Πέρσι πέτυχε το ακατόρθωτο. Να αποτελέσει το πρώτο μοντέλο σε πωλήσεις παγκοσμίως, ανεξαρτήτως καυσίμου. Για όλο τον πλανήτη. Φέτος, το Model Y έχει χάσει κάμποση από τη δυναμική του στις πωλήσεις, επειδή πολλοί περιμένουν το ανανεωμένο μοντέλο.

Πολύ σωστά σκέπτονται ότι αν το Model Y Juniper είναι αντίστοιχα βελτιωμένο με το facelift του Model 3, το Highland, είναι κρίμα να βρεθούν με το παλιό μοντέλο για λίγους μήνες αναμονής. Η κατάσταση είναι πιο έντονη στην ευρωπαϊκή ήπειρο, όπου το ηλεκτρικό crossover έχει πέσει σε πωλήσεις. Για παράδειγμα, ενώ τον Μάιο του 2023 ήταν πρώτο, τον αντίστοιχο μήνα της φετινής χρονιάς ήταν 18ο!

Στις ΗΠΑ πάντως, πουλάει σα ζεστό ψωμάκι. Φαίνεται πείστηκαν από τα λεγόμενα του Elon Musk, ότι η ανανεωμένη έκδοση θα αργήσει κάμποσο ακόμα, οπότε ψωνίζουν το υπάρχον. Ενδέχεται μάλιστα να υπερκεράσει μέχρι το τέλος του 2024 και τον ηγέτη των πωλήσεων, το Toyota RAV4. Πέρα από το κονταροχτύπημα των δύο μοντέλων, είναι αξιοσημείωτη μια αλλαγή νοοτροπίας που συμβαίνει στα αμερικανικά αγοραστικά ήθη.

Εκεί που στην πρωτοκαθεδρία βρισκόταν πάντα ένα θηριώδες διπλοκάμπινο, φέτος το Ford F-150 έχει πέσει στην 3η θέση. Δεν απέχει πολύ από τους πρωτοπόρους, αλλά συνήθιζαν να βλέπουν την πλάτη του, ενώ τώρα βλέπει αυτό τη δική τους.

Στην 4η θέση βρίσκεται άλλο ένα SUV, το Honda CR-V, επιβεβαιώνοντας τη σχετική απομάκρυνση των Αμερικανών από τις καρότσες. Ακολουθεί η Chevrolet Silverado, δύο Toyota — Camry και Corolla, το GMC Sierra 1500, το θηριώδες Nissan Rogue, η Chevrolet Equinox και το Honda Civic.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι — παραδοσιακά σκεπτικοί προς την ηλεκτροκίνηση — Αμερικανοί βλέπουν τα EV να αυξάνονται κατά 8,1% σε σχέση με το 2023. Αναντιστοιχία με τη Γηραιά Ήπειρο δηλαδή, όπου τα ηλεκτρικά βρίσκονται σε κάμψη. Αν και για να είμαστε ακριβείς, παρά τη μείωση, οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να αγοράζουν περισσότερα ηλεκτρικά από τους Αμερικανούς. Αντιπροσωπεύουν το 14,4% των πωλήσεων, ενώ στην αμερικανική αγορά βρίσκονται στο 9,0%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Την ίδια στιγμή, το Model Y λάμπει και στην κινεζική αγορά, όπου αποτελεί το πιο καλοπουλημένο SUV ανεξαρτήτως καυσίμου από την αρχή της χρονιάς.