Το ΚΙΝΑΛ τάσσεται υπέρ της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής σχετικά με τη λίστα Πέτσα.
Με γραπτή δήλωσή του για την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τη λίστα Πέτσα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης αναφέρει τα εξής:
«Τα τελευταία χρόνια για λόγους διαφάνειας το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαραταξη και το Κίνημα Αλλαγής ψήφισε και ψηφίζει όλες τις εξεταστικές επιτροπές. Έτσι προτιθέμεθα να κάνουμε και τώρα για λόγους αρχής. Βεβαίως το θέμα θα συζητηθεί και στην ΚΟ».
Το γεγονός της απόφασης του ΚΙΝΑΛ να στηρίξει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής αναφορικά με τη λίστα Πέτσα, καθιστά ευκολότερη την εξεύρεση των 120 ψήφων που απαιτούνται από το αναθεωρημένο Σύνταγμα για την συγκρότησή της.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ αριθμούν 108 βουλευτές, ενώ αναμένεται η στάση του ΜεΡΑ25, του ΚΚΕ, με την Ελληνική Λύση να λέει «ναι».
Εξεταστικές Επιτροπές: Τι προβλέπεται από το Σύνταγμα
Σύμφωνα με το αναθεωρημένο Σύνταγμα για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής προβλέπονται τα εξής (Άρθρο 68: Κοινοβουλευτικές και Εξεταστικές Επιτροπές):
1. Η Βουλή στις αρχές κάθε τακτικής συνόδου συνιστά από τα μέλη της διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές για να εξετάζουν και να επεξεργάζονται τα νομοσχέδια και τις προτάσεις νόμων που υποβάλλονται, όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής.
2. Η Βουλή συνιστά από τα μέλη της εξεταστικές επιτροπές, με απόφασή της που λαμβάνεται με πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών που δεν μπορεί να είναι κατώτερη των δύο πέμπτων του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση του ενός πέμπτου του όλου αριθμού των βουλευτών. Προκειμένου να συσταθούν εξεταστικές επιτροπές για ζητήματα που ανάγονται στην εξωτερική πολιτική και την εθνική άμυνα, απαιτείται απόφαση της Βουλής που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Η Βουλή μπορεί να συνιστά δύο ανά κοινοβουλευτική περίοδο εξεταστικές επιτροπές, εφόσον η σχετική πρόταση δέκα τουλάχιστον βουλευτών υπερψηφισθεί από τα δύο πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ανεξαρτήτως πλειοψηφίας. Τα σχετικά με τη συγκρότηση και τη λειτουργία των επιτροπών αυτών καθορίζονται από τον Κανονισμό της Βουλής.
Tα σχετικά με τη συγκρότηση και τη λειτουργία των επιτροπών αυτών καθορίζονται από τον Kανονισμό της Bουλής.
3. Oι κοινοβουλευτικές και εξεταστικές επιτροπές, καθώς και τα κατά τα άρθρα 70 και 71 Tμήματα της Bουλής, συνιστώνται ανάλογα με τη δύναμη των κομμάτων, των ομάδων και των ανεξαρτήτων, όπως ορίζει ο Κανονισμός.