ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Σέριφος: Η απόδειξη ότι είμαστε στην χώρα που καίγονται ακόμα και τα βράχια...

Verne: Έρχεται το αυτόνομο robotaxi του Mate Rimac

Verne, η επόμενη σύλληψη του Mate Rimac δεν περιλαμβάνει οδηγική απόλαυση. Όχι όμως με την ερμηνεία που της δίνουμε

Verne: Έρχεται το αυτόνομο robotaxi του Mate Rimac

Mate Rimac, ένας 36χρονος που αυτή τη στιγμή κατασκευάζει το ταχύτερο ηλεκτρικό hypercar του πλανήτη. Που αποτελεί πλέον CEO της Bugatti και που ήδη ετοιμάζει το επόμενο χτύπημά του με το Verne, ένα αυτόνομο robotaxi. Ένας Elon Musk από την Κροατία.

Η νέα του εταιρεία robotaxi, η Verne, αναμένεται να αρχίσει τις κούρσες το 2026. Υπόσχεται ότι πλέον όλο και λιγότεροι θα χρειάζονται την κατοχή ενός αυτοκινήτου, με τους πελάτες να απολαμβάνουν μια πραγματικά αγχολυτική εμπειρία.

Το robotaxi Verne θα μας μεταφέρει από το σημείο Α στο Β με αυτόνομη οδήγηση Επιπέδου 4. Τίποτα το συναρπαστικό σε αυτό. Ωστόσο, όλο το κλειδί είναι μια εφαρμογή που θα επιτρέπει στους επιβάτες να ρυθμίζουν τη θερμοκρασία, τον ήχο, τον φωτισμό, το επίπεδο της άνεσης και το άρωμα του οχήματος πριν καν καταφτάσει για να τους παραλάβει.

Χαρίζοντας μια οικειότητα σε κάθε μετακίνηση με το Verne, ώστε να νομίζουμε ότι είμαστε μέσα σε κάτι εντελώς προσωπικό, παρότι προφανώς το  αυτόνομο robotaxi δεν θα μας ανήκει.

Η εταιρεία σχεδίασε το Verne από μέσα προς τα έξω, μεγιστοποιώντας τον χώρο για τα πόδια, με τον Rimac να ισχυρίζεται ότι είναι «περισσότερος από μιας Rolls-Royce». Χωράει μόνο δύο άτομα, επειδή τα στατιστικά αποκάλυψαν ότι το 90% των διαδρομών με ταξί έχουν το πολύ δύο επιβάτες. Έχει όμως ευρύχωρο πορτμπαγκάζ.

Οι επιβάτες θα κάθονται μπροστά από μια οθόνη 43 ιντσών που θα παρέχει διάφορα είδη ψυχαγωγίας ή πληροφορίες για τη διαδρομή. Το όχημα δεν θα διαθέτει τιμόνι και πεντάλ, αλλά υπάρχει ένας φυσικός διακόπτης μεταξύ των καθισμάτων που μπορεί να ακινητοποιήσει το όχημα.

Ένα ζωτικό μέρος των προσπαθειών της εταιρείας για καθιέρωση θα είναι το «Mothership», ένας χώρος όπου τα οχήματα θα επαναφορτίζονται, θα επιθεωρούνται και θα καθαρίζονται καθημερινά. Οι αναπόφευκτες φθορές θα ελαχιστοποιηθούν με τη χρήση υλικών που θα είναι ανθεκτικά στην κακομεταχείριση.

Από τη στιγμή που θα οδηγείται αυτόνομα κι όχι από άνθρωπο, δεν υπάρχει λόγος για υαλοκαθαριστήρες και πλευρικούς καθρέφτες. Όλη τη χαμαλοδουλειά θα αναλαμβάνει μια πλειάδα από ενσωματωμένες κάμερες, ραντάρ και συστήματα LIDAR.

Το Verne θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά στους δρόμους του Ζάγκρεμπ το 2026, προτού επεκταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Μέση Ανατολή. Υπάρχουν σχέδια για εξάπλωση σε όλο τον κόσμο κι η εταιρεία κατασκευάζει ήδη την πρώτη της μονάδα παραγωγής στην Κροατία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ονοματοδότης; Μα βέβαια ο Ιούλιος Βερν, γνωστός από τα μυθιστορήματά του Ταξίδι στο Κέντρο της Γης (1864), 20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα (1870) και Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες (1873).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.