ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτές τις κεφαλές του νέου πυραύλου της Ρωσίας που έπεσε στην Ουκρανία δεν τις προλαβαίνει ούτε το μάτι...
prodeals

Ποια είναι η «σωστή ηλικία» για να πάρουμε κινητό στο παιδί μας;

Τι δείχνουν μελέτες για τη χρήση των κινητών τηλεφώνων από παιδιά

Ποια είναι η «σωστή ηλικία» για να πάρουμε κινητό στο παιδί μας;

Τα παιδιά σε σχεδόν όλον τον κόσμο έχουν επαφή με smartphones, με το 91% των 11χρονων να διαθέτουν ένα.

Τι γίνεται, ωστόσο, με τα παιδιά που δεν έχουν κινητό τηλέφωνο; Χάνουν κάτι ή έχουν εκπληκτικά οφέλη;

Πρέπει να δώσετε στο παιδί σας ένα smartphone ή να το κρατήσετε μακριά από τις συσκευές όσο το δυνατόν περισσότερο;

Ως γονιός, έχετε δίκιο αν σκέφτεστε το smartphone ως ένα είδος κουτιού της Πανδώρας με τη δυνατότητα να εξαπολύσει όλα τα κακά του κόσμου στην υγιή ζωή του παιδιού σας. Ακόμη και οι διασημότητες δεν έχουν ανοσία σε αυτό το σύγχρονο γονικό πρόβλημα: η Μαντόνα δήλωσε ότι μετάνιωσε που έδωσε στα μεγαλύτερα παιδιά της τηλέφωνα στην ηλικία των 13 ετών και δεν θα το ξανακάνει.

Από την άλλη πλευρά, πιθανότατα έχετε και εσείς ένα τηλέφωνο που το θεωρείτε απαραίτητο εργαλείο για την καθημερινή ζωή – από τα ηλεκτρονικά μηνύματα και τις ηλεκτρονικές αγορές, μέχρι τις βιντεοκλήσεις και τα οικογενειακά άλμπουμ φωτογραφιών. Τι γίνεται αν οι συμμαθητές και οι φίλοι του παιδιού σας αποκτούν όλοι τηλέφωνα;

Υπάρχουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των smartphones και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στα παιδιά και στους εφήβους, αλλά οι υπάρχουσες έρευνες παρέχουν ορισμένα στοιχεία σχετικά με τους κύριους κινδύνους και τα οφέλη τους, όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του το BBC.

Τι δείχνουν μελέτες για τη χρήση των κινητών τηλεφώνων από παιδιά

Ειδικότερα, ενώ δεν υπάρχουν γενικά στοιχεία που να δείχνουν ότι η κατοχή τηλεφώνου ή η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι επιβλαβείς για την ευημερία των παιδιών γενικά, αυτό μπορεί να μη λέει όλη την ιστορία. Οι περισσότερες έρευνες μέχρι στιγμής επικεντρώνονται σε εφήβους και όχι σε μικρότερες ηλικιακές ομάδες – και τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να υπάρχουν συγκεκριμένες αναπτυξιακές φάσεις όπου τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από αρνητικές επιπτώσεις.

Επιπλέον, οι ειδικοί συμφωνούν σε διάφορους βασικούς παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη σας όταν αποφασίζετε αν το παιδί σας είναι έτοιμο για ένα smartphone – και τι πρέπει να κάνετε μόλις αποκτήσει ένα.

Στοιχεία από την Ofcom, τη ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών του Ηνωμένου Βασιλείου, δείχνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέχουν smartphone μέχρι την ηλικία των 11 ετών, με την ιδιοκτησία να αυξάνεται από 44% στην ηλικία των εννέα ετών, σε 91% στην ηλικία των 11 ετών. Στις ΗΠΑ, το 37% των γονέων παιδιών ηλικίας 9 έως 11 ετών δηλώνουν ότι το παιδί τους έχει το δικό του smartphone. Και σε μια ευρωπαϊκή μελέτη σε 19 χώρες, το 80% των παιδιών ηλικίας 9 έως 16 ετών ανέφεραν ότι χρησιμοποιούν ένα smartphone για να μπαίνουν στο Διαδίκτυο καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά.

«Μέχρι να φτάσουμε στους μεγαλύτερους εφήβους, πάνω από το 90% των παιδιών έχουν τηλέφωνο», λέει η Candice Odgers, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Irvine της Καλιφόρνια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ενώ μια ευρωπαϊκή έκθεση σχετικά με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας από παιδιά ηλικίας από τη γέννησή τους έως 8 ετών διαπίστωσε ότι αυτή η ηλικιακή ομάδα είχε «περιορισμένη ή καθόλου αντίληψη των διαδικτυακών κινδύνων», όταν πρόκειται για τις επιζήμιες επιπτώσεις της χρήσης των smartphones -και των εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης στις οποίες έχουν πρόσβαση μέσω αυτών- στα μεγαλύτερα παιδιά δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ae
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.