Ύστερα από την απόφαση των BYD και Chery, δύο εκ των μεγαλύτερων κινεζικών αυτοκινητοβιομηχανιών να ανεγείρουν εργοστάσια, η Τουρκία, φαίνεται πως εδραιώνει τη θέση της ως ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αυτοκινήτων στην Ευρώπη.
H BYD, ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων παγκοσμίως, έχει επιλέξει την περιοχή της Μανίσα για την ανέγερση του νέου εργοστασίου της. Πέρα από τη γραμμή συναρμολόγησης, η επένδυση, ύψους 1 δισ. δολαρίων θα περιλαμβάνει επίσης και κέντρο Έρευνας και Εξέλιξης. Η BYD άλλωστε, διαθέτει τη μεγαλύτερη μονάδα R&D από οποιαδήποτε άλλη αυτοκινητοβιομηχανία, με 120.000 μηχανικούς.
Η παραγωγή αυτοκινήτων θα ξεκινήσει τον επόμενο χρόνο και υπολογίζεται πως θα κατασκευάζονται τουλάχιστον 150.000 ετησίως. Αντίστοιχη παραγωγική δυνατότητα θα έχει και το εργοστάσιο της Chery στη Σαμψούντα. Ενώ οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν θα αγγίζουν τις 10.000.
Από τις BYD και Chery έως τις Hyundai, Toyota και Renault, η λίστα των αυτοκινητοβιομηχανιών που επενδύουν στην Τουρκία μεγαλώνει. Αξιοποιώντας τα στρατηγικά πλεονεκτήματα που προσφέρει η γειτονική μας χώρα.
Η Τουρκία βρίσκεται σε ένα προνομιακό γεωπολιτικά σημείο που της επιτρέπει να εξάγει αυτοκίνητα τόσο προς την Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή όσο και προς την Αφρική και την Κεντρική Ασία. Αυτομάτως λοιπόν, οι αυτοκινητοβιομηχανίες που επενδύουν στη χώρα έχουν άμεση πρόσβαση σε ένα πολύ μεγάλο καταναλωτικό κοινό.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ford Otosan, μια κοινοπραξία της Ford και του τουρκικού ομίλου Koç Holding. Η Ford Otosan, που κατασκευάζει επαγγελματικά αυτοκίνητα στην Τουρκία, εξάγει μεγάλο μέρος της παραγωγής της στην Ευρώπη, εκμεταλλευόμενη την εγγύτητα της χώρας με τις ευρωπαϊκές αγορές.
Επιπλέον, διαθέτει ένα εκτεταμένο δίκτυο υποδομών, με λιμάνια, σιδηροδρομικές συνδέσεις και αυτοκινητόδρομους που διευκολύνουν τη μεταφορά προϊόντων. Έτσι, οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν τη δυνατότητα να διοχετεύουν τα αυτοκίνητά τους γρήγορα και αποτελεσματικά προς τις αγορές-στόχους.

Επιπροσθέτως, η Τουρκία είναι το αναπτυγμένο οικοσύστημα προμηθευτών. Περισσότερες από 1.100 εταιρείες υποστηρίζουν άμεσα την αυτοκινητοβιομηχανία. Αυτό σημαίνει ότι πολλές πρώτες ύλες και εξαρτήματα παράγονται εγχώρια, μειώνοντας την ανάγκη για ακριβές εισαγωγές.
Η Renault για παράδειγμα διατηρεί ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσιά της στην Προύσα, όπου εκτός των άλλων παράγεται το Clio. H γαλλική φίρμα συνεργάζεται με τοπικούς προμηθευτές για την κατασκευή εξαρτημάτων, μειώνοντας σημαντικά το κόστος παραγωγής.
Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της Τουρκίας είναι το ανταγωνιστικό κόστος εργασίας σε σχέση με τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Το εργατικό δυναμικό της χώρας αποκτά όλο και μεγαλύτερη εξειδίκευση, απόρροια της μακρόχρονης εξειδίκευσης των εργαζομένων στον χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η Hyundai κατασκευάζει στο εργοστάσιο της Νικομήδειας (İzmit) σημαντικά μοντέλα της για την ευρωπαϊκή αγορά όπως τα i10, i20 και Bayon.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.