Για όποιον νόμιζε ότι η Ρωσία «έχει δώσει την απάντησή της», να τον ενημερώσουμε ότι κάνει λάθος...

«Τσουχτερό» το πρόστιμο για όσους εντοπιστούν να οδηγούν χωρίς δίπλωμα – Τι προβλέπει ο νέος ΚΟΚ

Με τον νέο κώδικα, καταργείται η ποινή φυλάκισης

«Τσουχτερό» το πρόστιμο για όσους εντοπιστούν να οδηγούν χωρίς δίπλωμα – Τι προβλέπει ο νέος ΚΟΚ

Αντιμέτωποι με «τσουχτερό» πρόστιμο θα βρίσκονται όσοι εντοπίζονται να οδηγούν χωρίς το κατάλληλο δίπλωμα οδήγησης.

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Άρθρο 94), αυτός που καταλαμβάνεται να οδηγεί μοτοποδήλατο, μοτοσικλέτα, μηχανοκίνητο τρίκυκλο, ελαφρύ τετράκυκλο, τετράκυκλο και αυτοκίνητο και στερείται ή δεν κατέχει την κατάλληλη άδεια οδήγησης, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης από έναν έως 12 μήνες, με διοικητικό πρόστιμο 200 ευρώ, καθώς και με επιτόπου αφαίρεση του εντύπου της άδειας οδήγησής του, εφόσον υπάρχει, για 30 ημέρες.

Με τον νέο ΚΟΚ, ωστόσο, οι ποινές θα αλλάξουν, με το πρόστιμο για οδήγηση αυτοκινήτου να αυξάνεται από 200 στα 700 ευρώ, και να διατηρείται η πρόβλεψη για αφαίρεση της άδειας οδήγησης (εφόσον υπάρχει) για 30 μέρες, ενώ παράλληλα πλαισιώνεται και από αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας για το ίδιο διάστημα.

Παράλληλά, με τον νέο κώδικα, καταργείται η ποινή φυλάκισης.

Στον αντίποδα, σε αυτόν που καταληφθεί να οδηγεί μοτοποδήλατο, μοτοσικλέτα, μηχανοκίνητο τρίκυκλο, ελαφρύ τετράκυκλο και τετράκυκλο και στερείται ή δεν κατέχει την κατάλληλη άδεια οδήγησης, επιβάλλονται διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ, επιτόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης, εφόσον υπάρχει, και των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος για 30 ημέρες.

Αναφορικά, τέλος, με την οδήγηση οχήματος ενώ το έντυπο της άδεια ή η αντίστοιχη κατηγορία άδειας οδήγησης έχει λήξει, τότε επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ, ενώ αφαιρείται από αρμόδιο όργανο ελέγχου το έντυπο της άδειας οδήγησής του και αποστέλλεται στην αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας που το χορήγησε ή σε αυτή, στην περιοχή της οποίας θα δηλώσει ο κάτοχός της ότι κατοικεί. Εκδίδεται νέο έντυπο άδειας οδήγησης μετά την ανανέωσή της.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
defencenet.ru
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.