Αν είσαι πεζός προστατεύεσαι σε μεγάλο βαθμό από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και δεν έχεις μόνο δικαιώματα, αλλά και “υποχρεώσεις” για την ασφάλεια όλων.
Μπορεί σε μερικούς να ακούγεται ακόμη και περίεργο αλλά ο Κ.Ο.Κ. έχει κανόνες κυκλοφορίας και για τους πεζούς που αποτελούν την πλέον ευάλωτη ομάδα χρηστών των δρόμων.
Σύμφωνα και με αυτόν, ο πεζός υποχρεούται να χρησιμοποιεί τα πεζοδρόμια ή τα ειδικά γι’ αυτούς ερείσματα. Στην περίπτωση που το παραπάνω για κάποιο λόγο δεν είναι δυνατό ή προκαλεί δυσχέρεια στους υπόλοιπους χρήστες του πεζοδρομίου (αν για παράδειγμα μεταφέρουν κάποιο ογκώδες αντικείμενο ή κινούνται σε πομπή, ή χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο), οι πεζοί μπορούν να χρησιμοποιούν και το οδόστρωμα, λαμβάνοντας ωστόσο τις απαραίτητες προφυλάξεις.
Δεν επιτρέπεται να υπερπηδήσουν εμπόδια π.χ. νησίδες, στηθαία και κιγκλιδώματα που έχουν τοποθετηθεί από τις αρμόδιες αρχές για ειδικούς λόγους, καθώς αυτά τα εμπόδια συνήθως σημαίνουν απαγόρευση εισόδου του πεζού στην αποκλεισμένη επιφάνεια της οδού.
Πεζός που αναγκαστικά χρησιμοποιεί το οδόστρωμα είναι υποχρεωμένος από το νόμο να βαδίζει αντίθετα με την κατεύθυνση της κυκλοφορίας και φυσικά όσο πιο κοντά γίνεται στο άκρο του οδοστρώματος.
Για τη διάσχιση ενός δρόμου, επιβάλλεται να χρησιμοποιούν τις διαβάσεις, εφόσον αυτές υπάρχουν και αν υπάρχουν φωτεινοί σηματοδότες, τότε πρέπει να συμμορφώνονται με τις εκάστοτε ενδείξεις τους. Παράλληλα, εάν υπάρχει τροχονόμος, θα πρέπει να υπακούν στις υποδείξεις του.
Η διάσχιση του δρόμου, σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ., θα πρέπει να γίνεται κάθετα, χωρίς βραδυπορία και χωρίς αδικαιολόγητες στάσεις.
Πεζός που παραβαίνει τις παραπάνω διατάξεις τιμωρείται με πρόστιμο 40 ευρώ.