«Η συζήτηση, την οποία ζήτησε (σ.σ. για τις πυρκαγιές) η Φώφη Γεννηματά, και θα γίνει στη Βουλή θα αποτελέσει σημείο τομής»: στην εκτίμηση αυτή προχωρά ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης σε άρθρο του, ενώ στηλιτεύει τη Νέα Δημοκρατία ότι «επέλεξε να συγκριθεί με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όχι να συγκρουστεί με τα πραγματικά προβλήματα και τις αιτίες τους».
Στο ίδιο άρθρο, που έχει τον τίτλο, «Επιμηθείς», ο Π. Χρηστίδης περιγράφει τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν σε κράτος, οικονομία και κοινωνία ούτως ώστε να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες.
Αναλυτικά, «το καλοκαίρι του 2021 θα μείνει στην ιστορία ως εκείνο που κάηκαν τα περισσότερα στρέμματα γης. Εβδομάδα την εβδομάδα, όλοι συνειδητοποιούμε την οδυνηρή πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της. Δεν είναι πια μια μακρινή, επιστημονική θεωρία, αλλά μια πραγματικότητα που φέρνει την χώρα μας μπροστά σε νέες προκλήσεις», επισημαίνει στην εισαγωγή και προσθέτει:
«Είναι η νέα μας μάχη, το μέτωπο που πρέπει να ρίξουμε όλες μας τις δυνάμεις. Η καταστροφή στις καμένες περιοχές θα έχει παράγωγα αποτελέσματα ως προς την επιστημονική γνώση που απαιτείται να τις αντιμετωπίσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά, μέσα όμως σε ένα γενικότερο πλαίσιο πια, που για να λειτουργήσει θέλει τρεις προϋποθέσεις:
– Ένα κράτος σύγχρονο και λειτουργικό στην αντιμετώπιση των κρίσεων. Αυτό σημαίνει λιγότερη γραφειοκρατία, νέα νομοθετικά εργαλεία, υπεύθυνος κρατικούς λειτουργούς με μεγαλύτερες ευθύνες και αποφασιστικές αρμοδιότητες, με καλύτερη παιδεία και κοινωνική λειτουργία. Ένα κράτος, κοντά στον πολίτη.
– Μια νέα οικονομία. Πράσινη, ήπια ως προς τις επιπτώσεις της στο περιβάλλον μας, που να αντιμετωπίζει τις κλιματικές αλλαγές που ήρθαν και είναι εδώ. Μια οικονομία που θα αμβλύνει τις κοινωνικές και οικονομικές μας ανισότητες. Αν δεν υπάρξει έγκαιρη πρόβλεψη και αυτή την κρίση θα την πληρώσουν οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως ακριβώς συμβαίνει στην Βόρεια Εύβοια.
– Μια κοινωνία που θα πρέπει να μάθει να συνεργάζεται και αντιδρά συλλογικά στις κρίσεις. Η αυτοργάνωση ομάδων στις πρόσφατες πυρκαγιές, είναι ένα παράδειγμα, που χρειάζεται πια, μια πιο οργανωμένη προσέγγιση, παιδεία και παροχές σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.
Όλα αυτά, φυσικά, προϋποθέτουν κι ένα άλλο πολιτικό προσωπικό. Που δεν πανηγυρίζει επειδή πέρασε τον πήχη των προηγούμενων. Που θα έχει περισσότερη κοινωνική εμπειρία, που θα έχει δουλέψει με τις κοινωνικές ομάδες, που θα είναι πάντα παρόν, δίπλα στον πολίτη κι όχι αποκομμένο από την πραγματικότητα της χώρας.
Φυσικά πρόσωπα που όταν δηλώνουν “είμαστε πιο έτοιμοι από ποτέ”, “στην καρδιά του σχεδιασμού βρίσκονται ο γρήγορος εντοπισμός της πυρκαγιάς και η άμεση ανταπόκριση”, θα έχουν κάνει όσα προβλέπονται. Και δεν θα γίνονται επιμηθείς της κλιματικής κρίσης, του καύσωνα και της έλλειψης μέσων.
Φυσικά πρόσωπα, που όταν κρίνουν ότι είναι η ώρα της μάχης και καίνε οι φωτιές, θα δίνουν τη μάχη αντί πολύωρων συνεντεύξεων.
Φυσικά πρόσωπα που όταν δηλώνουν “αδυνατώ να αντιληφθώ τι σημαίνει πολιτική ευθύνη χωρίς καμία παραίτηση. Η παραίτηση δεν είναι και καμία πράξη προσωπικής ευθύνης. Πραγματικά αναρωτιέμαι πώς μερικοί άνθρωποι συνεχίζουν σήμερα να ασκούν τα καθήκοντά τους” και θα έρχονται στα πράγματα, θα προχωρούν σε πράξεις και όχι γενικόλογες εξαγγελίες και αόριστες αναφορές για την ευθύνη των προηγούμενων».
Αυτό, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, είναι «μια ακόμη έκφανση της αποτυχίας της κυβερνητικής διαχείρισης. Υποσχέθηκε να αναλάβει την ευθύνη και δεν το έκανε.
Οι πολίτες το αντιλαμβάνονται πια, όσες συνεντεύξεις και αν δοθούν. Η ΝΔ επέλεξε να συγκριθεί με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όχι να συγκρουστεί με τα πραγματικά προβλήματα και τις αιτίες τους.
Η συζήτηση, την οποία ζήτησε η Φώφη Γεννηματά, και θα γίνει στη Βουλή θα αποτελέσει σημείο τομής. Απέναντι σε όσους βολεύονται με τις κοκορομαχίες, ακόμα και πάνω στα καμένα, εμείς θα καταθέσουμε ένα ολοκληρωμένο, συνεκτικό σχέδιο στήριξης των πολιτών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος και δημιουργίας συνθηκών, ώστε όσοι έζησαν την πύρινη λαίλαπα, να παραμείνουν στις περιοχές τους με προοπτική», προϊδεάζει σχετικά με τη συζήτηση της 25ης Αυγούστου ο Π. Χρηστίδης.