίλτρα στο Instagram και μορφές διαφημίσεων) και με εμπειρίες βίντεο και πολλαπλών μέσων», είπε ο Ζάκερμπεργκ. «Έχουμε πολλή βασική δουλειά να κάνουμε πριν φτάσουμε στις πραγματικά φουτουριστικές εμπειρίες, αλλά είμαι ενθουσιασμένος για όλα τα νέα πράγματα που θα χτίσουμε στην πορεία».
Σημειώνεται ότι αντίστοιχα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης δημιουργήθηκαν από την OpenAI και ένα από αυτά ήδη έχει ενσωματωθεί στην μηχανή αναζήτησης Bing της Microsoft, ενώ υπάρχει και ένα τελείως ξεχωριστό chatbot, το γνωστό ChatGPT. Αντίστοιχες κινήσεις πραγματοποιεί και η Google με το εργαλείο Bard.
Επιπλέον, σήμερα ανακοινώθηκε από την Snap ότι το ChatGPT θα ενσωματωθεί στην εφαρμογή Snapchat. Μόλις την περασμένη εβδομάδα η Meta ανακοίνωσε το δικής της ανάπτυξης μοντέλο γλώσσας LLaMA. Η εταιρεία υποστήριξε ότι τα μοντέλα της ξεχωρίζουν καθώς είναι διαθέσιμα σε ερευνητές, είναι μικρότερα σε όγκο και λιγότερο ακριβά στη χρήση σε σχέση με μεγαλύτερα μοντέλα γλώσσας.
Προφανώς μέσω των ανακοινώσεων η Meta δηλώνει ότι μπαίνει και επίσημα στο κομμάτι της έρευνας και ότι δεν πρόκειται να αφήσει τον ανταγωνισμό να την προσπεράσει στην κούρσα της τεχνητής νοημοσύνης.