Σύμφωνα με τη διεθνή κατάταξη της Ookla η χώρα μας «σέρνεται» στις ταχύτητες του κινητού Ιnternet.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα έχασε μια θέση στα σταθερά ευρυζωνικά δίκτυα και τέσσερις στα κινητά τον Μάρτιο, γεγονός που αποδεικνύει ότι άλλες ευρωπαϊκές χώρες επιτυγχάνουν να βελτιώσουν πιο γρήγορα τις υποδομές τους, αναβαθμίζοντας την εμπειρία των χρηστών τους.
Τι ταχύτητες έπιασαν σταθερά και κινητά δίκτυα στην Ελλάδα
Στην περίπτωση του σταθερού δικτύου για παράδειγμα, η Ελλάδα βρέθηκε τον Μάρτιο στην 102η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, μεταξύ 180 χωρών του κόσμου, από την 101η θέση στην οποία βρισκόταν έναν μήνα νωρίτερα κι από την 99η θέση στην οποία βρισκόταν τον πρώτο μήνα του 2024. Η μέση ταχύτητα download στο σταθερό ευρυζωνικό Internet έφτασε τα 49,94 Mbps ενώ η μέση ταχύτητα upload έφτασε τα 9,44 Mbps (upload), με το latency να υπολογίζεται στα 11 Mbps. Η μέση ταχύτητα φάνηκε να διαμορφώνεται τον τρίτο μήνα του έτους σε οριακά χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με τον Φεβρουάριο, όπου έφτανε τα 50,12 Mbps. Ωστόσο παρά τις διακυμάνσεις, η μέση ταχύτητα σε ετήσια βάση φάνηκε να αυξάνει αν ληφθεί υπόψη ότι τον αντίστοιχο μήνα του 2023 έφτανε τα 45,41 Mbps.
Και στην περίπτωση των κινητών δικτύων, όπου η χώρα παρουσιάζει πολύ καλύτερες επιδόσεις, άλλες χώρες κατάφεραν να πάρουν προβάδισμα με αποτέλεσμα η θέση μας στην παγκόσμια κατάσταση να διολισθήσει. Ειδικότερα, η μέση ταχύτητα download έφτασε τον Μάρτιο στα 79,28 Mbps έναντι 78,17 Mpbs του Φεβρουαρίου και 67,54 Mbps του αντίστοιχου μήνα πέρυσι. Σε επίπεδο upload η μέση ταχύτητα έφτασε τα 14,04 Mbps από τα 13,95 πέρυσι κι από τα 14,28 του προηγούμενου μήνα. Παρόλα αυτά η βελτίωση των επιδόσεων άλλων χωρών, οδήγησαν την Ελλάδα στην 38η θέση της κατάταξης από την 34η τον Φεβρουάριο κι από την 31η του Μαρτίου 2023.
Οι χώρες με τις υψηλότερες ταχύτητες
Για παράδειγμα, η Ταϊβάν κέρδισε δύο θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη με την μέση ταχύτητά της να φτάνει τα 82,12 Mbps, η Μάλτα 7 θέσεις με την μέση ταχύτητά της να φτάνει τον Μάρτιο τα 81,18 Mbps και η Σλοβενία 4 θέσεις με την μέση ταχύτητά της να διαμορφώνεται σε 80,21 Mbps. Την εντυπωσιακότερη βελτίωση παρουσίασε η Λιθουανία η οποία ανέβηκε 17 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη με την μέση ταχύτητα download της χώρας να φτάνει το 118,49 Mbps. Όσο για την χρυσή πεντάδα στην περίπτωση των κινητών δικτύων συμπληρώνουν το Κατάρ με μέση ταχύτητα (313,30 Mbps) τα ΗΑΕ (296 Mbps) το Κουβέιτ (228,64 Mbps), η Ισλανδία (158,32 Mbps) και η Νότια Κορέα (156,23 Mbps).
Αντίστοιxα στην περίπτωση των σταθερών ευρυζωνικών δικτύων την χρυσή πεντάδα των χωρών με τις υψηλότερες μέσες ταχύτητες συμπλήρωσαν η Σιγκαπούρη (284,13 Mbps), τα ΗΑΕ (276,02 Mbps) το Χoνγκ Κoνγκ (274,26 Mbps) η Χιλή (265,12 Mbps) και οι ΗΠΑ (254,01 Mbps).
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.